Grelax Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2013 Tak się składa, że w najbliższym czasie chce złożyć nowe pudełeczko w zakresie cenowym 2-2,8k (czas odstawić P4 które dzielnie ogrzewa mi pokój od premiery - dziękluje za brawa ) Komp ma służyć do obróbki foto/video (photoshop, lightroom,premiere itd) oraz gier. Generalnie najważniejsze dla mnie jest to pierwsze i mogę jakiś czas działać na integrze bądź zdobyczy za ogólnokrajową walutę przetargową w ilości paru sztuk czyt. browara aczkolwiek chciałbym się z całością zamknąć w budżecie bo reszta sprzętu też trochę kuleje. Jak widać trafiłem na głupi okres, bo premiera Haswella już za rogiem. W obecnej chwili za 1,6k można złożyć zestaw na 3350p bez karty graficznej. I5 kosztuje 650zł a rozsądna płyta max 300zł. Kartę planuję z zakresu 700-900zł. Jak myślicie warto czekać do premiery? Z jednej strony można liczyć na przeceny ivy, z drugiej ceny nowej platformy mogą być podobne do obecnej, a otrzymamy lepszy i bardziej przyszłościowy sprzęt albo jeszcze wszystko pójdzie w górę i będziemy na przegranej pozycji. Ktoś pamięta jak było w przypadku 1156 -> 1155 lub SB -> IB? Przy obecnym "monopolowym" rynku sytuacja pewnie będzie podobna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2013 po premierze ivy były one o chyba 100zł droższe od swoich odpowiedników na sandym. myślę że warto poczekać w lipcu mają wejść do sprzedaży (tak gdzieś wyczytałem na necie), mają mieć jakieś tam nowe instrukcje z których może właśnie skorzystasz używając swoich programów do obróbki zdjęć. poza tym ceny na pewno ivy spadną ale liczyłbym bardziej na wrzesień/październik że tak się stanie. bardziej mnie zastanawia fakt wypuszczenia przed samą premierą hansacwella przez msi nowych płyt głównych dla graczy? świadczyłoby to że ivy i hanscwell będą na tym samym poziomie wydajności w grach i jedynie cena będzie przemawiała za wyborem a utwierdza mnie w tym wypowiedź ryby który oświadczył że 5ghz to hans wyciśnie ale na napięciu 1,4-1,5v czyli bardzo wysokim... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juh Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2013 Generalnie myślę ze warto poczekać jeszcze przynajmniej do pierwszych testów. Ja złożyłem caly komputer bez procesora, płyty i grafiki w kwietniu i jakoś daję radę jeszcze poczekać te kilka tygodni. Najbardzjej ciekawi mnie wydajność k. grafiki. Chcąc nie chcąc kupię gtx z serii 7xx w dniu premiery bf4. Mam nadzieję ze jego cena spadnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grelax Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2013 Ja bym chętnie poczekał na nowości i ustabilizowanie sie cen tylko problem w tym, że nie mam na czym przeczekać i nie chodzi tu o komfort pracy tylko ogólnie brak możliwości odpalenia najnowszych wersji programów a w starszych praktycznie niemożliwa praca. Jedynie photoshop w miare ogarnia, ale filmy musze już robic w vegasie ktory niestety niewystarcza. Myslałem ze moze w czerwcu bedzie juz mozna kupić taką platormę a dłużej to chyba nie da rady zwlekać bo na czymś pracować trzeba.Co do kart grafiki to moze orientujecie sie czy akceleracja GPU działa podobnie na kartach nvidia i amd? Domyslam sie ze cuda jednak moze oferować więcej. Chodzi tutaj np o odtwarzanie video w formacie 4k i wspomaganie renderingu w premiere. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GGoldRock2k Opublikowano 29 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2013 co to jest haswell prosze o odp bo jestem nowy w te klocki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 29 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2013 Nowa generacja procków Intela . Haswell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grelax Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 Chciałbym się upewnić czy wszystkie części jakie skompletowałem są kompatybilne i czy jest to dobry zestaw jak za taką cenę?http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=67735&s=75830&s=74684&s=47999&s=77612&s=77565 W niedalekiej przyszłości planuje zakup chłodzenia i OC procesora, ale bez wielkich porywów oraz dokupienie karty z przedziału cenowego 700-900zł np GTX 660. Komputer oprócz gier ma służyć też do profesjonalnego montażu i renderowania filmów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus. Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 (edytowane) Komputer oprócz gier ma służyć też do profesjonalnego montażu i renderowania filmów. Póki co skupmy się na tej części ..... Jeżeli mowa o profesjonalnym renderingu FullHD to warto wiedzieć: - przydatne będą oczywiście procesory z większą ilością wątków, w tym budżecie dobrym wyborem będzie Intel Xeon E3-1230v2 - bez możliwości OC, w grach natomiast radzi on sobie na poziomie i5 3570 - dysk SSD to podstawa na system oraz soft - prawidłowa konfiguracja HDD dla zredukowania wąskiego gardła dla CPU jaki jest jednoczesny odczyt i zapis na jednym i tym samym dysku - co do wspierania CPU przez GPU to w zasadzie GTX660 jest bdb wyborem gdyż nie ma praktycznie żadnych różnic w tej kwestii w porównaniu z GTX660Ti czy GTX670 - jeżeli w grę wchodzi AAE to 8 GB będzie ilością w dużym stopniu niewystarczającą. Warto by zacząć od takiej konfiguracji MSI Z77A-G43 /intel Z77, LGA 1155/ Intel Core i7-3770 /3.4GHz, 8MB, LGA 1155, BOX/ Crucial 8GB 1333MHz CL9 Spectek SilentiumPC Deus G1-500W 80+ Bronze Seagate 500GB 7200rpm 16MB cache SATA600 Barracuda 7200.12 x2 nie łączone w RAID Zalman Z9 Plus (b/z) 2494 zł + kody promocyjne w spoilerze Po wpisaniu frazy "X98TY2AZ + tytuł gry" w komentarzu do zamówienia, otrzymasz montaż oraz klucz do wybranej przez Ciebie gry X98TY2AZ + Crysis3 X98TY2AZ + FarCry3 X98TY2AZ + NEXUIZ X98TY2AZ + Shogun X98TY2AZ + SleepingDogs X98TY2AZ + Sniper X98TY2AZ + kupon: World of Tanks, Hawken, Planetside2 W zestawie masz 8 wątkowy procesor pod rendering FullHD z możliwością jego podkręcenia pod 4.0 GHz. Do gier naprawdę więcej nie potrzeba. 2 dyski HDD oraz póki co 8 GB DDR3 Dalsze zakupy to GTX660, SSD, kolejne 8 GB DDR3 Warto zastanowić się jeszcze nad dopłaceniem 40 zł do 2 x większych HDD Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda Edytowane 9 Czerwca 2013 przez Nexus. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...