Skocz do zawartości
BuncoleX

Nowy komputer do pracy za max 2300zl, bez karty.

Rekomendowane odpowiedzi

Na poczatek chcailbym sie przywitac.

Teraz moj problem. Chce zlozyc kompa glownie do grafiki komputerowej, jestem hobbysta, z malymi zleceniami pare razy do roku.

Zalezy mi na poniższych warunkach:

Przede wszystkim zeby nie byl to komp suszarka, zeby byl przyzwoicie cichy, stad wybralem Silentiumpc gladius m40 na obudowe, bo ma kontolery obrotów, nie ma niepotrzebnych badziewastych swiatel, okienek z boku etc. Czy macie jakas inna obudowe w tej cenie, ktora bedzie w miare cicha?

Nie zalezy mi na milionach wejsc, wyjsc, rozszerzeń, Sli, OC itd. Wystarczy stabilonosc, i podstawowe wyjscia. Stad plyta glowna to bylaby MSI B85 G43. Czy warto doplacac 100 zl do Z87, jezeli nie interesuje sie OC? A może H87, gubie sie z tymi chipsetami. ;/

Wybralem nowego haswella 4570, nie chce wersji z K bo krecenie wiaże sie z mocnejszym zasilaczem, wiekszym poborem pradu, wiekszym halasem itd.

Czy dysk twardy może byc Kingston V300 120Gb? Talezowca nie biore, bo bede sie wspieral moim 1T WD z USB 3.0. A na system i programy graficzne starczy mi 120gb.

Teraz zasilacz. Co wybrac? Deus 500W? Jest w miare cichy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Części, które wymieniłeś są ok. Weź tylko plextora m5s, jest niewiele droższy, a lepszy. Do Z87 nie opłaca się dopłacać w ogóle w twoim przypadku.

Głośność w znacznie większym stopniu zależy od wentylatorów znajdujących się w obudowie niż od samej obudowy. Ten zasilacz jest podobno cichy, ale jak bardzo cenisz sobie ciszę, to musiałbyś trochę dopłacić. Wtedy zasilacz bequiet L8, jakiś cichy cooler, np thermalright hr-02 120 i wywalic fabryczne wentylatory z obudowy, wstawić też jednego bequieta (wystarczy).

Co do obudowy to rozważ jeszcze corsair 200r albo konstrukcje od zalmana. Albo od razu zaopatrz się w wyciszoną obudowę: http://www.4max.pl/pl-PL/produkt/870327/413/Obudowy-i-zasilacze/Obudowa-Silencio-551-BZ?utm_source=ceneo&utm_medium=xml&utm_campaign=ceneo_xml&utm_content=&utm_term=

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do dysku to juz doszedlem samemu do wniosku ze wezme plextora, faktycznie niewiele drozszy. myślałem o tej carbide 200r bo nawet jakos porzadniej wyglada. ale na korzysc silentium wlasnie kontroler obrotow przemawia. a moze faktycznie ten silencio. bardzo mi sie podoba, czy warta tych 100 zl wiecej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy założeniu max ciszy:

Intel Core I5-4570 + Thermalright HR-02 - Macho 120

ASRock B85M

8GB DDR3

Plextor M5S 128GB
Cooler Master Silencio 550 (551 trudno dostępna)

BeQuiet L8 400W

~2330zł;

Wentylatory obudowy/procesora ustawić na minimum (podejrzewam, że sam procesor mógłby być samym radiatorem chłodzony) i powinno być mocno cicho;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm tylko czy jak kiedys przyjdzie grafika to czy sie nie zagotuje? i czy zasilacz ja wytrzyma.

a karte planuje kupic w przyszlosci, bo jest najlepszym rendererem.

To musisz napisać jaką grafikę w przyszłości planujesz.

Wprowadzasz w błąd pisząc w temacie, że komp będzie bez karty! Nawet nie wspomniałeś, że karta się kiedyś pojawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kup sobie lepiej GTX 580 jak chcesz wydajności CUDA, 650zł na allegro http://allegro.pl/gigabyte-geforce-gtx-580-1-5gb-super-overclock-i3370476201.html 

Dołączona grafika

Wtedy inna obudowa, Zalman Z5 albo Corsair 200R, zasilacz XFX CORE 550W, Bequiet L8.

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze 580 jest the best ale jakos boje sie uzywek. ale to nie jest temat na teraz. tez mysle wlasnie o tym z5. ma kontrole wentyli, madre zlacza, wygląda ok. i powinna dac dobry stosunek wydajnosc/ glosnosc. no i chyba wyglada lepiej od gladiusa. a zasilka l8 500w bedzie chyba najlepsza. choc xfx z bebechami sasonic tez sa calkiem calkiem. ogolnie widze ze wychodzimy na prosta. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi