karolski Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 Mam właśnie taka płytę (f5)i kupiłem do niej dysk WD 400JB. Niestety w testach: Sandra i Hd tach wyniki były bardzo daleko poniżej oczekiwanych. Mam procesor Athlon 950, 128 Mb ram, gf2mx. Bios w wersji q11. Oczywiście zainstalowałem sterowniki via i zarówno bios jak i widows widzi udma5 (ata 100). Postawiłem na nim xp z ntfs oraz zainstalowałem service packa 1. Partycje ustawiłem na 6 gb(system) i reszta na drugiej partycji. Ciekawi mnie jak u was w testach na tej płycie wychodzą twardziele. Znalazłem w starszym numerze pcwk wzmiankę przy okazji opisu jakiejś płyty z kt333, że w starszych chipsetach via nie było wykorzystane w pełni pasmo przenoszenia ATA, więc może to ma coś do rzeczy. Dajcie mi jakąś radę, bo powoli noszę się z zamiarem zmiany płyty głównej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 A masz włączone DMA? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 a tasmy sa UATA? Jesli tak, to masz problem z dyskiem swoim. Ja mam dwa Seagaty i jak testowalem je HDTachem to wyniki nie odbiegaja znaczaco od tych co sa podane w testach obu dyskow Barracuda ATA IV oraz U6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolski Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 Taśmę mam 80-żyłową, dysk podpięty na 1 master, cd rom na 2 master. Nie bardzo jest co włączać, bo po instalce xp i driveru do via pokazało w systemie, że Windows widzi transmisje danych jako udma5 więc chyba włączone Obawiam się, że mimo wielkiego sentymentu do tej płyty chyba chipset nie jest zbyt wydajny w tym przypadku, ale moze się mylę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 Taśmę mam 80-żyłową, dysk podpięty na 1 master, cd rom na 2 master. Nie bardzo jest co włączać, bo po instalce xp i driveru do via pokazało w systemie, że Windows widzi transmisje danych jako udma5 więc chyba włączone Obawiam się, że mimo wielkiego sentymentu do tej płyty chyba chipset nie jest zbyt wydajny w tym przypadku, ale moze się mylę.Zarzuć mu win98 i potestuj - a w winXP, to dorzuć pamięci ram, powyłączaj wszelkie usługi od dysku itd. 128MB ramu w WinXP to katorga :( Of course płytka do najnowszych nienależy... no ale Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 Taśmę mam 80-żyłową, dysk podpięty na 1 master, cd rom na 2 master. Nie bardzo jest co włączać, bo po instalce xp i driveru do via pokazało w systemie, że Windows widzi transmisje danych jako udma5 więc chyba włączone Obawiam się, że mimo wielkiego sentymentu do tej płyty chyba chipset nie jest zbyt wydajny w tym przypadku, ale moze się mylę.Mnie to raczej wyglada na problem z dyskiem. Sprobuj od kogos pozyczyc Seagate'a ja nie mam zadnych problemow wydajnosciowych jak do tej pory Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...