Skocz do zawartości
Tigere24

pomoc w doborze procka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym zmienic w moim starym kompie procesor, za jakis czas i tak bede chcial nowego kompa ale ceny tych starszych prockow nie sa wygorowane i pomyslalem zeby wymienic na jakis uzywany.

jakie moge podpiac i jakie byscie radzili pod ta plyte glowna :

Gigabyte GA-K8NF-9  nforce4  x4 

czy moge podpiąć do tego każdy procek który jest na socket 939  ??

Edytowane przez Tigere24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim co chcesz uzyskać przez wymianę procesora? Dołączona grafika

chce poprostu zeby szybciej chodził ;) 

w tej chwili staruszek sklada sie z :

AMD Athlon 64  3000+ BOX(Socket 939) Venice

DDR PC-400 1.5 gb ( dodam jeszcze 1.5gb z innego starego rupcia ;p)

dysk 80 gb

Ge Force  9400 GT

zasilacz fortron 450 w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co rozumiesz, że będzie szybciej chodził? Gry? internet?

Wymiana nic Ci praktycznie nie da, strony przeładowane JS i flashem dalej będą mulić, system wcale żwawszy nie będzie, gry tak czy siak nowsze na nim nie pójdą. Dysk zapewne ATA, który ma już swoje na karku znacząco może spowalniać system - długie ładowanie programów (chociażby z autostartu) etc. Szkoda ładować kasy w ten komputer.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co rozumiesz, że będzie szybciej chodził? Gry? internet?

Wymiana nic Ci praktycznie nie da, strony przeładowane JS i flashem dalej będą mulić, system wcale żwawszy nie będzie, gry tak czy siak nowsze na nim nie pójdą. Dysk zapewne ATA, który ma już swoje na karku znacząco może spowalniać system - długie ładowanie programów (chociażby z autostartu) etc. Szkoda ładować kasy w ten komputer.

tak chodzi np o gry po formacie komputer chodzi jako tako mam wlaczone 2 gry on-line i ich nie wywala ale minie pare miesiecy i juz nie utrzymuje tych gierek i je wywala, stron w necie mi nie muli gierki w tej chwili chodza takie ktore maja duzo wieksze wymagania, dysk mam SATA  , chce poprostu dolozyc ram i zmienic ten procek na 2 rdzeniowke jakas bo 2 rdzeniowki sa bardzo tanie nic wiecej niechce ladowac w tego kompa bo wiem ze nie warto ;p  a wiec ponawiam moje pytanie :

jakie moge podpiac i jakie byscie radzili pod ta plyte glowna :

czy moge podpiąć do tego każdy procek który jest na socket 939  ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tanie? Najtańszy x2 3800+ s939 2GHz to 85zł z KW na allegro. Ustaw sobie pamięci w DUALU, na starych platformach (w szczególności DDR1) procesor odżywał i działał sprawniej. Swego czasu miałem 2x1GB + 1x512MB, po wywaleniu 512 sprzęt dostał kopa. Jak masz zmieniać za jakiś czas kompa to szkoda inwestować w tego dziadka jakiekolwiek pieniądze.

Może napisz jakie to konkretnie "2 gry on-line"? To, że Ci gry sie wysypują to nie oznaka, że procesor jest za słaby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi