Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż podam od razu konfigurację PCeta

CPU: Intel Core-Quad Q6600 2,4 GHz

MOBO: Gigabyte GA-P31-DS3L rev 1.1

GPU: Palit ExpertTV 9600GT

RAM: 2x2 GB Kingston 667 mhz

HDD:Samsung Spinpoint F1 HD103UJ 1TB

PSU: były Fever 400W, aktualny Corsair VS 450W

Opisze teraz sytację od początku. Kilka dni temu z mojego komputera zaczeły dochodzić jakieś dziwne dźwięki, w dodatku gry mi sie cieły a Risen 2 po 5 minutach resetował kompa. Rozkręciłem go i mylnie (chyba?) zdiagnozowałem dysk po osłuchaniu. Chciałem wykonać HD Tunem test dysku jednak pokazywało mi odrazu błąd odczytu. Zeskanowałem bad sectory i okazało się, ze takowe 3 posiadam na samym początku dysku. Ściągnałem MHHD, wykonałem zerowanie, remap, format, serowniki i ponowny test HD Tunem zakończył się pozytywnie a dysk przeszedł test predkości. Dla pewności skan MEMTestem - wszystko OK. Jednak gry dalej się resetowały. Ściągnałem obudowę jeszcze raz i teraz dokładniej osłuchałem - świszczał zasilacz (Fever 400W). Postanowiłem go wymienić. Przejrzałem allegro i okoliczne sklepy. Znalazłem nie daleko siebie Forton HEXA 400W taniej nawet niż w internecie uwzględniajac koszty wysyłki, zadzwoniłem czy dałoby go radę kupić jednak był brak w hurtowni. Więc postanowiłem kilka złotych taniej (145 zł) zamówic wspomianego wyżej Corsaira. Gdy już odebrałem ze sklepu paczkę zamontowałem go. I wszystko fajnie Risen 2 ani żadne inne gry nie powodują restartu. Jednak ciągle zostało te zacinanie gier. Zauważyłem, że FIFA ma te charatkerystyczne zacinanie=klatkowanie=spowalnianie tylko wtedy gdy zmienia się plac na murawie.(w akcjach pod bramką czy przy rogach gra nie spowalnia). Pierwsza myśl, że to jednak ten dysk,I teraz pytanie czy na pewno? Tu wyniki z HD Tune

Dołączona grafika

No i niepokojący SMART

Dołączona grafika

Wyniki nie znacznie niższe od tych które znalazłem w internecie. Temperatura pozostałych podzespołów (proc i grafika) nie przekracza 50 stopni po 10 minutach grania w Risen 2.

Edytowane przez vlodek2532

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pobierz program occt zrob test i wstaw pare screenow w czasie testu jednoczesnie majac wlaczonego speedfan'a podejrzewam procka mam podobna sytuacje wiem co jest winne przycinkom tez podejzewalem dysk  twardy lecz nie stac mnie na wymianne podzespolow takze prosze o wstawienie screenow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne bo ten dysk kupiłem od koleszki już jakieś 5 lat temu i wtedy już ta pozycja w SMARCIE widniała. Przez ten czas dysk chodził bez problemu. Nie mam bardzo jak sprawdzić na innym dysku. O ile Origin mi an to pozwoli to zainstaluje jutro FIFĘ na dysku przenośnym i zobacze czy tak się będzie działo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż SMART jescze raz ale najnowszym HDTunem a nie tym starociem - część atrybutów jest unknown...

Może ten Q6600 nie wyrabia i stąd przycinanie. Podkręcałeś go do chociaż 3.2GHz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk powoli pada. MHHD cudów nie potrafi jak coś jest fizycznie popsute to dalej będzie. Jeden parametr spadł poniżej wartości uznawanej za krytyczną do pracy.

01 spadł aż do 7 a graniczna wynosi 51.

0A i 0B wskazują, że pojawia się powoli problem z rozkręcaniem talerzy do pracy z pełną predkością.

05 i C4 - ślady po udanej relokacji sektorów z błędami, nie wszystkie się udały.

W C6 na razie jest 1 błąd, którego nie udało się relokować i został oznaczony jako uszkodzony na stałe.

Im dłużej będziesz używał dysku to wysokie prawdopodobieństwo, że te parametry będą przyjmować wyższe wartości.

Edytowane przez macgor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaram się załatwić skąś jakiś dysk i postawić na nim Windę dla testów i zobaczę co i jak.

FIFA 13, Risen 2 tnie. Dirt 2 i Black Ops chodza normalnie. W działaniu systemu poza grami też nie zauważyłem jakiś spadków. Może po formacie czegoś nie zainstalowałem? DirectX i sterowniki do karty najnowsze są.

W sumie jak mam potem dokupic nowy dysk za 250 zł to ten komputer rozszprzedam na części i złożę nowy.

DVD i zasilacz mam już jakby co..

proc 250 zł, ramy 100 zł, płyta 120 zł, grafika 100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spadek wydajności dysku jest stopniowy więc przy codziennej pracy nie zarejestrujesz, że coś się dzieje, człowiek łatwo się przyzwyczaja do stopniowych zmian. Najwyższy spadek wydajności uwidacznia się gdy głowica musi sięgać do relokowanych sektorów, szczególnie przy intensywnej pracy gdy np. doczytuje tekstury w trakcie grania. 01 nie jest uznawany za krytyczny ale 05, C4, C5, C6 są uznawane za krytyczne i w twoim przypadku są ściśle powiązane między sobą. Wymiana zasilacza może odwlec w czasie śmierć dysku ale nikt nie jest w stanie powiedzieć za ile to nastapi. Do tego potrzebne jest śledzenie zmian w SMART na bierząco. Ogólnie dysk powowli się sypie, jeżeli masz coś na nim ważnego lepiej zgraj na dysk zewnętrzny lub pendrive'a. DirectX nowe gry instalują sobie same nie trzeba tego pilnować Dołączona grafika

Edytowane przez macgor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, dzis od koleżki będę miał Samsunga F2 1 TB. Zobacze jak będzie chodził, czy sprawy. O ile tak to mówi, że za 80 zł i pwo mi go sprzeda. Niby 5200 RPM ale zobaczymy.

Sorry, ze tak pytam ale z tym prockiem to chyba jednak coś nie tak. Po godzinie użytkowania (dwa mecze w FIFĘ, trochę Outlook i Word, trochę net i tempy na rdzeniach przekraczały 75 stopni.

Dołączona grafika

OK, temperatury opanowane, po godznie gry w FIFĘ temp. na poziomie 50 stopni.

A przy okazji ktoś sugerował, że proc za słaby na grę. Rozdziałka 1280x720, wszystko na maksa co się da, AAx4 (więcej się w tej grze nie da). Włączony VSync bo smużenie jest bez tego.

Dołączona grafika

Risen 2 1280x720, efekty włączone, AAx4, detale średnie/wysokie.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi