Skocz do zawartości
cypek24

składanie komputera do projektowania 3D.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam proszę o pomoc w złożeniu komputera chodzi mi tylko o pudło, potrzebuje go do pracy przy programie projektującym w 3D, ale będę używał go też do gier. Z tego co się dowiedziałem zalecane jest pod sam program (Autodesk inventor 2014) przy większym projekcie 16GB ram, nie znam się zbytnio na komputerach, nie zamierzam nic podkręcać, proszę o opis z grubsza konkretnych części (czemu tak a nie inaczej).

Chciałbym aby wydatek zamknął się w granicach 3-4,5 tys.

czekam na odpowiedź i z góry dziękuje za pomoc.

Edytowane przez cypek24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU : Xeon E3 1230V2 - 875 zł

MB : MSI B75A-G43 - 273 zł

RAM : 2 x G.Skill 8GB DDR3 1 333 mhz CL9 - 2 x 203 zł = 406 zł 

VGA : MSI GTX650Ti Boost 1GB DDR5 - 635 zł 

SSD : Plextor M5S 128GB - 379 zł

HDD : Seagate 500GB SATA III - 227 zł 

DVD-RW : Samsung SH224DB - 58 zł

Buda : SPC Brutus 410 zł - 128 zł 

PSU : Thermaltake Smart SE Modular 530W - 194 zł 

Razem : 3 697 zł , ceny z morele.net .

W zestawie masz wydajny 4-rdzeniowy ( wspomagany HT - zachowuje się jak by miał 8 rdzeni ) procek , nie wiele słabszy niż I7 3770 ( jakieś 100 mhz różnicy w taktach ) a sporo tańszy .

Markowa i sprawdzona płyta główna , zdolna obsłużyć do 32GB ramu , mająca porty SATA III i USB 3.0 , jedyne wady to brak OC oraz RAID-u - jak potrzebujesz RAID to bierz coś na Z77 np. MSI Z77A-G43 .

16 GB dobrego ramu , wydajny dysk SSD oraz duży HDD , mocna karta graficzna pozwalająca grać w sensownych detalach ( poziom wydajności HD7850 ) a przy tym mająca CUDA - przyda się w ADI . 

Markowa obudowa oraz markowy , modularny oraz mocny zasilacz , który pozwoli na rozbudowę w przyszłości . 

Co do systemu - dałem wersję Pro bo obsługuje ona powyżej 16GB ramu , jak w przyszłości będzie potrzeba dołożenia ramu to nie będziesz musiał zmieniać systemu - W7 w wersji Home Premium obsługuje tylko 16GB ramu . 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam temat dośc świeży mam podobny budzet i potrzebuje kompa do tego samego co kolega czyli autodesk + gry.

Bardzo podoba mi sie zaproponowany zestaw jednak mam kilka pytań, mianowicie:

1.SSD -  po co to wogóle, czytałem troche opini i wiekszośc pisze coś w stylu "kup a nie będziesz żałował" ja prosił bym o konkrety wiem ze przyspiesza wlaczanie kompa i instalacje- ale to mnei nie kręci mogę poczekać nawet 3-4 min na włączenie kompa a instalacja moze trwać pare h nie przeszkadza mi to, najważniejsze zeby wszystko śmigało później jak najlepiej wydając jak naj mniej sianka

także co SSD da mi w grach ( tu słyszałem ze niewiele) i w autodesku - autocad, inventor profesional z mesem, shetchup itp.

2. Co z kartą graficzną? ja bym wybrął nie co lepszą (GTX 660) i dołożył 100-200 zł - nie wiem czemu ale zawsze kładłem duzy nacisk na karty

3. Nie mam zamiaru nic kręcić ale za 3-5 lat mozliwe ze chciałbym zmiany procka na lepszy ( przypuśćmy i7 jakas kosmiczną )+ grafe+ oczywiście jakiś ram, czy pójdzie mi to na tej płycie głównej czy lepiej dołożyć jednak w takiej sytuacji do z77?i tu rodzi się pytanie nr 4

4 czy zasilacz 530W styknie po zmianach, no i przed tez, widziałem w takiej kompozycji naweet wrzucone 630.

Z DVD i systemu rezyggnuję bo nie potrzebuje, ale potrzebny byłby mi monitor i myślałem o jakiejś karcie dźwiękowej mam CAL! i chciałbym je jakoś wykorzystac nie wiem czy integra starczy Dołączona grafika

Proszę o porady, jestem raczej zielony w te klocki dawno sie nei interesowalem sprzętem a moje informacje są zebrane przez ostatnie pare dni z różnych for, także jeżeli się gdzieś mylę to proszę o poprawkę.

Edytowane przez MiNiS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...