Skocz do zawartości
Tarantinio

Galaxy 8800GT - Temperaturka..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mojego GT520 wysłałem na gwarancji do sklepu , więc musiałem się zaopatrzyć w jakąś niedrogą kartę. W moje ręce wpadł Galaxy'k 8800GT z Artefaktami za niską cenę. Po reanimacji w piekarniku wszystko było w porządku aż do dziś gdy PC ni stąd ni zowąd zrestartował się podczas gry. Byłem pewien że karta się przegrzała. Sprawdziłem fizyczną temperaturę radiatora , faktycznie był bardzo gorący. Po pewnej chwili uruchomiłem PC'ta ponownie a następnie zmierzyłem temp. Speccy'em. Temperatura na grafice wynosiła 150*C+!! Pomyśleć jaka temperatura musiała być w chwili restartu... Oczw. zaraz po restarcie uruchomiłem 2 dodatkowe wentylatory na 12V , jeden 140mm pracuje cały czas , dmuchając na grafike 12V. Obudowa jest delikatnie uchylona. Naklejka , która znajduje się na radiatorze grafiki , po wyjęciu karty z obudowy , odkleiła się. Karta nie jest przetaktowana , zworkę ma ustawioną na pinach bliżej gniazd zasilających , na 'strzałce' występowały miejscowe artefakty. Po upieczeniu w piekarniku nowa pasta została zaaplikowana na rdzeń, termopady wymienione. Przy stresie wiatraczek ledwo się kręci , praktycznie nic nie wdmuchuje. Czasami przyśpieszy ale na krótką chwilę. W obudowie kable są poukładane , nie walają się po całej przestrzeni. Jak wspomniałem w środku panuje huragan , spowodowany 140mm na 12V. Nie mam pojęcia dlaczego grafika tak bardzo się nagrzała. W Idle ma ok 60*C+ , natomiast podczas mniej wymagającej gry 3D 90*C+. Wiem że te karty bardzo się grzały , lecz nie myślałem że to takich kosmicznych temperatur jak 150*C+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Speccy moze zle odczytywac temperature, ew podal w Fahrenheitach ;D

150F = ~65C, ale wtedy byłoby chłodno jak na taka kartę Dołączona grafika

Te karty mają maksymalna temperature rpeacy rdzenia ustawiona na 105C, aczkolwiek stabilizatory napiecia potrafia sie mocniej nagrzewac.

Edytowane przez _KaszpiR_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Speccy moze zle odczytywac temperature, ew podal w Fahrenheitach ;D

150F = ~65C, ale wtedy byłoby chłodno jak na taka kartę Dołączona grafika

Te karty mają maksymalna temperature rpeacy rdzenia ustawiona na 105C, aczkolwiek stabilizatory napiecia potrafia sie mocniej nagrzewac.

Hah. Tu żeś mnie naprawde rozwalił :D. W Fahrenheitach? :D Raczej nie , bo temp. spadała ciągle w dół i na 100*C się zatrzymała , po za tym jest napisane *C a nie *F :P Od kiedy pamiętam to po restarcie wynikającym z przegrzania temp. sięgała 120*C +. Zaskoczyła mnie ta bardzo wysoka temp. (150*C +). Najniższa temperatura zanotowana przeze mnie to 44*C rano ,zaraz po włączeniu PC. Pewnie w zimie była by niższa ;p. Radiator wygląda na porządny i w pełni sprawny (dwu - slotowy), tylko ten wentylator słabo zasysa powietrze , które i tak w dużej mierze jest dostarczane przez 140mm. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak miałem 71*C zaraz po uruchomieniu komputera ze stanu uśpienia. Jest to temperatura w Idle. Teraz oglądam filmy na YT i mam 74*C. Zagram w wymagającą gierkę i podeślę screena. Mam podejrzenia co do pasty na rdzeniu. Revoltec Cooling art.nr.RZ032. Kosztowała mnie ona ok. 7 zł , taka mała strzykaweczka. Czy mogła ona stracić już swoje właściwości przez te temperatury ? Sięgają one zazwyczaj 120*C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety screena nie udało mi się zrobić ale temperatura wynosiła 109*C. To i tak lepiej niż to co popołudniu miałem. Pasty mają niecały miesiąc. Jedynym sposobem żeby obniżać temperaturę jest zamontowanie dodatkowego wentylatora pod radiatorem lub podkręcenie obrotów wiatraka w radiatorze. Niestety nie wiem ja dobrać się do tego 2-giego. W RivaTuner nie ma takiej możliwości , i tak to jest dla kart MSI (mam galaxy). Dodatkowy wentylator nie jest problemem , sam mogę ogarnąć elektrykę , mam w przodzie obudowy włączniki do poszczególnych wiatraków i sterowanie 5V/12V (samoróbka :E). Lecz podczas grania będzie duża suszarka :D ale czego się nie robi dla grzałek 8800gt ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypiekłem jeszcze raz 8800gt w piekarniku i po nałożeniu nowej pasty, złożeniu temperatury są [chyba] w normie. W Idle i przy włączonej przeglądarce 67*C , podczas obciążenia 96*C. Nie wiem co do końca było przyczyną nadmiernego grzania się , ale trik z pieczeniem karty w piekarniku naprawdę zdziała cuda Dołączona grafika. Z moich obliczeń wynika że kartę będę musiał piec co najmniej raz w miesiącu dla poprawnego działania. No chyba że nie będzie artefaktów. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi