krogoth111 Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2013 (edytowane) Jako że kupiłem złozyłem i poskładałem nowy sprzęt przeskakując kilka edycji soketów teraz zrobiłem oczy jak pieciozłotówki. Przesiadka z BIOS na UEFI hmmmm miła. Kiedyś podkręcanie jednak było na innym poziomie, niestety moja wiedza na ten temat została w okolicach P4 s478 ewentualnie cos tam podziałałem na s775 gdzie i tak juz nie rozumiałem kilku aspektów... Teraz mam pytanie jako że nie mam zamiaru już kręcić tak by komp wyszlifowany na powiedzmy 5Ghz stał w nocy i pobierał torenty, żrąc prąd i degradując się (hehe) to jednak znalazłem opcje które mnie maksymalnie zaciekawiły. Posiedziałem troszkę i wynika że jest oc dla tych co nie chcą kręcić hehehe Tzn w idle procek działa z minimalnym mnożnikiem w moim przypadku 16 ale dzięki opcjom z tematu można zwiekszyć jego taktowanie tylko w trybie gdy jest obciążony. Teraz pytanie czy można zwiekszyć też vcore tylko w trybie obciążenia? Bo jak powiedzmy zrobię mu mnożnik 42 to raczej stabilny nie będzie bo otrzyma vcore dla 38? ---EDIT--- Znalazłem - za to odpowiada offset. Kusi takie podkręcanie. Zachowuje się oszczędność energii gdy komputer stoi dajmy na to na noc albo czytam maile i ma sie wydajność jak się gra :) Ale sprawy techniczne co do których odpowiedzi nie znalazłem: Czy wówczas proc będzie korzystał tylko z mnożnika 16 dla idle i ustawionego XX dla obciążenia? Czy bez żadnego oc korzysta z puli mnożników między 16 a 38 czy tylko z 16(idle), 36,37,38 bo innych nie udało mi sie zaobserwować? Dlaczego przy maksymalnym obciązeniu cpu korzysta z 36x a nie 38 skoro ten jest maksymalny? Odczytywałem cpu-z. Jak testować taki green o/c? Prime95 dla 4 jajek styknie? Czy musze grzebać coś z: -Cpu Voltage Frequency -Cpu Power Phase Control -Cpu Power Duty Control -Cpu Current Capability -Cpu Power Thermal Control -Cpu Power Response Control Za bardzo nie wiem do czego są te opcje a angielskie wyjaśnienia które znalazłem są za silne technicznie bym je zrozumiał. Edytowane 18 Maja 2013 przez Tal-Rash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_ Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2013 Offset owszem jest dobrą sprawą, masz rację. W idle masz mnożnik 16x dla wszystkich rdzeni, dla obciążenia korzysta tylko i wyłącznie z mnożników znajdujących się puli 36 - 38 w zależności od ilości obciążonych rdzeni. Jeśli obciążasz wszystkie 4 jajka, mnożnik ustawiany jest na najniższą wartość turbo, czyli w Twoim przypadku 36, jeśli trzy, wówczas masz 37 i 38 przy obciążonych dwóch albo jednym jajku. To wynika ze specyfikacji turbo, jeśli masz odblokowaną wersję swojego i5 to oczywiście możesz ustawiać mnożniki turbo w dowolny sposób. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2013 Zrobiłem mnożnik 41 bez podbijania offsetu. Działa. Tylko gorąco jest bo mam boxa, w stresie 85stopni na jajach. Mam Termalright Ultra 120 Extreme ale nie mam mocowania na ten socket i nigdzie dostępnego nie widzę :/ A cos o opcjach cpu z pierwszego posta powiesz? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...