tom256 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Komputer zawiesza się podczas uruchamiania gier 3D. Uruchamiam grę, po kilkudziesięciu sekundach pokazuje się czarny ekran i komputer trzeba resetować przyciskiem. CPU:E5200 MoBO DFI Lanparty UT X48 RAM 3GB GPU: HD7970 Zasilacz Coolermaster 1000W SSD Samsung 830 64GB + Samsung F3 500GB. System: Win 7 x64 X-Fi Fatality Titanium Pro Deponia (przygodówka 2D) działą OK, gry flashowe i Youtube działają. Niedziałają tylko tytuły 3D jak World Of Tanks, BioShock Infinity. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez tom256 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zartujesz z ta karte do tego procesora prawda? Zasilanie do karty podlaczone (nie poluzowane)? Na innej karcie sprawdzales? Jesli tak to zanies do kogos tego radka i sprawdz czy tez sie wylacza. Jesli tak to na gware Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granat1166 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 Czy karta to wersja OC? Ostatnio mi taka padła a objawiało sie to artefaktami w 2D a w 3D wieszał sie od razu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 objaw wywalania się sterownika ekranu z powodu: 1. przegrzania rdzenia 2. przegrzania pamięci/sekcji zasilania By zweryfikować - otwórz bude i sprawdź reakcję - jak jest lepiej to słaby obieg. Lub zmniejsz taktowania rdzenia - j.w. Obojętnie coby nie było to o ile nie zamierzasz przy niej grzebać to zalecam RMA. Dla pewności jeszcze wziąłbym miernik w łapę i sprawdził wtyczki 12 i 5v jak trzymają napięcie po wejsciu w 3d. Furmark działa choć chwile? przez moment zanim sie zawiesi mogłbyś zobaczyć temperature rdzenia...jak rośnie z 28 do 90 w sek to jest bardzo źle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 (edytowane) objaw wywalania się sterownika ekranu z powodu: 1. przegrzania rdzenia 2. przegrzania pamięci/sekcji zasilania By zweryfikować - otwórz bude i sprawdź reakcję - jak jest lepiej to słaby obieg. Lub zmniejsz taktowania rdzenia - j.w. Obojętnie coby nie było to o ile nie zamierzasz przy niej grzebać to zalecam RMA. Dla pewności jeszcze wziąłbym miernik w łapę i sprawdził wtyczki 12 i 5v jak trzymają napięcie po wejsciu w 3d. Furmark działa choć chwile? przez moment zanim sie zawiesi mogłbyś zobaczyć temperature rdzenia...jak rośnie z 28 do 90 w sek to jest bardzo źle... Komputer z założenia służy do kopania BTC. I kopie stabilnie. Zasilacz trzyma napiecia OK. AIDA nie pokazuje jakichś krytycznych temperatur. 5 minut furmarkiem nie wykazały nic. wszystko śmiga. Max temp 75C. Mam wrażenie że karta wywala się jeśli jest dużo tekstur. W WOT np na małych przestrzeniach da się grac kilkadziesiąt sekund. Na dużych potrafi wywalić podczas odliczania. Wówczas ekran na chwilę jest zamrożony potem brak sygnału z karty, monitor przechodzi w tryb uśpienia, słychać tylko odliczanie. Mam wrażenie ze jest coś nie tak z DirectX. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez tom256 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 Przepuść ją też przez 3dmarka 11. Przekręcone radki potrafią bez problemu utrzymać furmarka przez długie godziny, ale padają, gdy zarzucisz coś z bardzo zaawansowaną grafiką. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 zawsze to może być błąd sterownika/urządzeń jeszcze, pamiętam od siebie, że czasem złe ustawienie czegoś w sterach grzebiąc np radeonem pro czy sweetfx potrafiło wywalać do pulpitu...no włąsnie, wywalać a nie zmrażać z czarnym ekranem. Czarny ekran to ja miałem w grach na 6850 msi, 1 wersja, nie druga, OC obie, 1 miała coś skopane z sekcją zasilania pamięci i poszła na wymiane gwarancyjną. 2 służy do tej pory w innum kompie. Na wszelki - sciągnąć amd cleanup utylity, po usunięciu sterów zaaplikować go, uruchomić ponownie kompa, dobrze byłoby jeszcze przeczyścić cc i driver sweaperem i zainstalować stery od nowa, najlepiej betki z połowy kwietnia, u mnie działają bez problemu. W sumie najnowsze chyba też dają rade ale jeszcze nie próbowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Przepuść ją też przez 3dmarka 11. Przekręcone radki potrafią bez problemu utrzymać furmarka przez długie godziny, ale padają, gdy zarzucisz coś z bardzo zaawansowaną grafiką. Faktycznie obniżyłem zegary i wszystko OK. Śmieszne to troche bo na BTC chodzi na 1025 MHz a na grze się wywala. LOL Edytowane 6 Czerwca 2013 przez tom256 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...