Skocz do zawartości
krogoth111

Asus MultiCore Enhancement + Turbo Ratio

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że kupiłem złozyłem i poskładałem nowy sprzęt przeskakując kilka edycji soketów teraz zrobiłem oczy jak pieciozłotówki.

Przesiadka z BIOS na UEFI hmmmm miła.

Kiedyś podkręcanie jednak było na innym poziomie, niestety moja wiedza na ten temat została w okolicach P4 s478 ewentualnie cos tam podziałałem na s775 gdzie i tak juz nie rozumiałem kilku aspektów...

Teraz mam pytanie jako że nie mam zamiaru już kręcić tak by komp wyszlifowany na powiedzmy 5Ghz stał w nocy i pobierał torenty, żrąc prąd i degradując się (hehe) to jednak znalazłem opcje które mnie maksymalnie zaciekawiły. Posiedziałem troszkę i wynika że jest oc dla tych co nie chcą kręcić hehehe

Tzn w idle procek działa z minimalnym mnożnikiem w moim przypadku 16 ale dzięki opcjom z tematu można zwiekszyć jego taktowanie tylko w trybie gdy jest obciążony.

Teraz pytanie czy można zwiekszyć też vcore tylko w trybie obciążenia? Bo jak powiedzmy zrobię mu mnożnik 42 to raczej stabilny nie będzie bo otrzyma vcore dla 38?

---EDIT---

Znalazłem - za to odpowiada offset.

Kusi takie podkręcanie. Zachowuje się oszczędność energii gdy komputer stoi dajmy na to na noc albo czytam maile i ma sie wydajność jak się gra :)

Ale sprawy techniczne co do których odpowiedzi nie znalazłem:

Czy wówczas proc będzie korzystał tylko z mnożnika 16 dla idle i ustawionego XX dla obciążenia?

Czy bez żadnego oc korzysta z puli mnożników między 16 a 38 czy tylko z 16(idle), 36,37,38 bo innych nie udało mi sie zaobserwować?

Dlaczego przy maksymalnym obciązeniu cpu korzysta z 36x a nie 38 skoro ten jest maksymalny? Odczytywałem cpu-z.

Jak testować taki green o/c? Prime95 dla 4 jajek styknie?

Czy musze grzebać coś z:

-Cpu Voltage Frequency

-Cpu Power Phase Control

-Cpu Power Duty Control

-Cpu Current Capability

-Cpu Power Thermal Control

-Cpu Power Response Control

Za bardzo nie wiem do czego są te opcje a angielskie wyjaśnienia które znalazłem są za silne technicznie bym je zrozumiał.

Edytowane przez Tal-Rash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Offset owszem jest dobrą sprawą, masz rację. W idle masz mnożnik 16x dla wszystkich rdzeni, dla obciążenia korzysta tylko i wyłącznie z mnożników znajdujących się puli 36 - 38 w zależności od ilości obciążonych rdzeni. Jeśli obciążasz wszystkie 4 jajka, mnożnik ustawiany jest na najniższą wartość turbo, czyli w Twoim przypadku 36, jeśli trzy, wówczas masz 37 i 38 przy obciążonych dwóch albo jednym jajku. To wynika ze specyfikacji turbo, jeśli masz odblokowaną wersję swojego i5 to oczywiście możesz ustawiać mnożniki turbo w dowolny sposób.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem mnożnik 41 bez podbijania offsetu. Działa. Tylko gorąco jest bo mam boxa, w stresie 85stopni na jajach. Mam Termalright Ultra 120 Extreme ale nie mam mocowania na ten socket i nigdzie dostępnego nie widzę :/

A cos o opcjach cpu z pierwszego posta powiesz? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi