Madness2k Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Witam ! Mam pytanie, gdyż rodzice chcą sobie przedłużyć umowę w multimo, aktualnie posiadają 2 mb/s i taka prędkość im nie starcza, dlatego sprawdziłem na stronie TP dostępność usług i wyszło mi coś takiego przy pozycji "internet". internet Neostrada jest dostępna w następujących prędkościach: Neostrada Opcja 512 Kbps Neostrada Opcja 1024 Kbps Neostrada Opcja 256 Kbps Neostrada Opcja 2048 Kbps Neostrada Opcja 6144 Kbps Neostrada Opcja od 1 do 10 Mbps Dołączam ROUTER STATUS System Up Time 44:48:59 Port Status TxPkts RxPkts Collisions Tx B/s Rx B/s Up Time WAN PPPoE 1850633 1887486 0 1002 8729 44:47:48 LAN 10M/100M 1777559 1782731 0 7935 1198 44:48:54 WLAN 11M/54M 112813 69151 0 955 23 44:48:44ADSL Link Downstream Upstream Connection Speed 2496 kbps 320 kbps Line Attenuation 46 db 12.5 db Noise Margin 13 db 26 db Czy mogą sobie pozwolić na 10 mb/s ? Edytowane 5 Czerwca 2013 przez Madness2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 Sprawdzałeś na stronie TP dostępność po adresie czy po numerze telefonu? Sprawdź po adresie, może mają w pobliżu sprzęt VDSL. Daj screena, jestem za leniwy żeby analizować bezładny ciąg literek i cyferek który powstał w wyniku copy-paste. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness2k Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 Sprawdzałem dostępność po numerze telefonu, gdyż z adresem mam pewne problemy (wieś) i nie wyszukuje poprawnie, to samo jest u Netii. Co do sprzętu VDSL nie mam zielonego pojęcia i nawet nie wiem jak sprawdzić, jeśli można to proszę o jakąś "podpowiedź". Screen -> http://zapodaj.net/27a74578e17cb.bmp.html Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź : ) Z tego co w necie "wyszukałem" na forach myślę, że 6 mb/s spokojnie ruszy. Jakby leciało na poziomie 8 mb/s to chyba można by było kupić te 10 mb/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinq123 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 Line attenuation na DL to chwilowe czy się tak utrzymuje ? bo nie napawa to optymizmem. Wygląda na 6 nie więcej... Wiesz czy daleko masz centralke ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness2k Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Line attenuation na DL to chwilowe czy się tak utrzymuje ? bo nie napawa to optymizmem. Wygląda na 6 nie więcej... Wiesz czy daleko masz centralke ? Utrzymuje się niestety ;/ . Nie mam pojęcia jak daleko jest centralka, można to jakoś sprawdzić poza "przejechaniem się po okolicy" ? Jak myślisz byłoby te 7/8 mb/s przy 10? Różnica cen jest naprawdę niewielka. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez Madness2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 Sprawdzałem dostępność po numerze telefonu, gdyż z adresem mam pewne problemy (wieś) i nie wyszukuje poprawnie, to samo jest u Netii. Co do sprzętu VDSL nie mam zielonego pojęcia i nawet nie wiem jak sprawdzić, jeśli można to proszę o jakąś "podpowiedź".Na wsi jeszcze nie mają VDSL, chyba że to naprawdę duża wieś i przypadkiem leży przy trasie światłowodu. Z tego co w necie "wyszukałem" na forach myślę, że 6 mb/s spokojnie ruszy. Jakby leciało na poziomie 8 mb/s to chyba można by było kupić te 10 mb/s. Utrzymuje się niestety ;/ . Nie mam pojęcia jak daleko jest centralka, można to jakoś sprawdzić poza "przejechaniem się po okolicy" ? Popytaj ludzi, może ktoś się interesował i coś wie. Kable na słupach czy w w ziemi? Wysokie tłumienie, twoja linia nie jest za dobra. Nawet te "6" będzie problematyczne, z doświadczenia typował bym raczej stabilne 4-5. Da radę wyłapać wyższe synchro, ale potem i tak DLM ci przytnie pasmo przy jakichkolwiek problemach z połączeniem. Jak myślisz byłoby te 7/8 mb/s przy 10? Różnica cen jest naprawdę niewielka. Obecnie sprzedawana jest tylko opcja "DO 10 mega" która zastąpiła wszystkie niższe (poza 512 i 256, które już nie są uznawane za "łącze szerokopasmowe" i w zasadzie też nie są sprzedawane). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness2k Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 Na wsi jeszcze nie mają VDSL, chyba że to naprawdę duża wieś i przypadkiem leży przy trasie światłowodu. Popytaj ludzi, może ktoś się interesował i coś wie. Kable na słupach czy w w ziemi? Wysokie tłumienie, twoja linia nie jest za dobra. Nawet te "6" będzie problematyczne, z doświadczenia typował bym raczej stabilne 4-5. Da radę wyłapać wyższe synchro, ale potem i tak DLM ci przytnie pasmo przy jakichkolwiek problemach z połączeniem. Obecnie sprzedawana jest tylko opcja "DO 10 mega" która zastąpiła wszystkie niższe (poza 512 i 256, które już nie są uznawane za "łącze szerokopasmowe" i w zasadzie też nie są sprzedawane). Światłowody były kopane 2 lata temu (ale czy to działa to nie mam pojęcia), zwiększyć można tylko do 6 (jest 1,2,6,10 i 20) mb/s. Co do tych światłowodów to z tego co widzę jest następująco, stoi sobie słup po drugiej stronie drogi z małą białą skrzyneczką jak budka na ptaki, leci kabel do domu i on jest od telefonu i internetu, słup nie ma kabli i wszystko idzie ziemią, natomiast prąd idzie "klasycznymi" kablami i wszystkie kable są od słupa do słupa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 W wsi jest "centrala telefoniczna"? (czasem było to-to w/przy jakimś urzędzie, albo GS, albo posterunku) albo duża brzydka szara szafa o nieznanym przeznaczeniu? http://obrazki.elektroda.pl/3379295300_1317387184.jpg Poczytaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1464951.html Nie ma obecnie w sprzedaży (TP) innych ofert niż te: https://www.orange.pl/prt/pl/order/process/?formId=neo-ins&minimize=additionalproducts&PNEOIWMI=ADD&PNEOIWMI24=ADD&NEOIAC10-PNEOIWMI24=ADD&BON150_TANIO=ADD&modemParam=01&periodParam=01&promotionParam=01&additionalParam=01 to co pokazuje się w wyniku sprawdzenia po numerze telefonu jest "zaszłością historyczną" - może działać, ale nie kupisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness2k Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 W wsi jest "centrala telefoniczna"? (czasem było to-to w/przy jakimś urzędzie, albo GS, albo posterunku) albo duża brzydka szara szafa o nieznanym przeznaczeniu? http://obrazki.elektroda.pl/3379295300_1317387184.jpg Poczytaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1464951.html Nie ma obecnie w sprzedaży (TP) innych ofert niż te: https://www.orange.pl/prt/pl/order/process/?formId=neo-ins&minimize=additionalproducts&PNEOIWMI=ADD&PNEOIWMI24=ADD&NEOIAC10-PNEOIWMI24=ADD&BON150_TANIO=ADD&modemParam=01&periodParam=01&promotionParam=01&additionalParam=01 to co pokazuje się w wyniku sprawdzenia po numerze telefonu jest "zaszłością historyczną" - może działać, ale nie kupisz. Ale umowa nie będzie brana w TP, tylko na ich liniach (multimo), na stronies prawdzałem czy usługa ruszy. Jakieś skrzynki za ogrodzeniem są ok 500m od domu i drugie jakieś 1,5 km dalej, tylko nie wiem czy to jest odpowiedzialne za telefon czy za kanalizację, bo coś robili w tym roku. Pasowałoby się przejść i "sprawdzić" co to jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XPX_pl Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2013 (edytowane) No dokładnie bo w przeciwnym razie możesz się bardzo rozczarować jeżeli chodzi o późniejszą prędkość internetu. Najpierw wszystko dokładnie sprawdź. Na naszym łaczy np można sobie tylko pomarzyć o Neostradzie 6mb/s. Edytowane 12 Czerwca 2013 przez XPX_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...