Skocz do zawartości
Zgredu

Opteron pod AM3 - ogólne informacje

Rekomendowane odpowiedzi

To są zwykłe Deneby z lekko inną konfiguracją (miały trochę wyżej taktowane CPU-NB @ 2200 MHz i chyba oficjalny brak wsparcia dla DDR3 1600), na dodatek w rewizji C2. Nie ma się czym ogólnie podniecać. Dołączona grafika

Był swego czasu (2009 rok) o tym temat na xtreme systems. Do znalezienia w google.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem to - Opteron 1389

Mój Phenom ma więcej L1 na rdzeń (3 razy) i tak samo z L2. L3 pozostaje bez zmian.

Opteron ma za to wyższe taktowania  (100MHz więcej na rdzeń i 200MHz na NB) i 4 rdzenie, a to wszystko przy niższym poborze prądu. Słyszałem też, że starsze Opterony nieźle się kręcą, a jako procesory serwerowe mają dużą moc obliczeniową, przez co mogą się lepiej sprawdzić w renderowaniu grafiki i filmów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma więcej. Po prostu raz napisano wielkość przypadającą na rdzeń, a raz wielkość dla wszystkich jajek. Poza tym porównujesz 3-rdzeniowca do 4-rdzeniowca. Pomyśl trochę.

Różnice są takie, jak napisałem, to zwykły Deneb z lekko inną konfiguracją i innymi limitami TDP (co wcale nie oznacza, że oc będzie lepsze - może być nawet odwrotnie).

Opteron 1389 (2,9 GHz), Phenom II X4 945 (3 GHz)

Co do podkręcania, to jest to rewizja C2, więc nawet najlepsze sztuki nie podskoczą najlepszym C3.

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi