emilek Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2013 WitamPadła mi płyta od DFI i teraz mam dylemat co robić dalej. Reszta jest sprawna ale zastanawiam się czy nie zmienić platformy.Wymagania: tak samo wydajnie albo szybciej niż przy Xeonie z podpisu (BF3 ma przyzwoicie chodzić). No i chipset musi obsługiwać RAID1, fajnie jakby mniej W pobierałKoszt: 600-700 zł (no chyba ze Xeon jest sprawny to będzie ~1000 zł).Możecie coś doradzić na co wymienić? Kompletnie wypadłem z obiegu czy lepiej AMD czy Intel. Zastanawiałem się nad nowym FM2 ale nie wiem jak wygląda sprawa wydajności do X3430. Reszta podzespołów taka jak w podpisie zostaje. A może warto zainwestować w lepszą płytę na Z77 (coś pokroju ~450 zł) i na przeczekanie kupić np G2020 lub Celerona G1610? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss71 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2013 Moim zdaniem w płytę Z77 nie ma sensu inwestować. Jedynym i słusznym rozwiązaniem jest zakup zestawu: - ASRock P67 PRO3 (B3) - Intel CORE I5 2500K 3.3GHz Ewentualnie używany procek i7 2600K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2013 Na AMD nie ma co patrzeć , FM2 szczególnie , tamtejsze procki są daleko w tyle jeśli chodzi o wydajność - twój stary Xeon jest dużo szybszy . Asrock P67 Pro3 to dobra płyta ale ma też wady - 1 port PCI-E 16x i brak wyjścia USB 3.0 na płycie - tylko śledź . Poza tym dużo lepsza sekcja zasilania niż tanie płyty na Z77 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2013 przede wszystkim brak wyjścia na monitor ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2013 No właśnie jestem w kropce. Kupię chyba jakąś płytę na Z77 (ale nie wiem którą, myślałem nad MSI Z77A-G45 (podobno nie ma offsetu), ASRock Z77 EXTREME3 lub Gigabyte GA-Z77X-D3H) i do tego tymczasowo (miesiąc, może dwa) Celeron G1610 a potem jakieś i5 (i5-3570K ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zamówiłem G2020 na przeczekanie. Ostatnio mało gram z powodu pisania pracy inżynierskiej a potrzebuję coś na już bo jestem praktycznie bez komputera. Zostaje jeszcze wybór płyty głównej i chyba zdedycuję się na ASRock Z77 Extreme4 i za 2-3 miesiące na i5 z K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2013 było przy 1610 zostać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...