logimen Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Witam, Od 3 tyg mam Neo 10mb i zauwazylem, ze cos czesto mnie rozlacza. NIe zabardzo wiem jak interpretowac te parametry, czy zglaszac do TP awarie ? Technik jak byl z rok temu to mowil, ze linia super i 10mb spokojnie uciagnie. Moglby ktos rzucic okiem na tlumienie itp. i wyjasnic ew. jakie sa punkty krytyczne, wartosci min/max i czy linia faktycznie da rade z tym laczem ? Nie mowiac juz o tym, ze mam synchro na nie cale 10mb, a w chwili pisania posta spadlo do 4mb :( Bede wdzieczny. Edytowane 14 Czerwca 2013 przez logimen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinq123 Opublikowano 15 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2013 Czy snr margin downstream utrzymuje się na takim poziomie na jakim jest na screenie ? Bo jeśli tak to musisz to zgłosić. Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 15 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2013 Juz zglosilem :) Dla SNR wartosci musza byc wyzsze, a dla tlumienia nizsze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinq123 Opublikowano 15 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2013 Dokładnie tak jak napisałeś :) minimum snr musi wynosić 6. Tłumienie im niższe tym lepsze, a jeszcze lepiej gdyby różnica tłumienia w up i down była stosunkowo niska :) Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 15 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2013 Dokładnie tak jak napisałeś minimum snr musi wynosić 6.Od strony technicznej minimalny SNR-M może być równy zeru, ale poniżej 6 dB zadziała wspaniały system DLM który zmniejszy synchro do wartości przy której SNR będzie powyżej 6 dB. DLM zadziała również przy częstych rozłączeniach i krytycznej ilości błędów CRC/FEC - w identyczny sposób (synchro w dół, aż do wartości minimalnej przewidzianej dla danej opcji usługi ADSL/VDSL). 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 15 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2013 (edytowane) Super dzieki. Fajnie mi wytlumaczyliscie, zaczynam kumac. Byli technicy, co jeden to lepszy. W zeszlym roku mowili, ze linia super uber, dzis ze te 10mb to nie bardzo bedzie latalo bo do ATM czy jak mu tam (skrzynka) mam 1.5km, a i tak nie idzie bezposrednio z niej sygnal. Tak mowili. I psioczyli na router TP-Linka.... ciekawe. Aktualnie po ich "grzebaniu" mam teraz takie parametry ;( Raptem 8mb i wszystko zgodnie z umowa bo gwarantuja DO 10mb i min 992kbps Co za kraj. Edytowane 15 Czerwca 2013 przez logimen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) Mam pytanie o VDSL2: jaka musi być prędkość synchronizacji by uzyskać 50 Mbit/s transferu? Bo mój router synchronizuje się na ponad 60 Mbit/s (Max Rate (Kbps): 61xxx), ale ma kaganiec nałożony przez NETIA na 55 Mbit/s , w efekcie czego uzyskuję w testach prędkości jedynie 47 Mbit/s . ... czy limit nie powinien być ustawiony wyżej by uzyskać realnie 50 Mbit transferu? Cała tabelka: -------------------------------- Upstream --------------------------- Downstream Current Rate (Kbps) -------- 5495 --------------------------------- 55000 Max Rate (Kbps) ---------- 27619 ---------------------------------- 61343 SNR Margin (dB) ------------- 24.8 ----------------------------------- 9.8 Line Attenuation (dB) ------- 24 ------------------------------------- 20.3 Errors (Pkts) -------------------- 0 --------------------------------------- 0 Edytowane 17 Marca 2015 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...