czeslaw333 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2013 Jak w temacie. Otóż kupuję chłodzenie:http://www.morele.net/chlodzenie-wodne-corsair-hydro-h100-cwch100-409444/ Do obudowy:http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-regnum-l50-pure-black-2xusb3-0-atx-ssd-ready-2x120mm-140-mm-bez-zasilacza-426471/ Jako że chłodzenie będzie montowane na górze wiąże się z tym konieczność przemontowanie jednego wentyla 120mm wyciągającego z góry na front jako wpychający. I tu pojawia się moje pytanie, jak zamontować chłodzenie H100 aby uzyskań najniższe możliwe temperatury i dobrą cyrkulację. Czy wentylatory umieszczone na chłodzeniu H100 mają wypychać czy wpychać powietrze do obudowy ? Co wy polecacie Nie wiedziałem czy umieścić temat w dziale chłodzenie cieczą/konwencjonalne ale myślę że jest w dobrym dziale bo temat dotyczy głównie standardowych wentylatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.rek Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2013 jest mnóstwo poradników o ustawieniu wentyli w budzie - gdzie i w którą stronę mają "dmuchać".. wysil się i poszukaj pytając się wujaszka google.. To, że zakładasz chłodzenie corsaira nic nie zmienia w kwestii cyrkulacji powietrza w Twej obudowie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2013 od tego corsairowego wodnego dziadostwa i tak lepsza jest noctua nh-d14. po pierwsze 10x cichsza i równie jak nie bardziej wydajna. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granat1166 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2013 (edytowane) U mnie jest tak i jest bardzo dobrze. Nadmuch jest na bocznej ścianie i z przodu na dole na wysokości zasilacza. Wcześniej wyglądało to inaczej i była lipa... Edytowane 28 Czerwca 2013 przez granat1166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2013 Czy wentylatory umieszczone na chłodzeniu H100 mają wypychać czy wpychać powietrze do obudowy ? A po co miałbyś sobie wrzucać ogrzane przez chłodnicę powietrze do środka? Po drugie, skoro chcesz ją zamontować na górze, to bezsensem byłoby robić je jako wciągające (przeciwnie do konwekcji powietrza). No i ogranicz trochę liczbę tych wentylatorów, po co tyle sobie hałasować? Ja bym zostawił 2 wentylatory na froncie jako wlotowe i na górze chłodnicę z wylotowymi. A jak Ci zależy na 6-ciu, to dorzuć jeden wlotowy na dół, obok zasilacza, a drugi wyciągający na tył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeslaw333 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Nie jestem jakimś szczególnym pedantem w kwestiach ciszy. "A po co miałbyś sobie wrzucać ogrzane przez chłodnicę powietrze do środka?" W takim wypadku przez chłodnice przepływałoby świeże i chłodniejsze powietrze niż to które jest już w obudowie co skutkowałoby zmniejszeniem temp. na procku na czym mi zależy bo zamierzam go podkręcać . "od tego corsairowego wodnego dziadostwa i tak lepsza jest noctua nh-d14" Mylisz się kolego. Corsair jest wydajniejszy(mniejsze temperatury). Jeżeli chodzi o chłodzenie powietrzem to raczej skłaniałbym się w stronę Dark Rock Pro 2 ponieważ ma sporo niższe temperatury od Noctuy. Odnośnie hałasu to mogę zamontować za 40zł cichsze wentylatory ale osobiście trzymam komputer bod biurkiem a nie zaraz koło twarzy jak to większość geeków robi więc hałas a raczej szum będzie znikomy Grant czy mógłbym się dowiedzieć co to za cooler i buda ? Edytowane 29 Czerwca 2013 przez czeslaw333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2013 Jeśli ci chodzi o temperatury cpu to trzeba rwać czapkę i zmieniać pastę. Co do hałasu to chodzi pewnie o pompkę a nie wentylatory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 29 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2013 http://chlodzenie.net/reviews/jak-poprawnie-wentylowac-obudowe-komputerowa/ - tutaj chłopaki się trochę naprodukowali, ale głównie dla chłodzenia tylko powietrzem. Co do Corsair Hydro to najlepiej aby wnetyle pchały powietrze do góry - czyli wysysały z obudowy i pchały do góry. W odwrotnej konfiguracji niepotrzebnie tłoczysz ciepłe powietrze do obudowy, szczególnie, że trzeba jakoś je jeszcze stamtąd wyprowadzić ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeslaw333 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Dzięki wielkie za rady. Tak przy okazji moja pasta to Arctic Silver więc nie powinno z nią być problemów Temat zarąbiście przydatny, dzięki Kaszpir ;) Edytowane 30 Czerwca 2013 przez czeslaw333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...