Skocz do zawartości
oderian

Windows 8 - licencja komercyjna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie bo szukam, i.. nie moge znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.

Temat:

1. Prowadzę jednoosobowa działalność i posiadam 1 komputer stacjonarny który sam sobe złożyłem, więc moge zakupić Windows 8 OEM (bo posiadam mniej niż 5 komputerów, zapis z licencji)

2. Po miesiacu uzytkowania komputera z zainstalowanym windows 8, robie upgrade sprzetu, zmeniam plyte i procek i instaluje windows 8 na nowym sprzęcie. Czy dalej moja licencja na windows 8 jest legalna?

Z tego co znalazłem, to ważne jest by system był na jednym komputerze zainstalowany.. a na jakim to już nie ważne, można dowolnie przenosić ale dla osób prywatnych. Czy gdy złoze sobie komputer na użytek komercyjny też takie prawo mi przysługuje? Spełniam warunek do 5 komputerów w firmie.. co z upgradami sprzetu?

Dzwoniłem do pomocy microsoftu.. dostalem odpowiedź, że nie moge przenosić licencji, ze windows 7 można było boxa kupić.. a w windows 8 nie ma takiej opcji wiec jak zmienie sprzet to za kazdym razem musze kupic nowego windowsa.... ale po chwili Pani mowi, że sie pomyliła i że jesli posiadam do 5 komputerów w firmie to moge sobie zmieniac podzespoly i na jednej licencji sie to wszystko odbedzie, oczywiscie wiadomo, ze w jednym czasie na jednej maszynie musi byc zainstalowany i aktywowany system.

Ktoś miał styczność z tym tematem, bo jak widać nawet w microsofcie nie wiedzą co z tym fantem zrobic.... porażka!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Licencja PULSB umożliwi bezproblemową instalację i użytkowanie systemu na takim własnoręcznie złożonym komputerze. Oczywiście pod warunkiem, że będzie to sprzęt na użytek domowy (sorry, ale komputer dla firmy wciąż odpada - nawet dla tej jednoosobowej). Co bardzo istotne, Microsoft w ramach licencji PULSB uwzględnia także maszyny wirtualne, oraz odrębne partycje na dysku twardym."

http://www.komputerswiat.   pl/blogi/blog-redakcyjny/2012/08/windows-8-przyjazny-skladakom-microsoft-zaoferuje-specjalna-licencje!.aspx

Powyższe herezje mnie zastanawiaja, dlatego szukam, by sie upewnic.

Edit:

Zgodnie z tym: http://www.microsoft.com/OEM/pl/licensing/sblicensing/Pages/personal-use-license.aspx#fbid=sUap2k3N9B- rozumiem, że jeśli posiadam w firmie do 5 komputerów obowiązuje mnie taka sama licecja jak "Licencja na użytek osobisty".

Tak?

EDIT 2:

Zgodnie z tym: http://personaluselicense.windows.com/pl/default.aspx

"Czy Licencjobiorca może przenieść oprogramowanie na inny komputer lub przypisać je do innego użytkownika? Licencjobiorca może przenieść oprogramowanie na inny komputer Licencjobiorcy. Licencjobiorca może także przenieść oprogramowanie (razem z licencją) na inny komputer, który należy do osoby innej niż Licencjobiorca, o ile a) Licencjobiorca jest pierwszym licencjonowanym użytkownikiem oprogramowania oraz b) nowy użytkownik zaakceptuje postanowienia niniejszej umowy. Aby dokonać takiego przeniesienia, Licencjobiorca musi przenieść bezpośrednio na tę inną osobę oryginalny nośnik, certyfikat autentyczności, klucz produktu oraz dowód zakupu, a ponadto nie może zachować żadnych kopii oprogramowania. Na potrzeby przeniesienia oprogramowania Licencjobiorca może użyć dozwolonej przez Microsoft kopii zapasowej lub oryginalnego nośnika oprogramowania. W przypadku każdego przeniesienia oprogramowania na nowy komputer Licencjobiorca musi usunąć to oprogramowanie z poprzedniego komputera. Licencjobiorca nie może przenieść oprogramowania tak, aby możliwe było współdzielenie licencji między komputerami. Licencjobiorca może przenieść oprogramowanie Get Genuine Windows, Pro Pack lub Media Center Pack tylko razem z licencjonowanym komputerem."

i nizej:

"Jeśli Licencjobiorca korzysta z oprogramowania jako systemu operacyjnego do użytku komercyjnego, nie może posiadać licencji na więcej niż pięć kopii oprogramowania do takiego użytku komercyjnego łącznie (i na każdą kopię oprogramowania musi posiadać osobną licencję)."

Z tego wynika, że zakupujac licencje na użytek komercyjny, mogę zakupić i używać do 5 takich licencji na zasadach "personal use license". .. czy sie myle?

Edytowane przez oderian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi