Skocz do zawartości
plux

Upgrade pcta

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka,

potrzebne mi parę części do mojego starego pcta. Z racji tego, że nie znam obecnych trendów, bo ich nie śledzę już od jakiegoś czasu, dobrym pomysłem będzie zwrócenie się do speców :)

Komputer będzie używany przede wszystkim do pracy w programach graficznych (czyt. głównie pakiet Adobe), pliki w wysokich rozdzielczościach (100-300DPI) i wymiarach (10-20m), dodatkowo praca przy wielu warstwach (okolo ~600 w projekcie), dlatego potrzebuję dobrego, szybkiego procesora i duuuuuużo ramu (minimalnie 8gb).

Z natury preferuję bardziej Intela, jednak przy postawieniu silnych argumentów jestem w stanie przejść na amd.

Obecny sprzęt, który chciałbym wymienić:

RAM - 4GB DDR2 OCZ Reaper + 4GB OCZ XTC

CPU Intel e8200

MOBO Foxconn P35A-S

Wentylator CPU Arctic Cooling Freezer Coś tam :)

Klawiatura potrzebowałbym czegoś ciekawego - świecącą klawiaturę, którą można łatwo wyczyścić z nadmiaru kurzu i jedzenia :D - mam pare na oku, nawet w miarę tanich, jednak jeśli ktoś takie cudo mógłby się podzielić linkiem :)

Obudowa Sharkoon Rebel 9 Economy + 4 x 120mm FAN

wentylatorki mogą zostać, jednak chciałbym obudowę z dolnym umieszczeniem wentylatora (dla lepszej cyrkulacji powietrza)

Sprzęt, który się jeszcze nada:

Monitor EIZO ColorEdge 24"

Grafa AMD Radeon 6700HD 1024MB

Dźwięk Creative Audigy SE 7.1

HDD Samsung ... 1TB

Zasiłka Corsair 550W

Myszka Kinzu SS

Jestem w stanie przeznaczyć na ten cel od 1600 - 2200 zł

No i to chyba wszystko. Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem. Z góry dzięki za pomoc. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw komputerowy http://www.arest.pl/konfiguracja-681847

Procesor: INTEL CORE i7-3770 - 3.4 GHz, turbo 3.90 GHz, x4/8, 8 MB, 77W, BOX, s-1155 (1169 zł)
Płyta główna: GIGABYTE GA-B75-D3V - ATX, B75, 4x DDR3, 2x PCI-E 16x, VGA, DVI, S-1155 (265 zł)
Pamięć RAM: DDR3 PATRIOT - 16 GB / 1866 (2x 8 GB), CL10, Viper 3 Intel Extreme Masters (495 zł)
Obudowa: SILENTIUMPC BRUTUS M23 Pure Black - ATX, USB 3.0, bez zasilacza, czarna (149 zł)
Klawiatura: A4Tech KD-800L - przewodowa, podświetlenie, USB, czarna(75 zł)
Czytnik kart: Czytnik kart SAMSUNG SFD-321F/TS4UB - 3.5", CR, 1x USB 2.0, czarny (29 zł)

Całość: 2182 zł

Zależy mi na odbiorze we Wrocławiu - zapomniałem tego napisać. Czy taki zestaw spełni wymagania na najbliższe 3-4 lata? Dołączona grafika

No i najważniejsze - czy zasilacz 550W spokojnie utrzyma ten zestaw?

Edytowane przez plux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

200W (12v) zasilacz by starczył Dołączona grafika z zapasem

ten ram coś nie za drogo ? Dołączona grafika

http://www.arest.pl/produkt/Pamieci/3,52,,,0,0,0,,/35491/DDR3-GOODRAM-16-GB-1600-2x-8-GB-CL10-PLAY-Silver/
przynajmniej radiatory nie będą wadzić

MSI/asrock ma chyba ciekawsze płyty ATX w tym przedziale cenowym - ta którą wybrałeś to pierwszy model jaki dotarł do PL na nowym chipsecie B75

np.

http://www.arest.pl/produkt/Plyty-glowne/60,234,,,0,0,0,,/28761/ASROCK-B75-Pro3-ATX-B75-4x-DDR3-2x-PCI-E-16x-VGA-DVI-HDMI-S-1155/
+HDMI

+Audio

albo

http://www.arest.pl/produkt/Plyty-glowne/60,234,,,0,0,0,,/26950/MSI-Z68A-G43-G3-ATX-Z68-4x-DDR3-2x-PCI-E-16x-VGA-S-1155/

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi