BuncoleX Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 Na poczatek chcailbym sie przywitac. Teraz moj problem. Chce zlozyc kompa glownie do grafiki komputerowej, jestem hobbysta, z malymi zleceniami pare razy do roku. Zalezy mi na poniższych warunkach: Przede wszystkim zeby nie byl to komp suszarka, zeby byl przyzwoicie cichy, stad wybralem Silentiumpc gladius m40 na obudowe, bo ma kontolery obrotów, nie ma niepotrzebnych badziewastych swiatel, okienek z boku etc. Czy macie jakas inna obudowe w tej cenie, ktora bedzie w miare cicha? Nie zalezy mi na milionach wejsc, wyjsc, rozszerzeń, Sli, OC itd. Wystarczy stabilonosc, i podstawowe wyjscia. Stad plyta glowna to bylaby MSI B85 G43. Czy warto doplacac 100 zl do Z87, jezeli nie interesuje sie OC? A może H87, gubie sie z tymi chipsetami. ;/ Wybralem nowego haswella 4570, nie chce wersji z K bo krecenie wiaże sie z mocnejszym zasilaczem, wiekszym poborem pradu, wiekszym halasem itd. Czy dysk twardy może byc Kingston V300 120Gb? Talezowca nie biore, bo bede sie wspieral moim 1T WD z USB 3.0. A na system i programy graficzne starczy mi 120gb. Teraz zasilacz. Co wybrac? Deus 500W? Jest w miare cichy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 (edytowane) Części, które wymieniłeś są ok. Weź tylko plextora m5s, jest niewiele droższy, a lepszy. Do Z87 nie opłaca się dopłacać w ogóle w twoim przypadku. Głośność w znacznie większym stopniu zależy od wentylatorów znajdujących się w obudowie niż od samej obudowy. Ten zasilacz jest podobno cichy, ale jak bardzo cenisz sobie ciszę, to musiałbyś trochę dopłacić. Wtedy zasilacz bequiet L8, jakiś cichy cooler, np thermalright hr-02 120 i wywalic fabryczne wentylatory z obudowy, wstawić też jednego bequieta (wystarczy). Co do obudowy to rozważ jeszcze corsair 200r albo konstrukcje od zalmana. Albo od razu zaopatrz się w wyciszoną obudowę: http://www.4max.pl/pl-PL/produkt/870327/413/Obudowy-i-zasilacze/Obudowa-Silencio-551-BZ?utm_source=ceneo&utm_medium=xml&utm_campaign=ceneo_xml&utm_content=&utm_term= Edytowane 7 Lipca 2013 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuncoleX Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2013 co do dysku to juz doszedlem samemu do wniosku ze wezme plextora, faktycznie niewiele drozszy. myślałem o tej carbide 200r bo nawet jakos porzadniej wyglada. ale na korzysc silentium wlasnie kontroler obrotow przemawia. a moze faktycznie ten silencio. bardzo mi sie podoba, czy warta tych 100 zl wiecej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2013 Przy założeniu max ciszy:Intel Core I5-4570 + Thermalright HR-02 - Macho 120 ASRock B85M 8GB DDR3 Plextor M5S 128GBCooler Master Silencio 550 (551 trudno dostępna) BeQuiet L8 400W ~2330zł; Wentylatory obudowy/procesora ustawić na minimum (podejrzewam, że sam procesor mógłby być samym radiatorem chłodzony) i powinno być mocno cicho; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuncoleX Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2013 hmm tylko czy jak kiedys przyjdzie grafika to czy sie nie zagotuje? i czy zasilacz ja wytrzyma. a karte planuje kupic w przyszlosci, bo jest najlepszym rendererem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2013 hmm tylko czy jak kiedys przyjdzie grafika to czy sie nie zagotuje? i czy zasilacz ja wytrzyma. a karte planuje kupic w przyszlosci, bo jest najlepszym rendererem. To musisz napisać jaką grafikę w przyszłości planujesz. Wprowadzasz w błąd pisząc w temacie, że komp będzie bez karty! Nawet nie wspomniałeś, że karta się kiedyś pojawi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuncoleX Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2013 moze i moj blad fakt, sory, chodzilo mi ze na chwile obecna bez karty. a planuje nv 760 w przyszlym roku kupic. bo przy radkach rendering odpada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2013 (edytowane) To kup sobie lepiej GTX 580 jak chcesz wydajności CUDA, 650zł na allegro http://allegro.pl/gigabyte-geforce-gtx-580-1-5gb-super-overclock-i3370476201.html Wtedy inna obudowa, Zalman Z5 albo Corsair 200R, zasilacz XFX CORE 550W, Bequiet L8. Edytowane 7 Lipca 2013 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuncoleX Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2013 wiem ze 580 jest the best ale jakos boje sie uzywek. ale to nie jest temat na teraz. tez mysle wlasnie o tym z5. ma kontrole wentyli, madre zlacza, wygląda ok. i powinna dac dobry stosunek wydajnosc/ glosnosc. no i chyba wyglada lepiej od gladiusa. a zasilka l8 500w bedzie chyba najlepsza. choc xfx z bebechami sasonic tez sa calkiem calkiem. ogolnie widze ze wychodzimy na prosta. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...