Skocz do zawartości
Passt

Jaka płyta do OC i5 4670K?

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie mam na oku 2 płyty:

1. Asus Z87 Maximus VI Hero

2. Asus Z87 Pro

w sumie chciałem wziąć Asus VI Gene, ale potrzebuję złącza PCI x16 do dźwięku jak w sygnaturze,

Potrzebuję:

1. dobrego OC procka  powiedzmy 4,6 GHz lub więcej przy znośnych napięciach,

2. dobrych prędkości na USB 3 i SATA 6 GB ( w niedalekiej przyszłości pewnie zdecyduję się na Plextor M5 pro 256 GB)

3. złącza PCI x16 na kartę dźwiękową odpowiednio nisko w stosunku do PCI 3.0 x16 dla karty graficznej ( żeby się nie grzała)

Ewentualnie co proponujecie w zamian i dlaczego. Mile widziane testy lub własne doświadczenie.

Edytowane przez Passt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe 4,6 Ghz lub wiecej :D ? na Hansie ? Zamiast dobrej płyty szukaj ekstremalnego chłodzenia :D No chyba że zamierzasz Hansa oskalpować i wymieniec paste pod IHS :D Bo bez tego 4,6 GHz i WIĘCEJ :X nie wyciągniesz :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do OC wystarczy MSI Z87-G43, reszta to kwestia sztuki procesora i chłodzenia (minimum Thermalright HR-02).

Trochę lepiej wyposażona płytka to wersja G45 Gaming. Do lepszej płyty nie widzę sensu dopłacać.

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@shakal84 skad posiadasz takie dane? myslisz ze hans jest taki sam jak pozostale generacje prockow gdzie liczba faz miala znaczenie? no chyba ze testowales hansa i rozne plyty ze tak twierdzisz...

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecny zestaw mam 3,5 roku i następną platformę biorę z myślą, że posłuży mi co najmniej podobny okres czasu. Częściej myślę zmieniać grafikę.

Znalazłem taki testy w sieci:

http://www.overclockersclub.com/reviews/asus_rog_maximus_6_hero/10.htm

MSI i Asus wykręcają proca na 4,7 GHz przy podobnym napięciu, ale ta druga lepiej sobie radzi z zapisem na HDD i USB 3.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwięcej zależy od sztuki procesora i chłodzenia, jak to będziesz miał kiepskie to nawet na maximusie nie zrobisz 4,3Ghz. A różnicę w zapisach to widać dopiero w wynikach testów syntetycznych.

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie załapałeś. Chodzi o to, że jeden 4670K będzie się kręcił na 5Ghz, a inny nie zrobi 4,3Ghz stabilnie. Jest to kwestia losowa i takiemu egzemplarzowi nie pomoże żadna płyta, ewentualnie wyciśniesz 100Mhz więcej, ale co z tego, skoro to jest różnica na poziomie błędu pomiarowego.

Testy syntetyczne czyli jakiekolwiek benchmarki - AS SSD, Crystal Disk Mark. W normalnych zadaniach nie zauważysz żadnej różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi