pawel054 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 Witam. Nie wiem jak połączyć routery. Jest opcja WDS coś tam próbowałem robić ale nie wychodziło. Jakby ktoś napisał krok po kroku co należy zrobić to byłbym wdzięczny :PRouter ADSL - TP-Link TD-W8951NDAsus - model RT-N10E Ogólnie chciałbym zrobić coś takiego - Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 Asus - model RT-N10E http://pl.asus.com/Networks/Wireless_Routers/RTN10E/ *Ten produkt nie obsługuje trybu uniwersalnego przekaźnika. Jeśli jest on potrzebny, polecamy rutery RT-N10U, RT-N12, RT-N13U albo RT-N15U.Nie i już.Jedyne co możesz to Asusa podłączyć kablem, wtedy będzie działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel054 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 Niby opcję WDS ma i normalnie wybrałem TP-Linka z listy tylko miałem jakiś problem nie pamiętam już z czym :< Spróbuję jutro jeszcze raz zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinq123 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 (edytowane) http://citymedia.pl/al/demo/RT-N10E/wlwds.htm wychodzi na to że pawel nie kłamie. Napisz dokładnie jaki problem miałeś, zobaczymy ocb Edytowane 6 Czerwca 2013 przez marcinq123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 przy WDS i aczeniu bezprzewodowym kilku urzadzen zawsze jest sugerowane stosowanie tych samych urzadzen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel054 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 (edytowane) W Asusie mam 2 opcje połączenia - IP Sharing mode i AP Mode. Rozumiem, że mam wybrać ten drugi? W routerze ADSL mam wybrać opcję bridge czy zostawić standardowo PPPoE ? Edytowane 6 Czerwca 2013 przez pawel054 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 W routerze ADSL opcje Bridge lub PPPoE dotycza polaczenia WAN (kabla DSL) a nie sieci bezprzewodowej - tak wiec tego nie dotykaj. W Twoim wypadku teraz najtaniej wyjdzie pociągnąć kabel między urządzeniami. Druga opcja, to sprzedać Asusa i kupić jakegoś TP-Linka współpracującego z tym pierwszym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel054 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 (edytowane) Po zrobieniu WDS teraz jest inaczej niż kiedyś - tzn nadal jak jestem podłączony z Asusem i z TP-Linkiem to nie mam internetu ( pomaga odłączenie się od Asusa ), ale obecnie nie mam internetu także gdy odłączę bezprzewodową kartę sieciową ( mimo połączenia przewodowego z Asusem ). Wcześniej z tego co pamiętam miałem internet mając tylko połączenie z Asusem, ale były problemy z internetem jeśli chciałem się połączyć z TP-Linkiem. Kolejna dziwna rzecz - przed konfiguracją WDS zmieniłem IP Asusa do z 192.168.1.1 na 192.168.2.1. A po włączeniu WDS jak chciałem Asusa skonfigurować to musiałem łączyć się z adresem 192.168.1.102. Trzecią liczbą w IP powinna być chyba inna cyfra od tej jaka jest dla TP? Aha SSID Asus także zmienił na taką jaką w standardzie ma TP-Link więc chyba się połączyły ( przy połączeniu przewodowym z Asusem wyskakuje mi połączenie "TP-Link coś tam coś tam" w bezprzewodowej sieci jednak nadal wyświetla się "Asus" - nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ). PS : Zauważyłem jeszcze jeden problem - jak odłączę się przewodowo od Asusa to nie można się do niego podłączyć także bezprzewodowo ( mimo iż kontrolka od Wi-fi miga ). Może jednak spróbuje ustawić WDS w normalnym trybie a nie w trybie AP... Edytowane 6 Czerwca 2013 przez pawel054 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...