Skocz do zawartości
fevrite

Procesor i karta graficzna do płyty głównej ASUS M2N68-AM SE2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 
Na wstępie informuje, iż zdaje sobie sprawę, ze istnieją podobne tematy, ale w żaden sposób nie uzyskałem potrzebnych mi informacji. Jeśli chodzi o procesor sprawdzałem listę na stronie producenta http://support.asus.com/cpusupport/list.aspx?SLanguage=en&m=m2n68-am%20se2&p=1 jednak mam wątpliwości jaki jest najlepszy? Czy może będzie działał Phenom X4 955, 965?
Odnośnie karty graficznej posiadam zotac geforce 9800gt 512mb. Chcialbym jednak przesiąść się na lepszy sprzęt. Cena raczej nie jest odgórnie ustalona. Chciałbym po prostu najlepszy możliwy procesor i karte pod tą płytę. 
Jeśli chodzi o aktualną specyfikację; 
-płyta główna i karta grafiki (podana wyżej) 
-pamięć goodram 4gb ram (jednak płyta obsluguje 3gb) 
-zasilacz chieftec 500w 
-dysk twardy 250gb 
-procesor AMD Athlon 64 3200+ (2ghz, 1rdzeń) 

Proszę o rady 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta obsługuje 4gb ramu, pewnie masz system 32 bitowy i dlatego nie odczytuje, zainstaluj system 64bit i będzie czytał 4gb. Procesor najlepszy i najbardziej opłacalny będzie Phenom IIX4 955 oczywiście przed wymianą zaktualizuj bios na płycie, na liście kompatybilnych CPU nie ma 965 więc jest ryzyko że nie będzie działał. Grafika pod ten procesor  to radeon hd7850 np MSI HD 7850 OC  lub ( http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd7850-1024mb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-900-4800-wer-oc-overclock-gv-r785oc-1gd-520318/#div4 ). No i tak jak mówię zmień system na 64bit bo 3gb ramu będzie w niektórych grach ograniczeniem. Podaj model zasilacza dla pewności

Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chieftec APS-500S 500 W

Tylko właśnie na stronie producenta nie jest podany procesor 955 tylko 945. Czy ten też jest "całkiem w porządku"?

64bit... Czy mówimy o systemie Windows XP?

Edytowane przez fevrite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej sam w google spojrzałem i znalazłem na stronie ale bez dopisuku SE 2 więc bierzmy przykład ze strony którą Ty podałeś, to weź Phenom IIX4 945 , 955 jest tylko 200mhz wyżej taktowany i lepiej sie podkręca od 945, ale do podkręcania tego trzeba dobrej płyty i chłodzenia natomiast jeśli masz możliwość OC na tej płycie to te 200mhz sobie w biosie podkręcisz tego 945 i będziesz miał 955 Dołączona grafika .Zasilacz spokojnie wystarczy. Windows Xp był w wersji 32bit i 64bit tak samo jak windows vista, windows 7. Windows XP w wersji 64bit był chyba tylko po angielsku. Druga sprawa zauważyłem że masz zintegrowaną karte graficzną na płycie głównej, wyłącz ją w biosie możliwe że zarezerwowała sobie pewną przestrzeń pamięci ram, system 32 bit teoretycznie odczytuje 3,25GB więc pewnie 250mb jest zarezerwowane dla tej integry.

Jeszcze dodam że jeśli grasz/będziesz grał w niskiej rozdzielczości typu 1360x768 to radeon hd7850 będzie się nudził, w wyższych (1680x1050) będzie okej - żebyś był świadomy Dołączona grafika

Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi