Ness123 Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2013 (edytowane) Witam, Taka dziwna sytuacja. Zupełnie bez powodu, ot tak sobie, pewnego dnia komp mi zaczął zwalniać w trakcie chodzenia po www(a przy innych czynnościach), naprzykład; oglądam sobie coś na yt, jednocześnie otwieram nową zakładkę a w niej jakiś portal odpalam i w tym momencie na 1-2 sek wszystko mi zwalnia, kursor mi skacze a dzwięk z yt pierdzi, jak się skończy ładować portal to jest normalnie, ale otworze następną strone w nowym oknie i znowu to samo. Panowie, co za przyczyna? Co robić? zwariować można z takim kompem Wcześniej przez pare lat nic takiego się nie działo. Podejrzewam że to może być wina dysku twardego, bo jak zrobiłem tak że odłączyłem HDD i na samym SDD śmigałem to normalnie komp działał. Specs: -proc Q6600 -płyta jakaś wypasiona ale ma 5 lat. -GTS250. -2 dyski; SDD(system i all software) i starusieńki HDD(służy tylko do zapisów plików). -żadko kiedy mam mniej wolnego miejsca niż 20% na każdym dysku. Pozdrawiam. Edytowane 25 Maja 2013 przez Ness123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2013 (edytowane) Zrób error skan tego hdd w hd tune i wstaw odczyt ze s.m.a.r.t. (zakładka health). PS i zmień zaczoł na zaczął! Edytowane 25 Maja 2013 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsychoX Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2013 Defrag dysku i wyczyszczenie autostartu na pewno też by nie zaszkodziło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2013 Defrag dysku i wyczyszczenie autostartu na pewno też by nie zaszkodziło Przypatrz się, że systemowy jest ssd, którego się nie defragmentuje! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ness123 Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2013 Zrób error skan tego hdd w hd tune i wstaw odczyt ze s.m.a.r.t. (zakładka health). PS i zmień zaczoł na zaczął! Zrobiłem Error Scan, wszystkie sektory zielone, wchodze potem w zakładke Health i nic tam nie ma, co źle zrobiłem?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2013 Dysk nie pracuje przypadkiem w trybie PIO? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ness123 Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2013 Dysk nie pracuje przypadkiem w trybie PIO? Nie, ale zainspirowało mnie to sprawdzenia innych opcji i okazało się że płyta ma 4 SATA ale tylko 2 kontrolery, oba dyski były na jednym kontrolerze, teraz to zmieniłem i dobrze(przynajmniej narazie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...