donkamillo Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2013 Witam, Stoję przed wymogiem zmiany sprzętu, dzisiaj na morele.net spędziłem cały dzień, jestem laikiem i zastanawiam się jaki zestaw wybrać by obsługiwać lightrooma, photoshopa ps6, czyli ogólnie rzecz biorąc przyjemnie pracować na RAWACH. Biorę pod uwagę koszyk do 1600 złhttp://www.morele.net/inventory/info/cURO62/ Interesuje mnie też Wasze zdanie propos większej ilosci rdzeni, dlatego proszę o wycenę kogoś kompetentnego dobrej zestawu z i5 do ok. +/- 2300 zł oraz ocenę ewentualnej i7, którą mogę kupić za do ok. +/- 2800 zł, ale wiadomo, wolałbym wydać mniej.http://www.morele.net/inventory/info/TuiRle/ (ten zestaw jest wybrakowany w obudowę, zasilacz, itp, byłbym wdzięczny go udoskonalić.) Czy faktycznie nie ma sensu płacić za więcej rdzeni i dokonać zakupu zestawu nr. 1 opisywanego już kiedyś na forum, czy może wydać około 2300 z win na i5, a może 2700 na i7? Bylibyście uprzejmi mi pomóc? Chcę pracować na 27 calowym monitorze na lightroomie i PS6. Byłbym bardzo wdzięczy za wszystkie sugestie. Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2013 Będziesz w ogóle podkręcał ten sprzęt ?Do wymienionych programów przydadzą się solidne Quady z HT - jak np. podany I7 czy jego tańszy odpowiednik - Xeon E3 1230V2 .Chyba że będziesz korzystał z CUDA lub OpenCL to wtedy G2020 + jakaś karta graficzna .Proponowane zmiany :CPU : Xeon E3 1230V2 - 875 zł MB : MSI B75A-G43 - 273 złRAM : G.Skill 8GB DDR3 1 333 mhz CL9 - 203 zł VGA : XFX HD6450 - 138 złHDD : Seagate Baracuda 500GB SATA III - 227 złOS : W7 HP X64 OEM - 363 zł Razem : 2 079 zł .Xeon to sporo tańszy odpowiednik I7 3770 , pozbawiony możliwości OC i zintegrowanej grafiki ( stąd HD6450 w zestawieniu ) i lekko niżej taktowany .Płyta na chipcesie B75 obsługująca do 32 GB ramu .Warto się zastanowić nad SSD i/lub lepszą kartą ( jak PS/LS będą korzystać z CUDA czy OpenCL ) .Jakiś GT640/GTX650 czy HD7750/HD7770 . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donkamillo Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2013 Dziękuje za rzeczowe podpowiedzi. Pewnie jutro będę zamawiał proponowany przez Ciebie zestaw. Polecasz może gdzieś to kupić? Która z wymienionych przez Ciebie grafik będzie najbardziej uniwersalna zarówno do pracy na programach graficznych jak również może od czasu do czasu fifa? Dzięki Reyden! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2013 Sklepy - morele.net czy techplanet.pl . Co do grafiki - jak granie w Fifę wchodzi w grę ( zależy w którą ) to warto się zaopatrzyć w lepszą grafikę niż HD6450 - np. HD7750/HD7770 lub GTX650 . Chyba że to jakaś stara wersja to HD6450 może zostać . Co do CUDA / OpenCL - to najpierw sprawdź co wykorzystują wymienione programy i w jakim stopniu , wtedy kupuj odpowiednią kartę . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donkamillo Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zostanę przy OpenCL, nie ma jeszcze wyraźnie stwierdzonej wyższości CUDA przy PS6, w związku z czym, którą byś wybrał? Byłbym wdzięczny za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Do OpenCL bierze sie AMD. Adobe nie korzysta z technologii CUDA w niektorych programach. Edytowane 25 Czerwca 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuhacz Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Witaj. Jesienią tamtego roku, w okolicach października stałem przed takim samym zadaniem jak Ty, ponieważ też pracuje z takimi rzeczami. Mój wcześniejszy zestaw był oparty na trzech rdzeniach AMD Phenom, 4GB RAM i jakimś starym dysku Barracuda bodajże. Obróbka RAWów, konwersja do JPG, pakowanie Winrarem i PS6 było możliwe, ale mocno uciążliwe. Po paru wieczorach konsultacji mój zestaw na morele.net wyglądał następująco: CPU: Intel i5 3570K + Thermalright HR-02 (aktualnie ustawiony na 4.4GHz bo nie ma potrzeby więcej) MB: Gigabyte Z77-D3H Zasilacz: Corsair TX 650W Pamięć: 8GB Kingston HyperX 1600 CL9 GPU: Gigabyte GTX660 Obudowa: Zalman Z11 Dysk: WD Caviar 1TB Skok w pracy jest kolosalny. Teraz mogę przegląc kilka(naście) zakładek w Operze, w tym YouTube, mieć włączonego LR i PS i pracować na nich komfortowo bez 'nerwacji' Renderowanie plików video z puszki do 1080 linijek także bajka. Kompresja Winrarem nawet dużych plików to w zasadzie reakcja automatyczna w porównaniu ze starym PC. Jeśli nie interesują Cię kompletnie nowości z gier to automatycznie karta graficzna odpada, może być byle jaka. Ja jednak czasami zalatuje po czteropak do marketu i lubie pograć więc wydatek był większy. Ten pierwszy zestaw proponowany przez Ciebie szczerze mówiąć odpuściłbym sobie. Zamiast karty graficznej koniecznie widziałbym jakiegoś SSDka. Ja się za długo zastanawiałem, chciałem przyoszczędzić i teraz kolejnym krokiem i tak będzie dorzucenie jakiegoś dysku do pracy na wyżej wspomnianych programach. Celowałbym raczej w coś w tym stylu: Edytowane 26 Czerwca 2013 przez wuhacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2013 A ja bym tam widział i5-4330, MSI B85-G43, za to tańszy ram i zasilacz (np. Thermaltake Smart SE Modular 530W) no i Plextora M5S :) Komputer będzie można później fajnie modernizować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2013 Ja bym pakował najpierw w SSD -aczkolwiek w sumie 128GB jest ok. Potem 16GB ramu - ramu nigdy za dużo, szczególnie w takich aplikacjach jak Photoshop. Może byc najtańszy jaki jest w sklepie. Nastepnie myslalbym nad procesorem a potem grafika. Zastanowilbys sie czy nie lepiej kupic drugi ekran - jesli nie masz, to zwieksza on produktywnosc o jakies 40% jesli nie wiecej. Po prostu jest o wiele wygodniej niz pracowac w oknach albo przelaczac aplikacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuhacz Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Różnica na i5-4330 jest w zasadzie żadna, jest nieco wolniejszy i o 30 złotych tańszy. Sorry, ale ja osobiście nie jestem fanem zasilaczy za 190zł jak ten Thermaltake, ale co kto lubi. RAMu 16GB to nie jest zły pomysł. Nad grafiką nie musi się wcale zastanawiać bo nie jest mu do niczego potrzebna. Najważniejsze co musisz mieć to w miare mocne i5 i SSD (tu powstaje pytanie czy może być to tylko ten dysk za to nieco większy i to Ci wystarczy?) Drugi ekran? Autor najpierw pyta o zestaw za 1600zł, ewentualnie ~2300 a Ty mu mówisz o drugim ekranie. Ma 27 cali i starczy, ja muszę pracować na 22' i jakoś to leci. Zastanów się nad podanym przeze mnie zestawem, jeśli masz pytania szczegółowe co do pracy z biblioteką Adobe to wal na PW. Canon baby Edytowane 26 Czerwca 2013 przez wuhacz 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donkamillo Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2013 Dzięki wuhacz, dokupie od razu więcej ramu i teraz pytanie czy w kolejnych dwóch kostkach po 4, czy kombinować inaczej? No i chyba wezmę grafikę HD7750, aby móc od czasu do czasu zagrać w fife 2013 i wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...