Skocz do zawartości
p4weu

ASUS R500V, zalana klawiatura oraz "brzęczenie"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Otóż mam dwa problemy z w/w sprzętem. Otóż po pierwsze niechcący zalałem klawiaturę. Chwilę po zorientowaniu się szybko wyłączyłem system oraz przekręciłem go do góry nogami. Niestety mimo tego parę przycisków nie działa. Na gwarancję pewnie nie mam co liczyć, więc pytanie jak najtaniej ją naprawię?

Druga sprawa to "brzęczenie" wentylatora, który jest po lewej i wydmuchuje powietrze. Jest to irytujące i nie wynika raczej z przegrzania, ponieważ wentylator brzęczy już po włączeniu systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klawiatura do wymiany - to właściwie jedyna pewna metoda. Nie są strasznie drogie - możesz poszukać też sprawnej używanej. Co do wentylatora to może po prostu pada, możesz spróbować go przesmarować ale tak jak w przypadku klawiatury najlepiej go wymienić. Może też być, że wpadł tam jakiś syf i po prostu wentylator o niego haczy. I tak musisz rozebrać laptopa więc zobaczysz.

Edytowane przez bender83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak jest w Asusie z plombami i dostępem do klawiatury i wentylatora.

Zawsze możesz do nich wysłać na wymianę, ale zapłacisz pewnie kilka razy tyle jak byś to sam zrobił.

Inna sprawa, że jak go zalałeś to i tak pewnie przy ew. naprawie gwarancyjnej (co by nie było uszkodzone) stwierdzą zalanie i odrzucą gwarancję. Sorry ale taki mamy serwis Asusa w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, ale nie pomogłeś :) dowiedziałem się tylko, że jak do Asusa oddam to zapłacę x drożej niż normalnie, a jak sam to spróbuję zrobić to stracę gwarancję ;) z drugiej strony ciężko mi uwierzyć, że nikt nie miał takiej sytuacji, że zalał Asusa podczas gwarancji...

no i ten buczący wentylator, denerwuje mocno,a laptopa sam nie rozbiorę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi