Skocz do zawartości
apb

Monitor do laptopa.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Korzystam z laptopa Dell N5110 i7, GT525m. Matryca 15,6" jest zdecydowanie za mała do komfortowej pracy. Dlatego też postanowiłem kupić monitor do niego (praca na dwa ekrany). Bardzo proszę Was o pomoc w wyborze.

Chciałbym przeznaczyć na niego ok 800 zł, jednak jeśli będzie coś ciekawego powyżej tej kwoty to też chętnie rozważę taki zakup (~1000 zł).

Monitor będzie używany głównie do pracy. Jestem studentem, tak więc główne zastowowania to tworzenie dokumentów, programowanie, autocad/inventor, wyszukiwanie informacji w internecie itd. Na drugim miejscu: obróbka zdjęć - interesuję się fotografią. I dopiero na trzecim miejscu gry i filmy.

Monitor na pewno musi posiadać:
-rodzielczość fullHD,
-23-24",
-hdmi,
-niezłą jakość obrazu,
-niezłe kolory,
-przyzwoity czas reakcji (brak efektu smużenia).

Fajnie by było, gdyby posiadał:
-funkcję pivot(!),
-przyzwoitą jakość wykonania,
-ewentualnie tuner TV, nie jest to jednak kryterium wyboru.

Natomiast to nie jest dla mnie ważne:
-wygląd zewnętrzny.

Jaki model warto wybrać?
Zastanawiam się nad Dellem U2412M, jednak nie posiada on HDMI. Za to ma funkcję pivot i pożliwość regulacji wysokości.

Zastanawiałem się też nad monitorem 27", jednak uznałem, że przy tym rozmiarze ekranu rodzielczość full HD będzie zbyt mała, a jeśli chciałbym kupić jakiś z większą rodzielczością to musiałbym sporo dołożyć. Za tą cenę wolę kupić monitor z mniejszą matrycą, ale za to  lepszy.

Serdecznie dziękuję za pomoc.

ps 1. Wiem, że istnieje wiele wątków w których opisywano jakie monitory warto kupić, jednak w większości sytuacji użytkownicy szukają monitora do gier - u mnie jest inaczej.
ps 2. Pracuję bardzo dużo w nocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi