whatever Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 Obecnie mam RAID 0 na 2x320GB Seagate NS, aczkolwiek jakaś rakieta to nie jest, więc rozważam zakup jakiegoś dysku SSD 120GB na system i najważniejsze programy. Kontroler w mojej płycie to ICH9R czyli SATA II, nie przewiduję zakupu dedykowanego kontrolera pod SATAIII więc dysk musi działać z tym co jest. Sprzęt jak w sygnaturze, celem jaki chcę uzyskać jest większa responsywność systemu(czyli np. jak otwieram przeglądarkę z 20 kartami, to chciałbym żeby otworzyła się od razu, a nie po kilku sekundach namiętnego szurania dyskami). Dedukuję, że SATA II jedynie obetnie mi maksymalne transfery. Obiło mi się o uszy, że OCZ potrafią się gryźć z starszymi kontrolerami, nie mam preferencji do firm, zależy mi na niezawodności, ma działać 24/7...zatem jaki dysk wybrać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 Samsung 840 120GB za 356 zł lub Plextor M5S 128GB za 379 zł . Ceny z morele.net Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 (edytowane) ICH9 to bardzo dobry kontroler, będzie ładnie śmigać. Masz racje co do transferów. Nie napisałeś jaka kwota wchodzi w grę. Najlepszy stosunek wydajności do ceny to Plextor M5S 128GB Coś mocniejszego + 5 lat gwarancji Plextor M5Pro 128GB Najmocniejszy SSD na rynku Samsung 840pro 128GB resztę info znajdziesz http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/ Edytowane 9 Czerwca 2013 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whatever Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 (edytowane) Jeżeli chodzi o cenę to preferowałbym się w 400zł zmieścić. Więc dylemat chyba zawęża się do Plextora M5S i Samsunga 840, ewentualnie Crucial M4. Plusem samsunga jest chyba najniższa cena i 7mm dzięki czemu ewentualnie kiedyś można go będzie go w jakiegoś lapka upchnąć, aczkolwiek chyba nie rekompensuje to tych kilku GB różnicy w pojemności. Natomiast patrząc na testy Plextor vs Crucial nie widzę jakiejś istotnej wyższości jednego nad drugim, więc chyba wyboru spośród nich powinienem dokonać po prostu na podstawie ceny. Edytowane 9 Czerwca 2013 przez whatever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...