Skocz do zawartości
g71a

Moje projekty

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze powiedziawszy nie znam sie na blokach wodnych, ale projekt dosc ciekawy aczkolwiek czegos mi w nim brakuje...(jakis kanalow przeplywowych, i mysle ze nie potrzebnie po srodku jest to cos w ksztalcie stozka. Aczkolwiek to jest tylko i wylacznie moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to bym to, co jest naookoło do samego środka pociągnął - taki ponacinany stożek, albo tem nały w srodku też ponacinał.

A co do odpływu, to nie wiem, czy nie byłoby dobrym pomysłem na ten stożek nałożyć drugi ścięty stożek w pokrywie, na którego szczycie byłby wylot.

W sumie rewelacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

g71a bloczek ciekawy, nie powiem, ciut podobny do jednego z bloczkow morphlinga. takie techniczne pytanie - a masz pomysl czym go zrobic ? :)

Tokarka i frezarka cnc. Staram się robić projekty do wykonania a nie czysto teoretyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak z ciekawosci sie pytam jak chcesz to zamocowac w tokarce? czy chcesz to z jakiegos walka robic? Czy moze ta tokarka cnc to tokarka karuzelowa? Projekt "ladny" co do wydajnosci sie nie wypowiem (moze byc wydajne. Jaka przewidujesz grubosc podstawy? Ten stozek posrodku biorac wymiary z proporcji ( wymiary bloku 50x50) to ok 7mm nie za duzy- jadro ma 11.06x7.31 . Jeszcze jedno poza walorami estetycznymi (bo wyglada git) jaki sens ma to ze zewnetrzny stozek jest w formie stozka a nie walca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakies podstawy teoretyczne? - czy tak poprostu sobie to wydumales bo fajnie wyglada - osobiscie nie widze powodu mnieszania ze soba struumieni :/ no ale moze nie znam sie na hydro dlatego pytam - to moglo by dzialac przy podniesieniu cisnienia- tak ak w nukleonie cyli np nad rdzeniem kanal zwezalby sie - oczywiscie to tylko teoria - tutaj tez bedzie dzialac - mowilem o zwiekszeniu wydajnosci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakies podstawy teoretyczne? - czy tak poprostu sobie to wydumales bo fajnie wyglada - osobiscie nie widze powodu mnieszania ze soba struumieni :/ no ale moze nie znam sie na hydro dlatego pytam - to moglo by dzialac przy podniesieniu cisnienia- tak ak w nukleonie cyli np nad rdzeniem kanal zwezalby sie - oczywiscie to tylko teoria - tutaj tez bedzie dzialac - mowilem o zwiekszeniu wydajnosci :)

Zołożenia:

1. Blok powinien posiadać jak najmniejsze opory:

cztery odprowadzenia wody z nad rdzenia zamiast dwóch (WW, NUKLEON)

2. Przepływ powinien być nad rdzeniem turbulentny i przechodzić w laminarny

piny nad rdzeniem

3. Duża powierzchnia oddawania ciepła

piny i finy

Bloczek ma wlot nad rdzeniem i dwa wyloty

Jeśli pomyliłem się w założeniach to mnie poprawcie.

phranzee:

Z drogo by wyszedł i prawdopodobnie nie było by chętnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

g71a - sorrki nie zauwazylem ze to ma wlot nad rdzeniem :((( to faktycznie ma sens wtedy - na ile wycenilbys toto?

Na razie nie na sprzedaż, bawi mnie projektowanie. Zrobię kilka bloków (na razie mam 3 prototypy), porównam ich wydajność i koszt wytworzenia wtedy powiem coś o sprzedaży.

A z czystej ciekawości odwrócę pytanie ile byś skłonny był zapłacić za taki blok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trudno wyczuc :) - generalnie to ciezko byloby mnie przekonac do dania wuiecej niz 100zl za blok - roznice nie sa az tak wielkie :) no chyba ze to byloby cos faktycznie extra - ale 100 to i tak duzo :) niestety rozumiem ze koszty wykonania sa wysoie i licze sie z tym :) dlatego pytalem ile bys wyliczyl cee takiej zabawkibo wydaje sie wydajna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Peknie to wyglada , powinno by tansze od Nukleona nawet jesli jest bardziej "pokrecony" . BTW ten poliweglan jest chyba tanszy od miedzi? A przecie to niemal polowa grubosci bloku (na rysunku tak wyglada)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Interesujące projakty , naprawde interesujące. Lecz można by wprowadzić kilka zmian. :-)  POZDRO

Właśnie po to publikuje na forum, aby mądrzejsi ode mnie wytkneli mi błędy i wady projektów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Interesujące projakty , naprawde interesujące. Lecz można by wprowadzić kilka zmian. :-)  POZDRO

Właśnie po to publikuje na forum, aby mądrzejsi ode mnie wytkneli mi błędy i wady projektów.

Spoko, spoko . Jak dla mnie te te "prototypy,, wpożo są ,ciekawe jak w praktyce sie sprawdzą. I nikt ci tu błedów nie wytyka. POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, spoko . Jak dla mnie te te "prototypy,, wpożo są ,ciekawe jak w praktyce sie sprawdzą. POZDRO

ja poważnie z wytykaniem błędów i poprawkami, jestem początkujący w tej dziedzinie i wszelkie sugestie mile widziane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaaa to spoko. Wiesz nie chce tu nikogo krytykować, każdy ma swoje pomysły. Sam mam projekta bloku, ale narazie jest w fazie projektowej mojego pokręconego umysłu. Może cuś z tego wyjdzie ??? ;-) POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opisz swoje proponowane zmiany bo sam sobie zaprzeczaszz :)

g71a - we tym ostatnim projekcie - nie wiem czy te finy nie powinny byc umiieszczone w komorze troche powiekszonej w stosunku do rozmiaru kanalu - bo one znacznie zmniejszaja przeplyw w tym miejscu - nie wiem czy pomysl z podniesieniem cisnienia o ktorym pisalem wczesnijbylby taki dobry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi bardziej chodziło o pierwszy projekt , a dokładnie o góre bloku wykonaną z pleksy. Można by ją troche przeprojektować aby polepszyć przepływ cieczy . nie wiem jak to opisać mósiałbym to narysować ale narazie czasu za wiele nie mam ( ani umiejętności :D ).POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi