PabloWRz Opublikowano 9 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2013 (edytowane) Witam zakupiłem ostatnio dysk SSD Kingston V300 120GB i okazało się, że jest z nim coś nie tak za sprawą najpewniej firmware'u o numerze 506. Po prostu jest jest nie tak szybki w odczycie jak powinien. Czytałem trochę i nie tylko ja mam ten problem. Bardzo dokładnie jest to opisane na tym blogu: SSD, co nie jest jak Struś PędziwiatrTakże chciałbym wszystkich przestrzec przed kupnem tego dysku.Nie wiem teraz co zrobić. Komp dostał i tak niezłego kopa i nie wiem czy opłaca mi się go reklamować sprzedawać czy faktycznie odczułbym tą różnicę?EDIT: W temacie powinno być "Wadliwe, wolne Kingston SSDnow V300 120GB?" Edytowane 9 Lipca 2013 przez PabloWRz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 9 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2013 A jaka płyta główna (kontroler ściślej)? Dysk SSD to nie wszystko od czego zależy wydajność działania nośnika. PS: Temat do FAQ SSD, gdzie toczą się podobne rozmowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2013 Jaki masz chipset płyty głównej (albo model płyty podaj)? Bez tak podstawowej informacji trudno diagnozować problem. Dyski na kontrolerach SandForce mają taką niższą wydajność na danych trudno kompresowalnych. Żadne to zaskoczenie. Gdybyś poczytał przed zakupem nasze forum wiedziałbyś to wcześniej. Kupno dysku budżetowego zawsze wiąże się z pewnymi ograniczeniami - zawsze są wolniejsze od tych ze średniej półki. A to i tak V300 najlepsze budżetowe SSD! Poczytaj wątek o SSD a wiele zrozumiesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloWRz Opublikowano 9 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2013 (edytowane) Płyta MSI Z87-G45 Gaming, AHCI włączone, Trim aktywny, wszystkie sterowniki włącznie z Intel Rapid Storage. Dysk podzielony na dwie partycje 31GB na system i 81GB. Ponoć to wina tego nowszego firmware tj. 506. Edytowane 9 Lipca 2013 przez PabloWRz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 9 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2013 (edytowane) Pablo było pisane nie raz, najlepsza wydajnośc to dyski z kontrolerami samsunga, marvela i everesta 2, dyski na sandzie to dobre są do starszego lapka gdzie zasadniczo wydajnośc i tak nie będzie max. Trzeba było kupić samsunga 840 (różnica w cenie 4zł !) pisze jak byk na pierwszej stronie wątku o ssd Edytowane 9 Lipca 2013 przez TSRules Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloWRz Opublikowano 9 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2013 No tak ale mimo to chwalone były w teście serwisu i nawet w tym temacie są polecane. Zresztą tu jest problem z nowym firmware. Pytanie: Czy w normalnym użytkowaniu systemu i czasem grach odczułbym różnicę przesiadając się np. na wyżej wymienionego samsunga? Czy to się ma raczej do szybkości kopiowania z dysku na dysk większych plików. W sumie za tego Kingstona dałem 330 zł z przesyłka. wiec raczej nie przepłaciłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 9 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2013 (edytowane) No ja wiem że gdzieś tu były polecane, niby w testach nie sa złe ale ... ja na szczęście zdecydowałem sie na samsunga, znajomy ma kinga i chwilami ma właśnie dziwne przestoje, takie jakby małe zwisy, aczkolwiek nie testowałem, może to wina jego systemu, być może ... ja powiem tylko tyle że mam 830stkę i wydajność max w każdych warunkach, czy zapełniony, czy zaśmiecony, w testach czy użytkowaniu zawsze wszystko lata idealnie (system ma prawie rok), jestem zadowolony bardzo Edytowane 9 Lipca 2013 przez TSRules Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2013 Jak się kiedyś przesiadałem dawno temu z Intela G2 (który był wydajniejszy od V300) na Cruciala m4 to różnica była odczuwalna. Głównie podczas zapisu i instalacji oprogramowania. Reszta bez zmian jakoś bardzo wyraźnych.Ale zmiana i tak głowy nie urwie na pewno, z tym że jak możesz tego odsprzedać to czemu nie. Ale jak masz wydawać ekstra kase a z tym nie masz co zrobić to raczej operacja nie jest warta łącznej sumy wydatków. V300 jest polecany jako najlepszy z budżetowych! Ale to dalej budżetówka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazex Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2013 no i tylko 20zł dzieliło Cię od najlepszego w tej cenie Plextor M5S w kontrolerem Marvella i na kostkach Toshiby.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloWRz Opublikowano 10 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2013 Nie wiem przemyślę sprawę z ta sprzedażą. Up@ nie tak 20 zł bo wyrwałem go za 330zł z przesyłka a Plextor wyszedłby jakieś 60zł drożej. Nie mogłem przewidzieć, że będzie z wadliwym firmware nawet nie wiedziałem wtedy o problemie. Czy da się jakimś sposobem wgrać starszy firmware na Kingstona V300? Na tym blogu gość pisał, że odpisali mu, iż nie planują obecnie aktualizacji oprogramowania dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2013 Producenci unikają możliwości downgrade. Wyniki w ATTO w normie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloWRz Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2013 (edytowane) Wynik ATTO. Na domyślnych ustawieniach nic nie zmieniałem. Będę go chyba wymieniał na plextora m5s ale zastanawiam się czy odczuję jakąś różnicę w działaniu systemu? Może mi ktoś odpowiedzieć? Czy to jedynie przy kopiowaniu plików byłaby różnica? Edytowane 15 Lipca 2013 przez PabloWRz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2013 Napisałem Ci o wszystkich odczuwalnych zmianach z wolniejszego na szybszy SSD... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...