Skocz do zawartości
tom256

Gigabyte HD7970 i zwisy

Rekomendowane odpowiedzi

Komputer zawiesza się podczas uruchamiania gier 3D.

Uruchamiam grę, po kilkudziesięciu sekundach pokazuje się czarny ekran i komputer trzeba resetować przyciskiem.

CPU:E5200

MoBO DFI Lanparty UT X48

RAM 3GB

GPU: HD7970

Zasilacz Coolermaster 1000W

SSD Samsung 830 64GB + Samsung F3 500GB.

System: Win 7 x64

X-Fi Fatality Titanium Pro

Deponia (przygodówka 2D) działą OK, gry flashowe i Youtube działają.

Niedziałają tylko tytuły 3D jak World Of Tanks, BioShock Infinity.

Edytowane przez tom256

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zartujesz z ta karte do tego procesora prawda? Zasilanie do karty podlaczone (nie poluzowane)? Na innej karcie sprawdzales? Jesli tak to zanies do kogos tego radka i sprawdz czy tez sie wylacza. Jesli tak to na gware

Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

objaw wywalania się sterownika ekranu z powodu:

1. przegrzania rdzenia

2. przegrzania pamięci/sekcji zasilania

By zweryfikować - otwórz bude i sprawdź reakcję - jak jest lepiej to słaby obieg.

Lub zmniejsz taktowania rdzenia - j.w.

Obojętnie coby nie było to o ile nie zamierzasz przy niej grzebać to zalecam RMA.

Dla pewności jeszcze wziąłbym miernik w łapę i sprawdził wtyczki 12 i 5v jak trzymają napięcie po wejsciu w 3d.

Furmark działa choć chwile? przez moment zanim sie zawiesi mogłbyś zobaczyć temperature rdzenia...jak rośnie z 28 do 90 w sek to jest bardzo źle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

objaw wywalania się sterownika ekranu z powodu:

1. przegrzania rdzenia

2. przegrzania pamięci/sekcji zasilania

By zweryfikować - otwórz bude i sprawdź reakcję - jak jest lepiej to słaby obieg.

Lub zmniejsz taktowania rdzenia - j.w.

Obojętnie coby nie było to o ile nie zamierzasz przy niej grzebać to zalecam RMA.

Dla pewności jeszcze wziąłbym miernik w łapę i sprawdził wtyczki 12 i 5v jak trzymają napięcie po wejsciu w 3d.

Furmark działa choć chwile? przez moment zanim sie zawiesi mogłbyś zobaczyć temperature rdzenia...jak rośnie z 28 do 90 w sek to jest bardzo źle...

Komputer z założenia służy do kopania BTC. I kopie stabilnie. Zasilacz trzyma napiecia OK. AIDA nie pokazuje jakichś krytycznych temperatur.

5 minut furmarkiem nie wykazały nic. wszystko śmiga. Max temp 75C.

Mam wrażenie że karta wywala się jeśli jest dużo tekstur. W WOT np na małych przestrzeniach da się grac kilkadziesiąt sekund. Na dużych potrafi wywalić podczas odliczania. Wówczas ekran na chwilę jest zamrożony potem brak sygnału z karty, monitor przechodzi w tryb uśpienia, słychać tylko odliczanie.

Mam wrażenie ze jest coś nie tak z DirectX.

Edytowane przez tom256

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze to może być błąd sterownika/urządzeń jeszcze, pamiętam od siebie, że czasem złe ustawienie czegoś w sterach grzebiąc np radeonem pro czy sweetfx potrafiło wywalać do pulpitu...no włąsnie, wywalać a nie zmrażać z czarnym ekranem.

Czarny ekran to ja miałem w grach na 6850 msi, 1 wersja, nie druga, OC obie, 1 miała coś skopane z sekcją zasilania pamięci i poszła na wymiane gwarancyjną. 2 służy do tej pory w innum kompie.

Na wszelki - sciągnąć amd cleanup utylity, po usunięciu sterów zaaplikować go, uruchomić ponownie kompa, dobrze byłoby jeszcze przeczyścić cc i driver sweaperem i zainstalować stery od nowa, najlepiej betki z połowy kwietnia, u mnie działają bez problemu. W sumie najnowsze chyba też dają rade ale jeszcze nie próbowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepuść ją też przez 3dmarka 11. Przekręcone radki potrafią bez problemu utrzymać furmarka przez długie godziny, ale padają, gdy zarzucisz coś z bardzo zaawansowaną grafiką.

Faktycznie obniżyłem zegary i wszystko OK.

Śmieszne to troche bo na BTC chodzi na 1025 MHz a na grze się wywala. LOL

Edytowane przez tom256

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi