Skocz do zawartości
halsestecker

[2400] Laptop dla studenta / nie do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam ok. 2400 - 2500 zł do przeznaczenia na laptopa (ale wolałbym trzymać się pierwszej kwoty). Potrzebuję laptopa na studia, nie mam jakichś specjalnych wymagań:
- bateria powinna możliwie długo trzymać
- matowa matryca
- system: dowolny, tylko nie win8 (mam win 7 od uczelnii)

Zastosowania:
- programowanie (C++), matematyka (np. MatLAB) = chyba im więcej fizycznych rdzeni, tym lepiej
- nie gram w gry, nie oglądam filmów, nie słucham muzyki, nie pracuję w Wordach itd.

Upatrzyłem Lenovo Z500, kod producenta 59-369714 (i5, podświetlana klawiatura i matowa matryca). Trudno znaleźć coś ciekawego, bo prawie każdy chce laptopa do gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, gdyby znalazł się jakiś wspaniały model, który jest oferowany jedynie z Windowsem na pokładzie, nie miałbym nic przeciwko. Ten pierwszy ma kartę graficzną od AMD, czy to nie sprawi mi problemów w przyszłości, gdybym chciał pracować także na Linuksie?

Fakt, Z500 jest trochę cięższy i ma mniejszą baterię, ale obecnie mam Lenovo Y550, i wiem, że serwis nie jest jakiś najgorszy. Jak to wygląda w przypadku HP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. jak kodujesz to każda matryca 16:9 15,6" jest słaba do pracy (wiem bo mam taką matrycę i w zasadzie nie pracuje jak nie jestem podpięty do monitora 24" 16:10 ), weź to pod uwagę przy zakupach.

2. nie sam laptop nosić musisz - zapewne będzie zabierał ze sobą również zasilacz do niego. polecam zobaczyć ile dodatkowo waży zasilacz do tego Lenovo, HP czy Della, bo moja cegła wazy chyba połowę jeszcze tego co laptop. You have been warned jak to mówią. Jeśli dużo przemieszczasz się z laptopem na plecach/w torbie - to JEST ważne.

3. Patrz na taki model, w którym ew. jest złącze mSATA (chociaż nie wiem czy w tym prajsie dają) albo żeby można było napęd wymontować i zamontować dodatkowy dysk. SSD się kiedyś przyda i dobrze mieć taką opcję. Praca to później niebo a ziemia, zwłaszcza jak kodujesz coś sieciowego i masz maszyny wirtualne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi