Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ivanov Opublikowano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Pierwsza wspólna sesja z rybą.Spotkaliśmy się u niego w celu zrobienia wyników do PRO OC Cup. Miałem też odebrać mojego MSI BigBang XPower II i zrobić dwa wyniki do Master Overclocking Arena (MOA).Nastroje były zdecydowanie bojowe, przywiozłem ze sobą cały samochód sprzętuTak wyglądał nasz benchroom (i tak nie widać wszystkiego hardware) Zaczęliśmy od:taktowanie RAMKonkurencja w ramach PRO OC Cup.Wzorem Christiana Ney wyposażyłem się w płytę główną FM1 Gigabyte GA-A75-UD4H. Do tego dwie sztuki AMD A8-3870K.Pomęczyłem wcześniej tą platformę u siebie na powietrzu, ale szło strasznie biednie, żeby nie powiedzieć tragicznie.Stwierdziłem, że to zapewne wina tego, iż procek (a więc kontroler pamięci) nie jest zmrożony.Sprzęt odpaliliśmy, chłodząc CPU kaskadą do -110 stopni C.Zaczęło iść trochę lepiej, ale wyszedł dosyć spory problem. Mianowicie nie dało się uruchomić najwyższego mnożnika pamięci przy wyższym taktowaniu szyny...Po parogodzinnej walce, sprawdzaniu różnych pamięci, paru BIOSów i wszystkich możliwych oraz niemożliwych konfiguracji daliśmy sobie spokój z tą platformą...Jednak nie odpuściliśmy taktowania RAM.Jako platforma zapasowa czekał mój Gigabyte GA-990FXA-UD7 oraz bardzo dobry FX-8350 ryby.Tutaj szło nam lepiej. Na powietrzu udało nam się osiągnąć ~3000 MHz. Jednak w pewnym momencie wszystko się posypało i żadne próby, prośby ani groźby nie pomagały...Trzeba było sobie odpuścić - inny członek naszej drużyny The Overclocking Knights zrobił już wcześniej 3200 MHz.4-Way CrossFireX HD 7970 LightningKolejna konkurencja w ramach PRO OC Cup.Jak nawyższy wynik w 3D Mark 11 Performance przy użyciu dowolnego sprzętu.Wcześniejsze spotkanie ryby w Belgii z użyciem czterech Titanów było przeciętnie owocne, więc chcieliśmy poprawić tamten wynik.Nieco Lightningów HD 7970 Przygotowanie platformy zajęło nam dosłownie cały dzień. Trzeba było dokładnie sprawdzić i zaizolować cztery karty oraz Rampage IV Extreme.Roboty było z tym co nie miara.Sam proces OC był bardzo wymagający. Jedna osoba odpowiadała za "polewanie", a druga podkręcała i też pomagała polewać azot.Platforma wymagała dużych ilości LN2 oraz bardzo skoordynowanego aplikowania LN2. Nie było nawet czasu, ani możliwości robić zdjęć w trakcie kręcenia.Jedynie pstryknęliśmy fotkę miernika poboru prądu na samym początku OC (GPU @ 1200 MHz, RAM 1600 MHz).Finalnie osiągnęliśmy GPU 1500 MHz, RAM 1900 - wówczas pobór prądu zapewne przekraczał 2000 W, ale nie było nawet kiedy spojrzeć na licznikOgólnie OC szło nieźle, jednak był jeden szkopuł. Wydajność była bardzo słaba, jak na taką konfigurację.ryba mówił, że na czterech Titanach miał podobny problem. Rzecz w tym, że wykrycie przyczyny takiego stanu rzeczy podczas podkręcania jest praktycznie niemożliwe.W dodatku po pewnym czasie platforma zaczęła tracić stabilność.Jedyne co, to mój selekt 3930K się ładnie podkręcał. A i pamięci jak na tą platformę ładnie poszły.Zrobiliśmy raptem jednego submita (finalnie stanęło na 30500 pkt, ale nie mamy screena).LINKW następnej kolejności poszły konkurencje do kwalifikacji na MSI Master Overclocking Arena, które oczywiście robiliśmy już każdy samodzielnie. CinebenchRzecz jasna należało użyć płyty MSI. Do tego ograniczeniem był maksymalnie jeden fizyczny procesor oraz zbanowanie ES-ów.Nie poszło mi źle, ale niestety na XPower II procesor nie robił tak dobrego taktowania, jak na Rampage IV Extreme.LINKNa sam koniec zostawiliśmy sobie (również w ramach MOA)3DMark Fire Strike ExtremePlatformę miałem praktycznie gotową. Wystarczyło wziąć Z77 MPower, którego wcześniej używałem do SuperPI 32M oraz jedną z kart z konfiguracji 4-Way, którą opisałem wyżej.Jedyną różnicą było to, że zastosowałem GPU Reactor (w przypadku konfiguracji 4-Way jest tak ciasno, że nie da się zmieścić Reactorów).Nie poszło źle, ale prawdę mówiąc liczyłem na więcej. LINK Pierwsza użyta karta okazało się mieć coldbuga przy -40 stopni C...Druga pracowała w porządku przy -100, więc było trochę lepiej, ale i tak osiągnięte taktowanie nie było powalające. Udało mi się osiągnąć GPU 1550 MHz / RAM 1920 MHz, ale wyniki były gorsze, niż przy 1500 / 1900.Ładnie zmrożony GPU Reactor po rozmontowaniu platformy. W trakcie OC było w tym miejscu jeszcze więcej lodu Finalny ranking pierwszego etapu MOA Jak na pierwsze w życiu uczestnictwo chyba nie jest przesadnie źle. Najważniejsze, że zakwalifikowałem się do kolejnego etapu.Finalny ranking PRO OC Cup Też nie jest najgorzej Choć w sumie pomimo chęci, nie dodałem żadnego własnego wyniku Podsumowując Wyniki przesadnie nie dopisały, ale ogólnie było bardzo sympatycznie W planach był jeszcze Titan z dolutowanym EVGA EPower (w ramach PRO OC Cup), ale po prostu nie zdążyliśmy zająć się tą platformą. Edytowane 30 Czerwca 2013 przez ivanov 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooboos Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2014 mimo wszystko ogromne gratki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...