Skocz do zawartości
vegosan

Lamerskie pytanko...

Rekomendowane odpowiedzi

1. Po co ci dyskietka startowa?

2. Można zrobić dyskietke z czystym dosem 8

3. Płyta instalacyjna służy do rozwiązywania wszelkich problemów

4. Jeżeli komp nie chce startoiwać z płyty to na stronie MS jest 6 dyskietek instalatora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli potrzebujesz zainstalować WinXP - a CD nie bootuje, to wystarczy Ci dyskietka od win98, na niej smartdrv.exe odpalasz go, a następnie z katalogu INF (zawartość systemu WinXP) odpalasz winnt.exe

Chyba ci sie coś pomyliło. Winnt.exe jest w folderze i386

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy powyzej mowicie o dyskietce startowej, ale nie odpowiedzieliscie na konkretne pytanie: Czy w Win XP mozna zrobic dysk startowy.

Ja na to pytanie odpowiem konkretnie:

Oczywiście że mozna zrobić dyskietke startowa w Win XP, osobiscie na poczatku mialem z tym problemy, a oto prosta instrukcja:

wkładamy dyskietke do stacji, otwieramy menu podreczne stacji dyskietek i wybieramy opcje formatuj, zanim rozpoczniemy operacje zaznaczamy opcje: utworz dysk startowy systemu MS-DOS, rozpoczynamy formatowanie i dysk startowy jest juz gotowy :)

Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy powyzej mowicie o dyskietce startowej, ale nie odpowiedzieliscie na konkretne pytanie: Czy w Win XP mozna zrobic dysk startowy.

Ja na to pytanie odpowiem konkretnie:

Oczywiście że mozna zrobić dyskietke startowa w Win XP, osobiscie na poczatku mialem z tym problemy, a oto prosta instrukcja:

wkładamy dyskietke do stacji, otwieramy menu podreczne stacji dyskietek i wybieramy opcje formatuj, zanim rozpoczniemy operacje zaznaczamy opcje: utworz dysk startowy systemu MS-DOS, rozpoczynamy formatowanie i dysk startowy jest juz gotowy :)

Pozdrowienia

Jak byś przeczytał to widział byś ze napisałem że mozna zrobić dyskietke z DOSem. Pozatym tak stworzona dyskietka jest nic nie warta bo nie jest to dysk startowy tylko dyskietka z samym dosem na której jest tylko system i kilka sterowników .Taka dyskietka do niczego sie nie nadaje bo brakuje na niej narzędzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli potrzebujesz zainstalować WinXP - a CD nie bootuje, to wystarczy Ci dyskietka od win98, na niej smartdrv.exe odpalasz go, a następnie z katalogu INF (zawartość systemu WinXP) odpalasz winnt.exe

Chyba ci sie coś pomyliło. Winnt.exe jest w folderze i386
nie inaczej ;) hehe ale napisałem, że tam gdzie zawartość systemu ...

wkładamy dyskietke do stacji, otwieramy menu podreczne stacji dyskietek i wybieramy opcje formatuj, zanim rozpoczniemy operacje zaznaczamy opcje: utworz dysk startowy systemu MS-DOS, rozpoczynamy formatowanie i dysk startowy jest juz gotowy

to wiele wyjaśnia :) - widzisz ja z tym nie miałem najmniejszego problemu. No ale jeśli pytającemu rzeczywiście oto chodziło by zrobić tylko dyskietkę z której uruchamia się komputer - to jest dokładnie to czego potrzebował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra to juz wiem ze niema czegos takiego jak dyskietka startowa do winXP

ale chyba robi sie jakas dyskietke zeby po formacie zainstalowac XP

no nie?

A słyszałeś o czymś takim jak płyta bootowalna???

XP jest właśnie na takiej płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile jest orginalny albo dobrze przegrany. Jeśli jest przegrany kopiuj wklej to nie jest na boot Cd wtedy. Ale żeby system po formacie wystartował z CDromem to masz dwa wyjścia albo dystk startowy z Win98(se) albo robisz sobie tylko format a: /s i ręcznie modyfikujesz autoexec.bay i config.sys oba sposoby są równie dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra to juz wiem ze niema czegos takiego jak dyskietka startowa do winXP

ale chyba robi sie jakas dyskietke zeby po formacie zainstalowac XP

no nie?

A jednak... nie chodziło o dyskietkę ms-dos :) - Napisałem Ci jak zainstalować XP z dyskietki startowej od win9x. A jak masz płytkę bootowalną to w biosie ustaw CDROM jako pierwszy przy bootowaniu i w odpowiednim momencie naciśnij jakis klawisz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi