Skocz do zawartości
logimen

Ocena łącza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od 3 tyg mam Neo 10mb i zauwazylem, ze cos czesto mnie rozlacza.

NIe zabardzo wiem jak interpretowac te parametry, czy zglaszac do TP awarie ? Technik jak byl z rok temu to mowil, ze linia super i 10mb spokojnie uciagnie.

Moglby ktos rzucic okiem na tlumienie itp. i wyjasnic ew. jakie sa punkty krytyczne, wartosci min/max i czy linia faktycznie da rade z tym laczem ?

Nie mowiac juz o tym, ze mam synchro na nie cale 10mb, a w chwili pisania posta spadlo do 4mb :(

Bede wdzieczny.

Edytowane przez logimen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak jak napisałeś Dołączona grafika minimum snr musi wynosić 6.

Od strony technicznej minimalny SNR-M może być równy zeru, ale poniżej 6 dB zadziała wspaniały system DLM który zmniejszy synchro do wartości przy której SNR będzie powyżej 6 dB. DLM zadziała również przy częstych rozłączeniach i krytycznej ilości błędów CRC/FEC - w identyczny sposób (synchro w dół, aż do wartości minimalnej przewidzianej dla danej opcji usługi ADSL/VDSL).
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super dzieki. Fajnie mi wytlumaczyliscie, zaczynam kumac. Byli technicy, co jeden to lepszy. W zeszlym roku mowili, ze linia super uber, dzis ze te 10mb to nie bardzo bedzie latalo bo do ATM czy jak mu tam (skrzynka) mam 1.5km, a i tak nie idzie bezposrednio z niej sygnal. 

Tak mowili. I psioczyli na router TP-Linka.... ciekawe.

Aktualnie po ich "grzebaniu" mam teraz takie parametry ;( Raptem 8mb i wszystko zgodnie z umowa bo gwarantuja DO 10mb i min 992kbps

Co za kraj.

Edytowane przez logimen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie o VDSL2: jaka musi być prędkość synchronizacji by uzyskać 50 Mbit/s transferu? Bo mój router synchronizuje się na ponad 60 Mbit/s (Max Rate (Kbps): 61xxx), ale ma kaganiec nałożony przez NETIA na 55 Mbit/s , w efekcie czego uzyskuję w testach prędkości jedynie 47 Mbit/s . ... czy limit nie powinien być ustawiony wyżej by uzyskać realnie 50 Mbit transferu?

Cała tabelka:

-------------------------------- Upstream  --------------------------- Downstream

Current Rate (Kbps) -------- 5495 --------------------------------- 55000

Max Rate (Kbps) ---------- 27619 ---------------------------------- 61343

SNR Margin (dB) ------------- 24.8 ----------------------------------- 9.8

Line Attenuation (dB) ------- 24 ------------------------------------- 20.3

Errors (Pkts) -------------------- 0 --------------------------------------- 0

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi