Tooly Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 Witam (pierwszy post w ogóle tutaj). Chyba już czas najwyższy uciec od leciwej platformy na 775, na chwilę bieżącą moja sytuacja sprzętowa wygląda tak: - C2D E8200 na płycie Asus P5K Pro z Kingstonami HX DDR2 800 - to są elementy, które chciałbym wymienić. Część, tytułem upgrade'u i przy okazji przejścia na Windowsa 7 (64bit), wymieniłem w zeszłym roku - jest zasilacz OCZ StealthXStream 2 500W, GTX 660, SSD Samsunga. Poza tym 2x HDD na dane/backupy i takie tam pomniejsze. Całość w obudowie Chieftec Dragon. Procesor ma w tej chwili chłodzenie Arctic Freezer7 Rev.2 - bo procek czasem chodził na 3,6GHz, częściej jednak na 3,2GHz. Ogólnie cenię sobie stabilność i jakość grafiki, dodatkowe "gigaherce" służyły mi głównie w grach pokroju Starcrafta 2, Diablo 3, WoW w FullHD. Dysponuję budżetem 1500-2000pln max. Iść w Haswella? Napisałem, że ma być stabilnie - stąd skłaniałbym się znów do płyty Asusa (ta P5K Pro obecnie jest wg mnie bardzo solidna). Jaki chipset i procesor? Literka K oczywiście będzie kusiła, żeby podkręcić choćby "trochę". No i do tego 8GB "ramek" to chyba będzie rozsądna opcja. Ma to być znów komp na kilka lat. No nie wiem, co by tu jeszcze dodać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 Jak chcesz sprzęt do OC to płyta na Z87 + I5 4670K . Procek kosztuje prawie 1 000 zł , płyty też nie są za tanie - ~380 zł za najtańszą MSI Z87-G41 PC Mate , najtańszy Asus to koszt ~460 zł . Ram - 220 zł za 8GB DDR3 1 333 mhz . Do tego na dłuższą metę przyda się lepsze chłodzenie do procka . Razem ~ 1 600 zł za I5 + MSI + ram . Ceny z morele.net . Jakieś 150 zł taniej masz sprzęt na S1155 - I5 3570K + MSI Z77A-G43 , z najtańszym Asusem Z77 ( tzn. Asus P8Z77-V LX2 ) będzie trochę taniej - jakieś , choć płyta Asusa to kastrat . Jak OC nie jest priorytetem to jakiś I5 4xxx + płyta na B85 - patrząc po cenach to różnica w cenie minimalnej ~125 zł dla płyty i ~220 zł dla CPU ( I5 4430 ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2013 Weź najtańszą płytę na chipsecie Z87 i do tego i5-4570. Wykręcisz go na 4Ghz, wydajność będzie zajebista, a cena do przełknięcia. No i do tego 2x4GB DDR3 1600Mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tooly Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 (edytowane) Tak sobie kalkulowałem (na bardziej bogato, pod 2k max), biorąc pod uwagę bieżące ceny "morelowe": - Asus GRYPHON Z87 - 598pln (różnica między najtańszym Z87 około "stówki", a myślę że wykonanie GRYPHONa i 5 lat gwarancji jest tego warte); i5 4670K - 936pln - max dostępna opcja i5; Crucial Ballistix 8GB DDR3 1600MHz CL9 (2x4GB) - 264pln (tu można kombinować). Wyszło +/- 1800pln. W 200pln powinno się zmieścić w miarę wydajne chłodzenie - choć na chwilę bieżącą posiadany cooler powinien wystarczyć przy niezbyt ekstremalnym OC (chyba). To ma być na kilka lat. Stabilne. To nie musi być hardcorowo kręcone (mimo potencjału, przynajmniej przez jakiś czas). SLI/CrossFire mi nie grozi. Dźwięk wystarczy zintegrowany. Edytowane 6 Lipca 2013 przez Tooly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihas66 Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 Szczeże? Jeśli i5 będziesz tak podkręcał jak C2D to nie widze sensu kupować ani takiej płyty ani procka z K... Stary C2D kręcony na 3.6 w porywach to nawet nie jest minimum jakie on może sam mam e7300 i non stop śmiga na 3.8 w porywach na 4.0... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 Weź najtańszą płytę na chipsecie Z87 i do tego i5-4570. Wykręcisz go na 4Ghz, wydajność będzie zajebista, a cena do przełknięcia. No i do tego 2x4GB DDR3 1600Mhz. Sory, wprowadziłem cię w błąd. Intel zablokował podnoszenie mnoźnika w procesorach bez K przy Haswellu, takie rzeczy tylko w Ivy :D Moim zdaniem kupowanie i5-4670K + płyta za 600zł jest po prostu niepłacalne. Za 1000zł masz to co ja w sygnaturze, a różnica to mniej niż 20% (biorąc pod uwagę mocne OC odblokowanego haswella) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...