Adikss Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2013 po burzy musiałem wymienic trochę części z mojego kompa i tak mobo+proc+ram nowe i teraz system postawiony ale problem z jednym z dysków (konkretnie HD502HJ) mianowicie system jakby widział starą macierz RAID która już nie istnieje od ponad pół roku i dysk działał normalnie bez raid dopiero teraz wyszły takie kwiatki, próbowałem przez programy z hirensboot na nowo partycje robić ale nic to nie daje, dysk ma 500GB a system widzi 700 + 115 w menedżerze urządzeń widzę dysk jako RAID, jest to dziwne w sumie bo stara macierz składała się z dwóch dysków po 500 i było to 800GB jako RAID0 i 100 RAID1, jak to naprawić? dodam że dysk podłączony przez kieszeń na USB działa normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2013 Wejdz w menedzera dyskow przy bootowaniu systemu i tam masz opcje aby dany dysk przerobic na 'non-raid'. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2013 Tak jak radzi Kaszpir, musisz "odznaczyć" dysk jako niebędący częścią macierzy. Nie jest aby tak, że po wymianie sprzętu kontroler masz ustawiony w tryb RAID? To by wyjaśniało, dlaczego nagle dysk pokazał swoją RAIDową twarz, w trybie AHCI na pewno zachowywał się porządnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2013 (edytowane) tylko że RAID likwidowałem z pół roku temu a aktualna płyta nie ma RAID albo ja ślepy jestem (sprzęt w podpisie). Odpiąłem inne dyski i tak instalator win7 widzi ten dysk normalnie jako 500GB zainstalował sie na nim system i jest działa, a gdy podepnę i uruchomię system z SSD to znowu w punkcie wyjścia Edytowane 21 Czerwca 2013 przez Adikss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2013 Ciekawa sprawa, sam chipset wspiera RAID, ale jego udostępnienie zależy od producenta płyty. Na stronach Asrocka są do pobrania drivery RAID, instrukcja (str. 41) opisuje jak instalować system BEZ wsparcia RAID (tak jakby to było coś specjalnego, ergo wymagało specjalnych zmian w BIOSie), więc widzę tu niezły miszmasz Zobacz jakie masz ustawienia i możliwości wyboru w UEFI/Advanced screen/Storage Configuration/SATA Mode Selection, może to coś rozjaśni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2013 (edytowane) Są dwie opcje AHCI (ta jest włączona) albo IDE (przy próbie uruchomienia systemu w trybie IDE blue screen). Ewentualnie wyjmę go i będę używać jako dysk przenośny bo w kieszeni działa normalnie, tylko ciekawi mnie o co z tym dyskiem chodzi Edytowane 21 Czerwca 2013 przez Adikss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2013 Opcja, ze podlacza dysk do innego kontrolera, albo na dysku zostaly meta dane z raid, i ja mialem cos takiego, ze jak dysk raidowy z portu 2 wpinalem gdzies indziej to byl jako normalny, ale jak wpinalem spowrotem do plyty na slocie dwa to byl rozpoznawalny jako raidowy. Mozesz potraktowac dysk jakims wiperem jeszcze. Aha, zrob najpierw kopie danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2013 (edytowane) Zmieniałem porty na płycie już, bez rezultatu, tylko czemu bios widzi ten dysk normalnie, nawet instalator win7 widział go normalnie. dane zgrane za pomocą kieszeni na usb:] na szczęście bo były tam dane ze starego kompa przenoszone a tu taki zonk był... czyszczenie czyli hmm komenda erase z mhdd? czy coś innego spróbować Udało się, pomogło użycie narzędzia SAMSUNG (czyszczenie MBR + low level format) z hbcd Edytowane 21 Czerwca 2013 przez Adikss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...