Skocz do zawartości
mostom

Wymiana płyty a przeinstalowanie windy.

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem dziś płytę Epox 8RDA i włożyłem sobie athlonika jak w podpisie.

Czy aby wsio stabilnie chodziło i dało się co nieco popodkręcać trzeba przeinstalować Windowsa 2000? Czy obejdzie się bez tego?

Wcześniej miałem płytę MSI na chipsecie KT - więc chyba mogą się troszkę sterowniki gryźć.

Zamierzam oczywiście podmienić radiator na Zellmana na mostku północnym, a oryginalny przenieść na południowy (tak jak zalecacie). Czy to wystarczy coby zacząć zabawy z podkręcaniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem dziś płytę Epox 8RDA i włożyłem sobie athlonika jak w podpisie.

Czy aby wsio stabilnie chodziło i dało się co nieco popodkręcać trzeba przeinstalować Windowsa 2000? Czy obejdzie się bez tego?

Wcześniej miałem płytę MSI na chipsecie KT - więc chyba mogą się troszkę sterowniki gryźć.

Zamierzam oczywiście podmienić radiator na Zellmana na mostku północnym, a oryginalny przenieść na południowy (tak jak zalecacie). Czy to wystarczy coby zacząć zabawy z podkręcaniem?

Prawdopodobnie będziesz musiał przeinstalować

Ja na konfigurację z podpisu przesiadłem się z PIII 800MHz na płycie z chipsetem VIA. Przepiąłem stary dysk (jest do tej pory, niestety), zacząłem uruchamiać kompa. WinME uruchamiał się tylko w trybie awaryjnym, Win XP nie uruchamiał się wcale. Musiałem zrobić reinstalkę obu systemów. Może bardziej zaawansowana osoba by sobie poradziła, ja takie sposobu nie znam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazda zmiana sprzetu a w szczegolnosci plyty glownej ktora ma w sobie wiele urzadzen - POWINNA SIE KONCZYC PRZEINSTALOWANIEM SYSTEMU, nie wazne czy to Win9x, Win2K czy XP...

Dzięki - czyli czeka mnie w takim razie długa noc :D .

Najpierw przełożenie radiatorów na płycie, potem instalka windowsa i co będzie najżmudniejsze instalka wszystkich sterów i zabawa z przeklokowywaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazda zmiana sprzetu a w szczegolnosci plyty glownej ktora ma w sobie wiele urzadzen - POWINNA SIE KONCZYC PRZEINSTALOWANIEM SYSTEMU, nie wazne czy to Win9x, Win2K czy XP...

Dzięki - czyli czeka mnie w takim razie długa noc :D .

Najpierw przełożenie radiatorów na płycie, potem instalka windowsa i co będzie najżmudniejsze instalka wszystkich sterów i zabawa z przeklokowywaniem.

Jeśli masz nagrywarkę to zrób sobie backup czystego, działającego systemu programem w stylu Norton Ghost. Niedawno przekonałem się jak duże jest to udogodnienie. Oszczędzasz dużo czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz nagrywarkę to zrób sobie backup czystego, działającego systemu programem w stylu Norton Ghost. Niedawno przekonałem się jak duże jest to udogodnienie. Oszczędzasz dużo czasu.

Kiedyś się tym bawiłem i miałem masę problemów (tym bardziej, że był problem przy NTFS-ie). Samą instalkę mam tak opanowaną (tyle razy to już robiłem), że 2 h mi wystarczą na przywrócenie wszystkiego co mi jest potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś się tym bawiłem i miałem masę problemów (tym bardziej, że był problem przy NTFS-ie). Samą instalkę mam tak opanowaną (tyle razy to już robiłem), że 2 h mi wystarczą na przywrócenie wszystkiego co mi jest potrzebne.

Ja mam FAT32. Trwa to znacznie krócej niż 2 godziny, no ale jeśli miałeś problemy ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z NTFS są z reguly same problemy, ale polecam również Ghosta - nie ma chyba bardziej pomocnego narzędzia. Jak coś zaczyna się walić z systemem, 10 minut i jak nowy! Mam obraz zrobiony i zapisany na partycji D - nie musisz mieć nagrywarki nawet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam NTFS (WinXP) i trwa to ~2 minut ! - nie trzeba miec nagrywarki, bo backup może być na dysku (nawet lepiej, tzn. szybciej) :)

PS. Oczywiście dołączam się REINSTALL TO PODSTAWA

No to może jednak zrobię sobie kopię systemu.

A z innej beczki - bo nie mogę znaleźć: Czy Epox 8RDA chodzi z Bartonami ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak zmieniałem 2,5 lata temu płytę bo mi się zepsuła płyta firmy Gigabyte, to musiałem windowsa przeinstalować. Uruchamiał się system OK, tylko nie działał panel sterowania oraz menadżer urządzeń (cały czas wyświetlała się klepsydara i komp się wtedy zawieszał). Zmienił się bios dlatego tak było i oczywiście nie działały gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:wink: No bez przesady, przy zmanie karty graficznej lub dźwiękowej nie ma potrzeby reinstalacji systemu. Odinstalujesz starą kartę, instalujesz nową i wszystko gra jak trzeba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz mam XP od trzech plyt glownych i prockow

plyty ecs k7vta3 msi kt4v i teraz ta z podpisu procki 1600 xp 2100 xp no i ten :-) jak narazie wszystko hula jak dzikie ... ale pewnie dlatego ze chipset od tego samego produceta ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z innej beczki - bo nie mogę znaleźć: Czy Epox 8RDA chodzi z Bartonami ?

No jasne, że tak - ponieważ kupiłeś niedawno więc powinien mieć nawet FSB 400 support
Z tego co widziałem - to faktycznie ma FSB 400 więc tak jak napisałeś nawet Bartony powinny chodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadoma rzecz - przy wymianie płyty ZAWSZE niezbędna jest reinstalacja systemu. Jak zaczniesz podkręcać tego athlona, to pochwal się jak tam wyniki ;] I napisz jaki to dokładnie model.

Bez reinstalacji się nie obeszło - spróbowałem tak dla sprawdzenia czy pójdzie i tylko blue screena wywalił.

A co do podkręcania to na szynie 133 (standartowej) mi się komp wieszał - byłem zmuszony go podkręcić na 166 i wtedy wsio zaczęło śmigać, z jednym wyjątkiem - chyba mam coś za słaby zasilacz bo jak podłączyłem wszystko to mi się wieszał przy wchodzeniu do BIOS-u. Jak wypiąłem jeden dysk, albo CD to jest o.k. Muszę się rozejrzeć za jakimś porządnym zasilaczem i wtedy zabiorę się do dalszego podkręcania - aktualnie mam Feel-a ESP300 ATXSP4.

A o co chodzi ci z tym modelem ? Mam opisane w podpisie chyba wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba mam coś za słaby zasilacz bo jak podłączyłem wszystko to mi się wieszał przy wchodzeniu do BIOS-u. Jak wypiąłem jeden dysk, albo CD to jest o.k. Muszę się rozejrzeć za jakimś porządnym zasilaczem i wtedy zabiorę się do dalszego podkręcania - aktualnie mam Feel-a ESP300 ATXSP4.

Miałem podobną sytuację. Konfigurację z podpisu początkowo miałem zasilaną starym zasilaczem Enlight 250 Wat. Komputer często nie uruchamiał się, pomagało odłączanie obu napędów CD. Po zmianie na zasilacz o większej mocy (Chieftec 420 Wat :D :D ) wszystko działa bez żadnego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zmianie na zasilacz o większej mocy (Chieftec 420 Wat  :D  :D ) wszystko działa bez żadnego problemu.

A gdzie można takie (lepsiejsze) zasilacze kupić ?

Ja osobiście kupiłem w warszawskim oddziale Action - znajomy mógł kupić po cenie hurtowej.

Spróbuj:

www.komputronik.pl

http://www.barwkomp.pl/

te większe wortale o tematyce komputerowej często mają też sklepy internetowe:

www.benchmark.pl

www.twojepc.pl

www.mojepc.pl

www.infopc.pl

Może spróbuj na allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zmianie na zasilacz o większej mocy (Chieftec 420 Wat  :D  :D ) wszystko działa bez żadnego problemu.

A gdzie można takie (lepsiejsze) zasilacze kupić ?
Radzę kupić na Allegro - ofert jest aż za dużo - wyszukaj pewnego sprzedawcę, dogadaj się z nim i kup. Wydaje się najpewniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:wink: No bez przesady, przy zmanie karty graficznej lub dźwiękowej nie ma potrzeby reinstalacji systemu. Odinstalujesz starą kartę, instalujesz nową i wszystko gra jak trzeba

Bez znaczenia co zamieniam, wiem ze nie ma zadnych pozostalosci po starych sterownikach i ustawieniach. Jezeli zal poswiecic ci tych pare chwil to nie musisz :? .

Ghostem robie zawsze 4 obrazy (dla Win98SE):

1. Win98ins.gho - obraz po pierwszym restarcie - mozna go zastosowac na kazdy inny komputer. Nie musisz wtedy czekac na kopiowanie plikow i wybieranie komponentow.

2. Win98clr.gho - obraz czystego Windowsa prosto po instalacji, bez zadnej modyfikacji oprogramowania czy sterownikow.

3. Win98drv - obraz systemu z zainstalowanymi wszystkimi sterownikami + wprowadzonymi wszystkimi zmianami "pielegnacyjnymi".

4. Win98sof.gho - obraz z zainstalowanym calym oprogramowaniem z ktorego korzystam.

Te 4 obrazy wypalam na bootowalny CD i przywrocenie trwa max 5 minut (to zawsze nie godzina).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...