@rek Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2013 Witam, tak jak w temacie interesuje mnie porownanie tych urzadzen glownie pod katem opoznien i stabilnosci lacza. Za jakies 2 tygodnie bede kupowac nowy komputer dlatego tez zastanawiam sie nad nowa karta WiFi+router lub stary router+HomePlug. Obecnie posiadam WiFi G, a komputer znajduje sie jakies 10m w lini prostej od routera do tego kilka scianek i strop, nie mam problemow z zasiegiem i rozlaczaniem, jedynym problemem jest wiecznie zmienny ping co jest denerwojace przy grach internetowych czy rozmowach przez skype, TeamSpeak itp. Z gory dziekuje za odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2013 Sparowane adaptery PLC mają stały ping (praktycznie zero), jaja zaczynają się powyżej 4 urządzeń tego typu w jednej sieci. Jak włączysz spawarkę (bez filtra na zasilaniu) to HomePlug (czy inne PLC) przestanie działać. Mogą działać na różnych fazach, ale prędkość połączenia będzie dużo niższa od maksymalnej (dla danego modelu urządzenia PLC). Homeplug WiFi (z oferty TP/Orange) ma problem ze zbyt szybkim przechodzeniem w stan oszczędzania energii, może poprawili w jakimś nowszym firmware (testowałem ponad rok temu). A każde urządzenie PLC ma problemy z dużą ilością zasilaczy ATX klasy "codegen" (bez filtracji na wejściu), i dlatego nie bardzo nadaje się do użycia np. w biurach -> jak wiadomo "komputer biurowy" zawsze ma zasilacz: z obudową (czyli generator zakłóceń o dowolnej częstotliwości i zmiennej amplitudzie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@rek Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2013 Czyli do domowego uzytku gdzie sa 2 komputery mozna brac w ciemno? Z ta spawarka to tak na serio? Chyba nie padnie mi siec jak wlacze piekarnik, pralke czy zmywarke? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2013 Czyli do domowego uzytku gdzie sa 2 komputery mozna brac w ciemno? Prawie. Najpierw sprawdź czy gniazdka w obu pomieszczeniach są na tej samej fazie (elektrycznej). PLC zapnie się nawet na różnych fazach (przez licznik), ale prędkość będzie nędzna. Z ta spawarka to tak na serio? Chyba nie padnie mi siec jak wlacze piekarnik, pralke czy zmywarke? Serio-serio Większość urządzeń domowych nie wpływa na transmisję PLC, bo nawet jeśli wytwarzają zakłócenia to na częstotliwościach poza pasmem używanym przez tego typu adaptery sieciowe. Wyjątkiem są też (oprócz spawarek) chińskie miksery i ruskie młynki do kawy ... ale połączenie zawsze będzie ... jakieś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@rek Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2013 Prawie. Najpierw sprawdź czy gniazdka w obu pomieszczeniach są na tej samej fazie (elektrycznej). PLC zapnie się nawet na różnych fazach (przez licznik), ale prędkość będzie nędzna. Tu wlasnie moze byc problem, w domu kazde pietro jest na oddzielnej fazie zeby bylo weselej nawet lazienki i kuchnia maja inna faze. W praktyce bardzo przydatne bo jak cos sie popsuje i trzeba pogrzebac, to wylacza sie np. 1 pietro a nie caly dom. Jezeli przez takie cos ucierpi tylko transfer a nie ping to nie widze problemu. Internet mam z gniazdka telefonicznego wiec wiekszego transferu jak 20mb/s nie osiagne. Obecnie mam 6mb/s moze sie zwiekszy przy nowej umowie ale to i tak nie bedzie wiecej niz 20mb/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2013 Tu wlasnie moze byc problem, w domu kazde pietro jest na oddzielnej fazie zeby bylo weselej nawet lazienki i kuchnia maja inna faze. W praktyce bardzo przydatne bo jak cos sie popsuje i trzeba pogrzebac, to wylacza sie np. 1 pietro a nie caly dom.Fazy są tylko trzy. Mogą być osobne bezpieczniki (i na pewno są), ale niekoniecznie różne fazy. Jeśli do budynku doprowadzona jest instalacja trójfazowa, to masz trzy bezpieczniki główne i kilka obwodowych (o mniejszym amperażu). Wyłączając główne da się sprawdzić co jest na jednej fazie. No chyba że masz dokumentację i wiesz jak wygląda podłączenie każdego pomieszczenia. Jezeli przez takie cos ucierpi tylko transfer a nie ping to nie widze problemu.Transfer spada na pysk, ze 120-150 (dla urządzeń PLC klasy "200") robi się 20-30 albo mniej. Ale ping bez zmian. To znaczy te adaptery wnoszą jakieś opóźnienie, zależne od odległości i paru innych czynników, ale jest ono stałe. Stałe dopóki adaptery PLC nie wpadną na pomysł żeby przejść w stan "oszczędny" (Devolo i ich klony sprzedawane przez Orange nie dają się konfigurować, jakie czasy wyłączenia ustawił producent tak musi być). Internet mam z gniazdka telefonicznego wiec wiekszego transferu jak 20mb/s nie osiagne. Obecnie mam 6mb/s moze sie zwiekszy przy nowej umowie ale to i tak nie bedzie wiecej niz 20mb/s. http://www.orange.pl/prt/service_availability_check Sprawdź po adresie czy przypadkiem nie jesteś w zasięgu Neostrady Fiber (VDSL opcje 40 i 80). Szukając po numerze telefonu albo ID neostrady nie dostaniesz info o nowych przyłączach, bo brana jest trasa (kablowa) już zestawiona dla danego numeru. A może być śmiesznie, bo np. u mnie nie można zrobić większego synchro ADSL 2+ niż "3 mega" a test VDSL (zrobiony po znajomości, bo normalnie testują tylko przy sprzedaży usługi) pokazał stabilne synchro ponad 60. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2013 @rek pamiętaj też żeby urządzenia PLC wpinać bezpośrednio do gniazdka a nie przez przedłużacze czy filtry sieciowe. U mnie Zyxel 500Mbps w praktyce daje 8-10MB/s przy odległości w prostej linii ok 7-8m do drugiego pokoju gdzie jest reszta sieci. Sygnał jest o wiele stabilniejszy i mniej kłopotliwy niż wifi. Wifi to zło konieczne! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@rek Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2013 Jeszcze chcialem zapytac, jaki wplyw na transfer bedzie miec transfer routera? W routerze mam zwykle lacze ethernet 10/100. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2013 No po LANie to do 100MB/s a Internet to tyle, ile da Ci Neo, o tą stronę bym się nie martwił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...