13lukiz13 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2013 Witam. Zastanawiam się nad wymianą mojego wysłużonego p4 524 3,06 GHz na e2180 którego cena oscyluje w okolicy 40 zł. Czy jest w tym sens. Nie gram dużo ale w kilka produkcji bym zagrał a ta wymiana jest dość tania i jestem ciekaw czy warto. Poza tym zastanawia mnie czy mój zasilacz da radę bo to "no-name". Gry o które mi chodzi to Fifa, Dark Souls, Empire Total War, Prototype i pewnie parę jeszcze się znajdzie ale raczej nic z super nowości na super nowych silnikach graficznych. Rozdzielczość w jaką celuje to 720p. Mój obecny konfig; Proc: P4 524 Płyta: Asus P5VD2-MX Grafa: Radon 4650 HD (z nieznanych mi przyczyn nie włącza się chłodzenie, dopiero jak sam parę razy zakręcę to zaskoczy i chłodzi normalnie [sterowniki i nowa winda sprawdzane nic nie pomaga]) Ram: 3Gb (2+1) Zasilacz Altis ATX-300pt 300W Co o tym myślicie da radę coś z tego zrobić ? Kasy zbytnio nie mam może ewentualnie jeszcze bym 100 zł mógł dorzucić ale wolałbym nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekr89 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zrobić się na pewno da ( zasilacz jeżeli sobie radził z P4 to z tym bez problemu (mniejsze zużycie energii), płyta obsłuży procesor najwyżej będziesz musiał zaktualizować bios), ale spójrz jeszcze na e4600 wyższa wydajność, a podobna cena. Jaki będzie wzrost wydajności w grach nie jestem pewny. Jednak według mnie się opłaca. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zasilacze Altisa były montowane w wielu kompach ( z vobisa ) i konstrukcja jego "niby noname" jest dobrej jakości. Jedyna ich wada to piszczenie na std-by. Co do wentyla to wymień go bo upalisz grafe ( jak zapomnisz) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13lukiz13 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Komp faktycznie był z vobisa. Koszt nie duży a przynajmniej filmy hd powinny normalnie chodzić. Mam jeszcze pytanie. 1. Moja płyta ma chyba zablokowaną możliwość OC a słyszałem że te e2180 nieźle się kręcą da się to jakoś obejść czy może lepiej szukać e4600/E6400 bo zawsze ma wyższe takty ? 2. Jeśli da się to obejść to mogę z tym zasilaczem i box-owym chłodzenie ryzykować i kręcić czy raczej strach ruszać ? 3. Jeśli bez oc to wybór pasty ma jakieś znaczenie czy mogę wziąć jakąś za 5-10 zł i powinna starczyć ? jeśli bd chciał oc to coś polecacie ? 4. Mogę zostawić moje Boxowe chłodzenie z p4 czy lepiej szukać e2180 z własnym chłodzeniem 5. Jakieś przeciwwskazania do tego procesora http://allegro.pl/sklep-e2180-dual-core-2x2000-1m-800-rok-gwar-i3340358287.html ? Edytowane 23 Czerwca 2013 przez 13lukiz13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2013 W granicach 40-50zł masz też E2200, E2220 i wspomnianego wyżej E4600. Co do oc, zapoznaj się z tym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...