Skocz do zawartości
Adikss

p5b premium padła co teraz?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak już pisałem w temacie o p5b premium po burzy zasilacz + płyta główna (z komputera z podpisu) poszły w zapomnienie (po podmianie zasilacza i odpięciu wszystkiego poza ram i prockiem płyta nie daje oznak życia poza świeceniem diody ASUS)

Przeżyły dyski (w tym SSD) i ram. Procek i grafa czy żyją będę wiedzieć wieczorem.

Teraz będą dwie opcje:

jeżeli procek żyje to kupić płytę do niego, jednakże z nówek to praktycznie nic ciekawego jedynie P5Q SE znalazłem

drugi pomysł (kwota max 1100) G2020 + płyta, ram, zasilacz 500W i do tego dyski, grafika z tego co mam. Tylko przy ewentualnej przesiadce jak z wydajnością będzie. Ewentualnie dołożyć do zestawu za 1300 by było chłodniej i mniej prądożernie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bedzie lepiej

A jak nie to na szybko moge ci pchnąć działającą płytę na p31 zdaje sie, gigabajta, tyle ze jeśli kręcisz to na niej za dużo nie wykręcisz, 30% max. gb p31 dsl czy jakoś tak.

Za 50zł plus wysyłka :P

Aha, nie wiem czy to akurat w tej, bo miałem tyle ich, jeden z portów usb może być uwalony, musiałbym obejrzeć  ale ta płyta leży w domku 60km od mego miejsca pobytu w chwili obecnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc tak, mam zamiar zamówić to co poniżej

Płyta główna ASRock B75 Pro3-M
Procesor Intel Pentium G2020 BOX
Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) 1.5V
Zasilacz SilentiumPC Deus 500W PSU

i dorzucić do tego to co mam czyli:
SSD Samsung 830 128GB,  2 dyski HDD, 
GTX260 216core
obudowa Antec Gamer 300

Jak sprawdzałem w kalkulatorze zasilaczy to wybrany powinien wystarczyć, mam rację?
jakieś uwagi do wybranego sprzętu? Sprzęt do grania, obróbka zdjęć, przy przeglądaniu internetu bardzo dużo zakładek.
Zastanawiam się nad 4GB ram i dołożenia zaoszczędzonej kasy do czegoś innego tylko pytanie do czego (do i3 3220??)
Edytowane przez Adikss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz spokojnie wystarczy z dużym zapasem. Najlepiej byłoby dołożyć do i5 może spójrz na coś takiego:

Intel Core i5-3350P - 650zł

MSI B75MA-E33 - 190zł

GoodRam 1333mhz 9CL 8GB ( http://www.morele.net/pamiec-good-ram-ddr3-8-gb-1333mhz-gr1333d364l9-8g-429828/ ) - 210zł

Zasilacz SilentiumPC Deus 500W PSU - 200zł

Ram lepiej w jednej kości przy tej płycie żebyś miał jeszcze jeden slot wolny na przyszłość, dual i taktowanie nie ma wpływu na wydajność przy tej platformie. I zbieraj do lepszej grafiki żeby się procek nie nudził typu radeon HD7850/7870. A tutaj masz test jest tam g2020,  I3-3240 i ten i5 ( http://www.purepc.pl/procesory/test_intel_pentium_g2020_tani_i_dobry_procesor_lga_1155?page=0,12 ). I3 jak widać też nie jest zły czasami do i5 mu niedużo brakuje a cenowo jest pośrodku. Można jeszcze inaczej zrobić, sprzedać grafikę pewnie 200zł weźmiesz i:

Intel Core i3-3220 BOX - 440zł

MSI B75MA-E33 - 190zł

GoodRam 1333mhz 9CL 8GB ( http://www.morele.net/pamiec-good-ram-ddr3-8-gb-1333mhz-gr1333d364l9-8g-429828/ ) - 210zł

Zasilacz SilentiumPC Deus 500W PSU - 200zł

MSI HD 7850 OC - 620

Do gier będzie to dużo lepsze rozwiązanie

Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odzew Dołączona grafika

Ciekawe propozycje opcja z i5 kusząca jednak przekraczająca budżet, chyba skłonię się do i3 3220P. Chociaż zaczynam kombinować czy nie kupić jednak tego G2020 przeczekać a jak się uzbiera trochę wolnej gotówki to z G2020 zrobić HTPC a sobie kupić nowego kompa Dołączona grafika bo tak na marginesie to gram raczej w strategiczne (najnowsza to ANNO 2070) czasem coś pokroju wiedźmina czy Sacred, w FPS raczej nie gustuję.

Edytowane przez Adikss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi