Skocz do zawartości
Mathheus

Komputer do CAD/BIM do dalszej rozbudowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Planuję zakup komputera pod aplikacje jak w temacie. Zakup nowego zestawu wymusza na mnie w dużej mierze posiadanie prehistorycznego sprzętu, a mianowicie, jedynie laptopa ASUS K51AC - mimo faktu, że prawie całe studia przebolałem posiadanie jedynie tego sprzętu, co nie ukrywam było drogą przez mękę - skłaniam się jednak ku platformie stacjonarnej - z autopsji wiem , że jednak laptop przydaje się w nielicznych sytuacjach. Tak więc, skończyłem z bardzo lipnym sprzętem, podpiętym pod monitor ( w końcu, po 3 dniach ostrej sesji nie wytrzymałem garbiąc się, by ujrzeć jakieś tam znaczki ), i z poczuciem winy. Jestem przyszłorocznym dyplomantem z zakresu budownictwa, więc po krotce może scharakteryzuję wymogi programów, z którymi pracuję na co dzień :

Archicad

MathCAD - bliżej nie określone mi wymogi ( może ze względu na to, iż się głębiej w niego nie zagłębiałem - po prostu działał jak należy ),

Autocad - 1 rdzeń , 

Autocad Structural Detailig - pochodna AutoCAD'a,

Autocad Civil 3D - także pochodna,

Revit - ponoć wykorzystuje jedynie jeden rdzeń w pracy ( przy "załadunku" projektów - owszem kilka ),

Robot Structural Analysis .

do tego :

ArchiCAD, Tekla Structures, Graitec Advence Suite itd. itp.

Jeżeli komuś by powyższe nazwy nic nie mówiły, to proszę wziąć pod uwagę fakt, że branża CAD jest bardzo specyficzną branżą, duetem programów z powyższych jest Archicad i Robot, które właściwie wykorzystują więcej niż 1 rdzeń. W mojej branży nie liczy się ilość fps/s lecz ogólna wydajność całego systemu i dokładność. Dodatkowo dodam, że tematem mojej pracy dyplomowej jest szeroko pojęta  optymalizacji konstrukcji.

Mój zestaw - do dalszej rozbudowy oczywiście - wygląda następująco :

ProLine - Konfigurator PC - Zestaw z dnia 2013-07-03 17:08  Lp Podzespół Kod Towar Cena Brutto Ilość Wartość Brutto 0 Procesor CORE_I7-4770K Intel Core i7-4770K 3,5 GHz 8MB cache s. 1150 Box. 1325 1 1325 1 Płyta główna ASUS_SABERTOOTH_Z87 Asus SABERTOOTH Z87 s.1150. 875 1 875 3 Pamięć RAM PAMKINDR30203 KINGSTON HyperX DDR3 2x8GB 1600MHz KHX16C9X3K2/16X 509 1 509 5 Dysk Twardy PLEXTOR_PX-128M5S Plextor SSD 128GB SATA3 PX-128M5S. 375 1 375 6 Obudowa FTD_DEFINE_XL_R2_BL Fractal Design Define XL R2 Black Pearl (FD-CA-DEF-XL-R2-BL). 539 1 539 7 Zasilacz BQT_P10_650W be quiet! Dark Power Pro 10 650W [P10-650W] BN201. 629 1 629 Cena zestawu brutto: 4252

Edytowane przez Mathheus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze widzie że cię trochę poniosło... Sam piszesz że aplikacje maja problemy z kilkoma rdzeniami a serwujesz i7 z HT...

Co wg mnie:

Dołączona grafika
BenQ 21.5" LED GW2255Dołączona grafika 395,00 zł 1185,00 zł  
Dołączona grafikaDołączona grafika
Intel Core i5-4670K 3.4GHz BOXDołączona grafika 908,00 zł 908,00 zł  
MSI Z87-G41 PC MateDołączona grafika 394,00 zł 394,00 zł  
Dołączona grafika
SilentiumPC Fortis HE1225Dołączona grafika 132,00 zł 132,00 zł  
SilentiumPC Gladius M40Dołączona grafika 230,00 zł 230,00 zł  
SilentiumPc Deus G1 80Plus Bronze 600WDołączona grafika 219,00 zł 219,00 zł  
Goodram DDR3 8GB 1600MHz CL10 Play Silver 253,00 zł 506,00 zł  
Kingston V300 SV300S37A/120G (2.5", 120GB, SATA/600)Dołączona grafika 373,00 zł 373,00 zł  
MSI Radeon HD 7870 OC 2GB DDR5 PCI-E + HitmanDołączona grafika 779,00 zł 779,00 zł   Dołączona grafikaSpecjalna ochrona reklamacyjna
Sprawdź korzyści z dodatkowej ochrony     15,00 zł Dołączona grafika

Metoda dostawy » Więcej Metoda płatności » Więcej
4741,00 złWartość zakupów:

Czemu? Bo w takich programach praca na 3 monitorach to podstawa sam dużo czasu siedzę przy CATI SolidEdge i innych CADach i wiem po sobie owszem monitor 23cale full hd jest fajny i spoko jednak jak raz siądziesz za 3 takimi monitorami to już nigdy nie wrócisz...

Za zaoszczędzona kasę zakup sobie 3 monitory aktualnie idzie kupić bez problemu monitor full hd 21,5cala za 400zł tak wiec po co się męczyć...

Z zintegrowanej grafiki intela nawet nie próbuj korzystać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem dobrze Dołączona grafika

Dodatkowe monitory mam zamiar zakupić w bliskiej przyszłości. Tak jak już wcześniej wspomniałem zestaw ma być bardzo solidny i do szybkiej rozbudowy bez inwestowania w przyszłości dodatkowych środków. Docelowo GPU to średnia półka Quadro. Zapomniałem wspomnieć, że pokątnie raczkuję z obróbką grafiki ze względu iż posiadam ploter ( plakaty, obróbka zdjęć itp. ). Dodatkowo nierzadko zdarza się jakaś wizualizacja ( własne + znajomych architektów ) , dotychczas w tym celu korzystałem z komputera kolegi i stało się to już, przynajmniej wg mnie , trochę niezręczne dla obu stron.

Komputer ma być cichy ( mieszkam z narzeczoną ) i zdolny do OC. Opisany przeze mnie zestaw jest tym na co mogę sobie pozwolić na tą chwilę, dlatego tak wysoko mierzę - jak się bawić to się bawić Dołączona grafika

Jestem otwarty na wszelkie sugestie i dziękuję z rady.

Edytowane przez Mathheus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sczeszczże pchanie się w LGA 2011 bez worka siana czytaj 8 tyś jest bez sensu... Jeśli kiedyś będziesz to modernizował czyli pewnie za 2 lata to nie mamy o czym gadać 1150 jest też bardzo przyszłościowa podstawką...

WG mnie jeśli masz 4tyś kupuj konfiguracje jaką ci zaproponowałem-po oc na 4.5ghz będzie to niezły szatan a komfort 3 monitorów jest sporo ważniejszy niż nawet super konfiguracja na 2011 z jednym monitorem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, 1150 jest super przyszłościowe, wyjdzie na tą podstawkę jeszcze tylko "Haswell refresh", czyli dokładnie to samo, ten sam procech technologiczny i architektura. Może dodadzą jakieś dodatkowe instrukcje, więcej cache albo poprawią OC, ale cudów bym się nie spodziewał.

Te 3 monitory które poleciłeś są beznadziejne i nie nadają się do pracy przy 3 jednocześnie (mają kiepskie kąty widzenia). Widziałbym tutaj raczej 2x Dell U2312hm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi