Avarbs Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2013 (edytowane) Witam @EDIT Proszę administratora o przeniesienie tematu do poddziału - Co kupić? Moja obudowa: SilentiumPC Gladius M40 Pure Black Mój procesor: Intel Core i5-3570K Płyta Główna: MSI Z77A-G45 Jakie chłodzenie mi polecicie w cenowych granicach rozsądku. Na moje oko trafiły dwa: Enermax ETS-T40-VD Zalman CNPS11X EXTREME Chłodzenia prezentują sie wynikami dosyć dobrze (szczególnie Zalman) + posiadają fajne efekty wizualne. Jeżeli któryś z nich byłby dobry, to czy zmieści się on bez żadnego dociskania, zakleszczania panelu bocznego. Ponadto czy nie będzie ono wadzić z wysoko profilowymi pamięciami RAM i jak sytuacja z kartą graficzną (czy także nie będzie wadzić?) ? Pozdrawiam, Avarbs. Edytowane 21 Czerwca 2013 przez Avarbs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2013 (edytowane) SilentumPC Fortis, ewentualnie Zalman CNPS10x Performa (ale ten drugi wejdzie na styk). Teoretycznie CNPS11x też by wszedł, ale z 3mm zapasem wg. danych producenta, a jak wiadomo, nie zawsze wychodzi tak, jakby się chciało. Edytowane 21 Czerwca 2013 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avarbs Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2013 a czy Fortis będzie dobry do OC lub Zalman CNPS10x Performa? I jak z wyglądem (sorki, ale lubię wygląd) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2013 A co Ci po wyglądzie, jak i tak masz zamkniętą budę bez okna? A jeśli chodzi o OC, to i tak nie masz zbytnio wyboru - szerokość Twojej obudowy bardzo ogranicza wybór wydajnych coolerów. Mógłbyś spróbować upchnąć np Coolink Corator, ale to jest o kolejny 1mm wyższe od 11x extreme. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avarbs Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2013 Nie wiem w sumie po co mi wygląd. W środku dokupiłem sobie wentylatory 3, które jak się okazało były podświetlane na niebiesko :D. Może dlatego, że chcę skomponować to ze sobą... nie wiem, podoba mi się. A co do samego chłodzenia to które wejdzie mi pod kości RAM: Kingston HyperX Predator Series 2x4GB (Dosyć wysoki radiator). A co powiecie o Enermax w temacie? Dobry będzie czy jednak za słaby to jakiegoś OC i jak z głośnością wentylatora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2013 Podświetlane wentylatory w obudowie bez okna Po co kupowałeś pamięci z wysokimi radiatorami? Też dla wyglądu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2013 http://www.youtube.com/watch?v=4nhE59ws8rs Chłodziwo o przeciętnej wydajności, zablokuje ci pierwszy slot na ram, z drugim mogą kolidować zapinki wentylatora. Znacznie lepiej wypada Macho 120. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2013 Macho 150 mu nie wejdzie, ale mógłby spróbować z Macho 120. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avarbs Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2013 A czy Macho 120 nie będzie niestety kolidował z kościami RAM... chyba, że przełożę je o slot w bok. Co poradzicie? Patrząc na zdjęcia wydaje się on olbrzymi i dodatkowo jest wentylator co daje nam baardzo długi cooler. @kaijitsu Kupując wentylatory hurtowo nie zauważyłem, że są one z diodami LED. I po prostu nie chciałem robić problemu z wymianą i włożyłem takie jakie miałem... A pamięci proponował mi kolega, który też je ma. Myślałem, że są normalnych rozmiarów i zdjęcie jest inaczej wykonane (z perspektywy) i dlatego wydają się duże. Po kuipeniu zdziwiłem się ich rozmiarem. Mój błąd i niedopatrzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2013 Macho i Macho 120 są coolerami asymetrycznymi. Dlatego, pomimo swoich rozmiarów potrafią (nie zawsze) zmieścić się obok pamięci. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avarbs Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2013 Coolery asymetryczne? Co to znaczy? Wybaczcie mój brak wtajemniczenia, ale nie ogarniam :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Napiecie Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2013 tzn ze podstawa ktora dotyka procesora nie jest na srodku coolera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2013 Sam mam Grand Kama cross od scythe, wiec szczerze moge polecic, ciche, wydajne, duża moc rozpraszania ciepła... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 @ UP Owszem, Scythe GKC to też bardzo solidna opcja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...