oderian Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 Witam, Chce zakupic dysk ssd ale nie wiem który. Znam co jest dobre i czemu ze strony forum: http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/ Moje pytanie jest... a) jaki dysk dobrac pod to co robie - photoshop + jakies 5 progamow w tle.. ale jakies male (poczta, rss, komunikator, jakis grajek, antywir kaspersky, portable app x3, open office) + 6 przegladarek (do testu kodu css xhtml) + edytor Notepad++/subline.. Do tego w firefoxie z 20-30 zakladek na raz. b) jak najmniejszy koszt, by mi to wystarczylo c) mam sata 2/ plyta p5q-e c1) Vista 64 d) rozwazam: Kingston V300 120, Samsung 840 Series 120GB, Plextor M5S 128, Plextor M5 pro 128, Samsung 840 pro 128 e) komputer raczej katowany dlugościa pracy na dobe (po 20 godzin czasami, glownie praca na małych plikach) Wyglada na to, ze najlepiej byłoby sie zabrać z tym ostatnim, tylko nie wiem, czy jest sens placic za niego te 120-150zł więcej niż np za V300. Kiedys były problemy z kontrolerami SandForce dalej wystepuja? bo pierszy o ile sie nie myle takowy posiada. Poydrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 Najlepszy stosunek wydajności i jakości do ceny ma Plextor M5S .Znowu Samsung 840 Pro to król wydajności obecnie .Zwykła 840 czy Plextor M5P są po środku .Jak masz mało kasy to bierz Plexotora M5S albo M5P jak dostaniesz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 I jeszcze kwestia gwarancji: na M5S i 840 Pro jest 5 lat... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oderian Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 (edytowane) a duzo usprawni mi to prace, bo spotykalem sie z opiniami, ze zauwaze roznice jedynie przy starcie systemu Dotychczas moje doswiadczenia z ss sprowadzaja sie do 10 minut zabawy w media markt i 20 minut przy komputerze ktory komus skladalem, ale tam bylo 8 gb ramu 1600 i i5 4570. przy moim 4gb ramu i quadzie 8200 i przy tym co robie jest sens brac ssd czy iwestowac w cos innego? Edit: Czesto mam tak, ze jak pracuje nad projektem i tne jakis layout w photoshopie to po 7 godzinach pracy gdy psd juz ma wiele wycietych elementow i ma stworzyc 70+ obrazkow to mi sie wiesza i nie odpowiada przez jakies 40 sekund, nie wiem czy to nie przez plik wymiany z dyskiem? Edytowane 5 Lipca 2013 przez oderian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 wez jakikolwiek dysk, ale zeby rozmiarem mial wiecej niz 120GB. I dokup ram, abys mial powyzje 4GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 Warto by było wygospodarować trochę kasy na "nowy" CPU . PS może dostawać zadyszki właśnie z powodu tego Q8200 , procek wybitnie słabe jak pozostałe Q8xxx , mało cache L2 daje się we znaki już w grach a co dopiero przy PS czy innym specjalistycznym sofcie . Jak SSD nie pomoże to zmiana procka na Q6600 wskazana . Chyba że tanio dorwiesz Q9450 lub lepszy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 Różnica miażdżąca, nawet nie opłaca się pasty wymieniać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oderian Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 um.. no dobrze, że niewiedza nie boli :/ jak juz mialbym cos zmieniac.. to juz chyba na cos nowszego calkowicie. 1. Czekać, aż podatek od nowosci zejdzie z hansa? 2. Czekac do wrzesnia az wyjda pentium g na 1150? PS. Moze ktos wyceni ile moglbym orientacyjnie za stare graty zarzadac? nawet na pw. Gdzies pisalem zeby wycenil ktos.. ale bez odzewu niestety :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 Co do wyceny, ja mogę wycenić 10% + 3 dni zpp. Wytyczne w regulaminie działu. Idź na allegro i poszukaj sam. Pentium G na 1150? Lepiej szukaj taniego i5 na 1155, spokojnie może być SB. Można dostać w okolicach 450-500zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 Przy tym co robisz to lepiej I5 się sprawdzi , tak jak mówi @Klaus używane SB ( np. I5 2400 ) to koszt ok. 500 zł . Do tego płytka na H61 za ~150 zł i 4+ GB ramu ( 114 zł za 4GB ) i masz niezłego kompa . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 (edytowane) Zwykła 840 czy Plextor M5P są po środku . Jak masz mało kasy to bierz Plexotora M5S albo M5P jak dostaniesz . Plextor M5P to raczej high-end i bezpośredni konkurent dla tego Samsunga. I jeszcze kwestia gwarancji: na M5S i 840 Pro jest 5 lat... M5S objęty jest 3 latami gwarancji. Dopiero M5P ma 5 latek. PS: Platforma LGA 775 (kontrolery w płycie głównej) nie pozwoli osiągnąć optymalnej wydajności na tych SSD, musisz być tego świadomy. Edytowane 5 Lipca 2013 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oderian Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 Dodatkowo moge dodac, ze gdy wezme nowy sprzet to dla mnie bedzie tańszy o wartość vatu wiec mozna troche lepiej pokombinowac z zakupem bo finalna cena bedzie nizsza, odlicze sobie vat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 Jak faktycznie możesz odliczyć sobie VAT to masz większe pole do popisu ,choć bardziej w kwestii SSD . Przy ew. zmianie platformy musiał byś kupować nówki . Przykładowe ceny bez VAT : Plextor M5S 128GB - ~331 zł . Plextor M5P 128GB / Samsung 840 Pro 128GB - 413 zł MSI H61M-P20 - 125 zł I5 3470 - 610 zł . Ceny z techplanet.pl . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 (edytowane) Nie ma sensu do tego kompa brać nic więcej niż kingstona. Pokusiłbym się o takie graty: Przykładowe ceny bez VAT : Plextor M5S 128GB - ~331 zł . I5 3470 - 610 zł . Ceny z techplanet.pl . Z tym, że płyta MSI B75MA-E33, żeby wykorzystać potencjał dysku. Edytowane 5 Lipca 2013 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...