PanTrollman Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2013 Witajcie! Mam problem z uruchomieniem komputera, otóż dzisiaj przyszła do mnie paczka z pamięcią RAM Crucial 8GB DDR3 ( www.esc.pl/ product_info.php? products_id=51794&osCsid= fd624207d9c4103da59a62a2f ac3fa0d ) . Po podłączeniu jej do komputera i uruchomieniu go słychać dźwięk, jakby POST przeszedł bez problemów na ekranie pojawia się rodzaj procesora, ilość pamięci Ram i... nic więcej. Po chwili komputer się uruchamia ponownie i tak w kółko. Gdy miałem starą pamięć, po jej ilości pojawiała się jej częstotliwość, i lista podłączonych dysków. BIOS jakby zatrzymywał się na częstotliwości. Moja płyta główna to Gigabyte H55M- S2H ( http:// www.gigabyte....ga-h55m- s2h_10/ ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2013 Clear CMOS robiłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanTrollman Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2013 Robiłem. Baterie wyciągnąłem na godzinkę i niestety nie pomogło :( Sama pamięć jest sprawna, sprawdzałem u znajomego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2013 Włóż inną kość i zaktualizuj bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanTrollman Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2013 Bios zaktualizowany do najnowszej wersji i... nie pykło :-( Macie jeszcze jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2013 Wcześniej działał na innym ramie? Jak tak to na jakim? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2013 zmien slot w ktory jest wsadzona pamiec - kazdy po kolei Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2013 (edytowane) Weź sobie te nowe pamięci gdzieś do innej płyty głównej i zczytaj tajmingi programem cpu-z, po czym do swojej aktualnej płyty wsadź takie pamięci jakie na pewno ruszą, Spróbuj wejść do biosu na tych "innych działających" kościach i wpisz tajmingi z nowych pamięci powiedzmy najwolniejsze. Zapisz bios i zamknij komputer. Zamień kości na nowe i odpal komputer. Druga możliwość jeśli płyta obsługuje profile XMP zapodaj w biosie taki z reguły to są bezpieczne nastawy. Edytowane 28 Maja 2013 przez Markus1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanTrollman Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2013 (edytowane) Pewnie wyjdę na lamusa, ale gdzie mogę zmienić timingi pamięci? Przeszukałem cały bios i jedyne co mogę zrobić, to "popatrzeć", jakie timingi ma aktualnie włożona pamięć. Dodatkowo teraz mam inną pamięć, tym razem 4GB ( http://www.morele.net/pamiec-corsair-corsair-vengeance-4gb-dimm-1600mhz-ddr3-cl9-xmp-non-ecc-with-heatsink-cmz4gx3m1a1600c9-360407/ ) i nie uwierzycie... NIE DZIAŁA! Zaczynam już się trochę denerwować :/ W specyfikacji płyty głównej wszystko się zgadza powinna być obsługiwana na 100% . @Leon166 Poprzednia pamięć działała, była to ta pamięć : http://www.morele.net/pamiec-kingston-hyperx-2x2gb-1600mhz-ddr3-non-ecc-cl9-dimm-xmp-khx1600c9d3k2-4gx-279748/ Mój procesor to : Intel Core i3-530 PS. Kość, która działaja ma prawie taką samą specyfikację, jak ta nowa 4GB, do której link wam wrzuciłem. Różni się tylko taktowaniem - działająca ma 1333 a ta 1600 MHz. Edytowane 31 Maja 2013 przez PanTrollman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Procti Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2013 witam mój przypadek jest dosłownie taki sam z tą różnicą że moja płyta to H55M-S2 z uaktualnionym biosem F4 a ram jaki chce włożyć do kompa to GEIL 8GB PC3-10660 CL=9-9-9-24 taktowanie 1333 MHz 1.5V. W specyfikacji płyty odnośnie pamięci jest napisane : [*]2 złącza 1.5V DIMM DDR3 obsługujące do 8 GB pamięci [*]Dwukanałowa obsługa pamięci [*]Obsługa pamięci DDR3 1666 (O.C)/1333/1066/800 MHz [*]Obsługa pamięci non-ECC [*]Obsługa pamięci Extreme Memory Profile (XMP) Taktowanie zakupionej pamięci się zgadza, napięcie również a płyta obsługuje do 8GB. Więc w czym jest problem ?? Ogarnął już to ktoś ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2013 Może płyta obsługuje łącznie do 8GB pamięci a nie moduły 8GB . Na liście QVL płyty nie widzę w ogóle żadnych modułów 8GB , także modułów 4GB jest mało . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Procti Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2013 zobaczymy jutro :D podjadę do sklepu i postaram się oddać ten ram a wziąć 2x4GB może tak pójdzie. thx za podpowiedź Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...