xalen Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2013 Witam, Chciałbym posilić się waszą wiedzą na temat sprzętu drodzy użytkownicy. Kiedyś sam siedziałem głęboko w sprzęcie ale to już dawno i nie prawda. Przechodząc do sedna zastanawiam się nad modernizacją komputera. Obecnie dysponuję taką konfiguracją: MOBO: ASUS SABERTOOTH P67 CPU: Core i5 2500k 3.3 GHz AC: Noctua NH-D14 RAM: Patriot Viper Extreme Division 2 8 GB (4GB x 2) 1600 MHz CL8 VGA: Gainward GeForce 580 GTX SSD: OCZ Vertex 4 128 GB HDD: WDC 500 GB PSU: OCZ Fatality 750 W CASE: NZXT Phantom Black Mam na myśli np dokupienie dodatkowych 8 GB RAMu, wymianę PSU na 850 lub 1000W i zakup drugiego 580 GTX do trybu SLI. Komputer służy mi głównie do grania ale nierzadko montuję filmy z wykorzystaniem SV Pro11. Nie licząc tego filmowania jestem standardowym userem - gram we wszystkie nowości i zawsze ceniłem sobie wygląd i grafikę toteż zawsze stawiałem na sprzęt, który byłby w stanie uraczyć mnie ślinotokiem. Moje pytanie brzmi: Warto inwestować w wyżej wymienione komponenty ? Czy jeśli zmodernizuję komputer pod tym kątem to wystarczy mi jeszcze na 2/3 lata rozgrywki w full detalach w nadchodzących produkcjach ? Czy lepiej odczekać pół roku/rok i w 2014 złożyć platformę od nowa bazując na nowocześniejszych komponentach ? Dzięki za ewentualne rady, Amator :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Do gier nie potrzebujesz 16GB ram, nie musisz też wymieniać zasilacza - 750W to uciągnie. Kup sobie po prostu GTX 580 do SLI w dobrej cenie - do 700zł. Albo sprzedaj tego 580 co masz i kup GTX 770, bo 2x580 będzie bardzo głośne. Edytowane 22 Czerwca 2013 przez humanoidal 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xalen Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Rozumiem. Co do opcji sprzedaży obecnej karty - czy pakowanie nowej karty GTX 770 jest ok w przypadku mojej półtorarocznej platformy ? Dziękuję za informacje A może po prostu dokupić tą 2 kartę i wykorzystać jedną do PhysX ? Czy jak to się tam nazywa ? Co o tym myślicie ? Chodzi mi o to, czy będę musiał w najbliższym czasie modernizować całego kompa czy wystarczy np zakup takiej karty i wszystko będzie mi śmigało jeszcze przez 2/3 lata ? Edytowane 23 Czerwca 2013 przez xalen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) A może po prostu dokupić tą 2 kartę i wykorzystać jedną do PhysX ? Czy jak to się tam nazywa ? Co o tym myślicie ? Chodzi mi o to, czy będę musiał w najbliższym czasie modernizować całego kompa czy wystarczy np zakup takiej karty i wszystko będzie mi śmigało jeszcze przez 2/3 lata ? Ten pomysł jest wyjątkowo nietrafiony. Wydajność wzrośnie minimalnie i to tylko w tytułach korzystających z physix. Twój komputer spokojnie poradzi sobie z GTX 770 a nawet GTX 780, SLI GTX580 oferuje podobną wydajność co GTX 780, z tym, że napotkasz pewnie problemy z temperaturami, głośnym chłodzeniem i płynnością w niektórych tytułach. Ja bym brał GTX 770 albo używanego GTX 680 na gwarancji tak do 1300zł Twoja płyta główna i chłodzenie pozwalają ci na podkręcenie procesora na 4,5Ghz bez większych kombinacji, wystarczy, że podniesiesz mnożnik i napięcie na ok. 1,3V - więcej szczegółów w dziale o procesorach. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xalen Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2013 Takiej odpowiedzi oczekiwałem. Zatem wybiorę albo 770 albo 780 a z OC pobawię się pod koniec tygodnia. Bardzo dziękuję za pomoc i cenne informacje. Temat można zamknąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...