sheLby Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 (edytowane) A więc tak. Przyszła pora na zmianę mojego ponad piecioletniego komputera, ułożyłem interesującą mnie konfigurację i chciałbym zasięgnąć Waszych opinii. Kwota to około +/- 3000zł, po zakupie nie planuję modyfikacji przez dłuższy czas. Nie mam również zamiaru niczego podkręcać. Zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/ck1RKh/ Pracuję w rozdzielczości 1980x1080, a głównym przeznaczeniem (choć nie jedynym) są gry, Wzorowałem się trochę na lipcowym poradniku, ale mam takie pytania: - Zasilacz - czy wystarczy do tego zestawu, czy jednak lepiej sięgnąć po większy/innej marki? - Dysk - zostawić ten, czy może jednak rozejrzeć się za innym (WD?). - RAM - nie znalazłem zbytnio o nich opinii, czy na prawdę one są takie dobre czy może jednak wybrać coś innego? - Płyta głowna - myślę że jest dobra, chyba że macie jakieś propozycje. Co myślicie o tej konfiguracji? Co zostawić, co zmienić, a może jest OK? Jest problem - obudowa. Szukam dobrej i taniej obudowy która to wszystko ładnie pomieści, z tym że mam taki problem. Budowa mojego biurka () nie pozwala mi na obudowy wyższe niż 44cm, więc np. proponowany często SilentiumPC Gladius M40 mi po prostu nie wejdzie. Nie pasuje mi również ułożenie przycisków i wejść na górze, więc musi być to klasyczne ułożenie z przodu. Jeśli macie coś sensownego to dawajcie śmiało bo muszę coś wybrać Pozdro Edytowane 6 Lipca 2013 przez sheLby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raveon Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 Zmienił bym dysk na WD lub Hitachi, Seagate ma mierną opinię wiele osób miało problemy. Mam osobiście 2 samsungi i też mają swoje wady nie psują się, ale hałasują i wprowadzają obudowe w rezonans tez znany p[problem dysków tej firmy. Zasilacze corsair niby nie są złe, ale są lepsze wybory w tej cenie np: fortron jedne z najlepszych zasilaczy na rynku polecane na wielu forach za 230pln w morele.net mozesz tez kupic 530W Be quiet mam zasilacz tej firmy bardzo chwale wogole nie słychać po 3 latach. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sheLby Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 Dzięki za odpowiedź, nie wybrałem jednak nadal obudowy. Może znacie jakieś godne polecenia, które spełniały by podane warunki w 1 poście? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 (edytowane) Akurat BQ 530W to słabizna , w dodatku droga - w tej cenie można mieć kilka innych , sporo mocniejszych zasilaczy . np. XFX Core 550W ( prawie 110W więcej mocy na linii +12V ) , TT Smart 530W ( który jest w dodatku modularny ) czy nie wiele droższy SPC Deus M1 550W , także modularny . Co do Corsaira CX - to faktycznie są lepsze zasilacze w tej cenie . Co do budy - patrzyłeś na starsze Brutusy - np. modele 310 i 410 mają wysokość 43,5 cm . Ew. coś od CM - np. seria Elite - z tego co przeglądałem to jest kilka bud niższych niż 43 cm . Edytowane 6 Lipca 2013 przez reyden 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 (edytowane) obudowa ewentualnie wersja z usb 3.0 Edytowane 6 Lipca 2013 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 Zawsze mnie dziwi, jak ludzie lekką ręką rzucają np. 1000zł na kartę graficzną. Ale obudowa, to już najlepiej poniżej 150zl :D Zgoda że obudowa nie da nam w grach fpsów, ale jednak fajnie mieć coś solidniejszego. A grafika traci na wartości "w oczach". 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raveon Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2013 Akurat BQ 530W to słabizna , w dodatku droga - w tej cenie można mieć kilka innych , sporo mocniejszych zasilaczy . np. XFX Core 550W ( prawie 110W więcej mocy na linii +12V ) , TT Smart 530W ( który jest w dodatku modularny ) czy nie wiele droższy SPC Deus M1 550W , także modularny . Co do Corsaira CX - to faktycznie są lepsze zasilacze w tej cenie . Co do budy - patrzyłeś na starsze Brutusy - np. modele 310 i 410 mają wysokość 43,5 cm . Ew. coś od CM - np. seria Elite - z tego co przeglądałem to jest kilka bud niższych niż 43 cm . Mam BQ tylko że z serii Dark Power 750W i jest to najlepszy zasilacz jaki miałem , nie wiem jak się te tańsze spisują. Co do obudowy to zależy jaką kwotą dysponujesz, jaki styl preferujesz, czego oczekujesz czy ciszy czy dobrej wentylacji. Jeśli jedynym kryterium jest cena i mniej jak 44cm wysokości to cos takiego powinno Cie zadowolić http://www.morele.net/obudowa-eurocase-mc-me880b-bez-zasilacza-czarna-541508/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2013 @up Facepalm x2 .Raz że podana obudowa to kompletne badziewie , sprzęt będzie się w niej gotował .Jak bym miał jechać po kosztach to wolał bym dopłacić do jakiegoś Asusa TA czy Tacensa Dwa - to buda przystosowana do płyt mATX a MSI B85-G43 taką nie jest . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raveon Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2013 @up Facepalm x2 . Raz że podana obudowa to kompletne badziewie , sprzęt będzie się w niej gotował . Jak bym miał jechać po kosztach to wolał bym dopłacić do jakiegoś Asusa TA czy Tacensa Dwa - to buda przystosowana do płyt mATX a MSI B85-G43 taką nie jest . to był przykład , bardziej chodziło mi o wygląd i o cene dlatego napisałem "coś takiego", chociaż faktycznie mój błąd bo nie sprawdziłem wielkosći. Co do tego czy będzie się komputer gotował, to kolega powiedział że nie będie podkręcał, nie sądzę żeby się grzał, mam CM HAF 922 i faktycznie temperatury są niższe niż w tanich obudowach tego typu, ale różnica jest dopiero odczuwalna jak podkręcam karte graficzną i porcesor do granic możliwości. Moi koledzy i mój brat korzystają z tanich logic'ów, tracerów itp i równie dobrze się spisują przez wiele lat. Obudowa jak wspomniał kolega będzie w biurku więc zalety drogich obudów takie jak dobra wentylacja i wygoda użytkowania będą mocno ograniczone, bo i tak aby coś zmienić w konfiguracji należy wyjąć blaszaka i odłączyć wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sheLby Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2013 Ok, ułożyłem coś takiego - http://www.morele.net/inventory/info/XamUrq/ Zastanawiam się jeszcze nad tym zasilaczem: http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/ (w obecnym koszyku) http://www.morele.net/zasilacz-ocz-stealthxstream-2-500w-p-su-80plus-ocz500sxs2-eu-318601/ http://www.morele.net/zasilacz-xfx-core-550w-120mm-80-p1-550s-xxb9-379507/ Który byście wybrali? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...