cypek24 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Witam proszę o pomoc w złożeniu komputera chodzi mi tylko o pudło, potrzebuje go do pracy przy programie projektującym w 3D, ale będę używał go też do gier. Z tego co się dowiedziałem zalecane jest pod sam program (Autodesk inventor 2014) przy większym projekcie 16GB ram, nie znam się zbytnio na komputerach, nie zamierzam nic podkręcać, proszę o opis z grubsza konkretnych części (czemu tak a nie inaczej). Chciałbym aby wydatek zamknął się w granicach 3-4,5 tys. czekam na odpowiedź i z góry dziękuje za pomoc. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez cypek24 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2013 CPU : Xeon E3 1230V2 - 875 zł MB : MSI B75A-G43 - 273 zł RAM : 2 x G.Skill 8GB DDR3 1 333 mhz CL9 - 2 x 203 zł = 406 zł VGA : MSI GTX650Ti Boost 1GB DDR5 - 635 zł SSD : Plextor M5S 128GB - 379 zł HDD : Seagate 500GB SATA III - 227 zł DVD-RW : Samsung SH224DB - 58 zł Buda : SPC Brutus 410 zł - 128 zł PSU : Thermaltake Smart SE Modular 530W - 194 zł OS : Windows 7 Pro - 522 zł Razem : 3 697 zł , ceny z morele.net . W zestawie masz wydajny 4-rdzeniowy ( wspomagany HT - zachowuje się jak by miał 8 rdzeni ) procek , nie wiele słabszy niż I7 3770 ( jakieś 100 mhz różnicy w taktach ) a sporo tańszy . Markowa i sprawdzona płyta główna , zdolna obsłużyć do 32GB ramu , mająca porty SATA III i USB 3.0 , jedyne wady to brak OC oraz RAID-u - jak potrzebujesz RAID to bierz coś na Z77 np. MSI Z77A-G43 . 16 GB dobrego ramu , wydajny dysk SSD oraz duży HDD , mocna karta graficzna pozwalająca grać w sensownych detalach ( poziom wydajności HD7850 ) a przy tym mająca CUDA - przyda się w ADI . Markowa obudowa oraz markowy , modularny oraz mocny zasilacz , który pozwoli na rozbudowę w przyszłości . Co do systemu - dałem wersję Pro bo obsługuje ona powyżej 16GB ramu , jak w przyszłości będzie potrzeba dołożenia ramu to nie będziesz musiał zmieniać systemu - W7 w wersji Home Premium obsługuje tylko 16GB ramu . 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cypek24 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2013 Bardzo dziękuję za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2013 Jakbyś miał jeszcze jakieś wątpliwości - bierz to co rozpisał kolega wyżej. Ewentualnie dorzuć stówkę do większego dysku i lepszej obudowy. Do dysku koniecznie, 1TB napewno się przyda na wszystkie projekty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiNiS Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2013 (edytowane) Witam temat dośc świeży mam podobny budzet i potrzebuje kompa do tego samego co kolega czyli autodesk + gry. Bardzo podoba mi sie zaproponowany zestaw jednak mam kilka pytań, mianowicie: 1.SSD - po co to wogóle, czytałem troche opini i wiekszośc pisze coś w stylu "kup a nie będziesz żałował" ja prosił bym o konkrety wiem ze przyspiesza wlaczanie kompa i instalacje- ale to mnei nie kręci mogę poczekać nawet 3-4 min na włączenie kompa a instalacja moze trwać pare h nie przeszkadza mi to, najważniejsze zeby wszystko śmigało później jak najlepiej wydając jak naj mniej sianka także co SSD da mi w grach ( tu słyszałem ze niewiele) i w autodesku - autocad, inventor profesional z mesem, shetchup itp. 2. Co z kartą graficzną? ja bym wybrął nie co lepszą (GTX 660) i dołożył 100-200 zł - nie wiem czemu ale zawsze kładłem duzy nacisk na karty 3. Nie mam zamiaru nic kręcić ale za 3-5 lat mozliwe ze chciałbym zmiany procka na lepszy ( przypuśćmy i7 jakas kosmiczną )+ grafe+ oczywiście jakiś ram, czy pójdzie mi to na tej płycie głównej czy lepiej dołożyć jednak w takiej sytuacji do z77?i tu rodzi się pytanie nr 4 4 czy zasilacz 530W styknie po zmianach, no i przed tez, widziałem w takiej kompozycji naweet wrzucone 630. Z DVD i systemu rezyggnuję bo nie potrzebuje, ale potrzebny byłby mi monitor i myślałem o jakiejś karcie dźwiękowej mam CAL! i chciałbym je jakoś wykorzystac nie wiem czy integra starczy Proszę o porady, jestem raczej zielony w te klocki dawno sie nei interesowalem sprzętem a moje informacje są zebrane przez ostatnie pare dni z różnych for, także jeżeli się gdzieś mylę to proszę o poprawkę. Edytowane 11 Lipca 2013 przez MiNiS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...