Skocz do zawartości
xalen

Modernizacja komputera - all in one.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym posilić się waszą wiedzą na temat sprzętu drodzy użytkownicy. Kiedyś sam siedziałem głęboko w sprzęcie ale to już dawno i nie prawda. Przechodząc do sedna zastanawiam się nad modernizacją komputera. Obecnie dysponuję taką konfiguracją:

MOBO: ASUS SABERTOOTH P67

CPU: Core i5 2500k 3.3 GHz

AC: Noctua NH-D14

RAM: Patriot Viper Extreme Division 2 8 GB (4GB x 2) 1600 MHz CL8

VGA: Gainward GeForce 580 GTX

SSD: OCZ Vertex 4 128 GB

HDD: WDC 500 GB

PSU: OCZ Fatality 750 W

CASE: NZXT Phantom Black

Mam na myśli np dokupienie dodatkowych 8 GB RAMu, wymianę PSU na 850 lub 1000W i zakup drugiego 580 GTX do trybu SLI. Komputer służy mi głównie do grania ale nierzadko montuję filmy z wykorzystaniem SV Pro11. Nie licząc tego filmowania jestem standardowym userem - gram we wszystkie nowości i zawsze ceniłem sobie wygląd i grafikę toteż zawsze stawiałem na sprzęt, który byłby w stanie uraczyć mnie ślinotokiem. 

Moje pytanie brzmi: Warto inwestować w wyżej wymienione komponenty ? Czy jeśli zmodernizuję komputer pod tym kątem to wystarczy mi jeszcze na 2/3 lata rozgrywki w full detalach w nadchodzących produkcjach ?

Czy lepiej odczekać pół roku/rok i w 2014 złożyć platformę od nowa bazując na nowocześniejszych komponentach ? 

Dzięki za ewentualne rady, 

Amator :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do gier nie potrzebujesz 16GB ram, nie musisz też wymieniać zasilacza - 750W to uciągnie. Kup sobie po prostu GTX 580 do SLI w dobrej cenie - do 700zł.

Albo sprzedaj tego 580 co masz i kup GTX 770, bo 2x580 będzie bardzo głośne.

Edytowane przez humanoidal
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem. Co do opcji sprzedaży obecnej karty - czy pakowanie nowej karty GTX 770 jest ok w przypadku mojej półtorarocznej platformy ? Dziękuję za informacje Dołączona grafika

A może po prostu dokupić tą 2 kartę i wykorzystać jedną do PhysX ? Czy jak to się tam nazywa ? Co o tym myślicie ? Chodzi mi o to, czy będę musiał w najbliższym czasie modernizować całego kompa czy wystarczy np zakup takiej karty i wszystko będzie mi śmigało jeszcze przez 2/3 lata ? 

Edytowane przez xalen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może po prostu dokupić tą 2 kartę i wykorzystać jedną do PhysX ? Czy jak to się tam nazywa ? Co o tym myślicie ? Chodzi mi o to, czy będę musiał w najbliższym czasie modernizować całego kompa czy wystarczy np zakup takiej karty i wszystko będzie mi śmigało jeszcze przez 2/3 lata ? 

Ten pomysł jest wyjątkowo nietrafiony. Wydajność wzrośnie minimalnie i to tylko w tytułach korzystających z physix.

Twój komputer spokojnie poradzi sobie z GTX 770 a nawet GTX 780, SLI GTX580 oferuje podobną wydajność co GTX 780, z tym, że napotkasz pewnie problemy z temperaturami, głośnym chłodzeniem i płynnością w niektórych tytułach. Ja bym brał GTX 770 albo używanego GTX 680 na gwarancji tak do 1300zł

Twoja płyta główna i chłodzenie pozwalają ci na podkręcenie procesora na 4,5Ghz bez większych kombinacji, wystarczy, że podniesiesz mnożnik i napięcie na ok. 1,3V - więcej szczegółów w dziale o procesorach.

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi