Skocz do zawartości
Anarix

Za słaby zasilacz. Jaki kupic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mój komputer to:

płyta główna: Gigabyte GA-8195P Duo (rev2.0)

procesor: Intel Pentium 4 530J, 3000 MHz (15 x 200)
grafika: NVIDIA GeForce 9600 GT  (512 MB)
ram: 1024 MB  (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
dyski twarde:

SAMSUNG SP0411N  (40 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)

SAMSUNG SP0802N SCSI Disk Device  (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)

Ostatnio oddałem komuter znajomemu do naprawy... miałem walnięty zasilacz.

Ten wymianił mi na: Tracer 4Lite/400 HF

Wydaje mi sie że jest to stanowczo za słaby zasilacz. Czy mam racje?

Jaki byście polecili abym w miare małym kosztem mógł spokojnie użytkować komputer.

Sam w domu mam jeszcze Take Me 400 ale to chyba taki sam !@#$% jak ten Tracera

Z gry dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz słaby, użytkować można ale istnieje duże prawdopodobieństwo problemów z komputerem a jeśli zasilacz będzie odchodził to bardzo możliwe że zabierze ze sobą resztę sprzętu. Wymiana na np fortrona HHN  lub HLN 350W z allegro (patrz czy posiadają wtyczkę PCI-E 6pin) a jeśli chcesz cos nowego to najtańszy http://www.morele.net/zasilacz-chieftec-gpa-400s8-80-400w-bulk-gpa-400s8-397276/ na allegro powinieneś znaleźć nawet za 120zł z dostawą tylko, że i tak szkoda w ten komputer tak inwestować ( zasilacz wart  tyle co komputer bez grafiki  ). Najlepiej poszukaj jakiegoś fortrona,

Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wspomniał Michaelo, zasilacz słaby, rzekłbym czarna lista, ale Twój zestaw "pożera" z zasilacza jakieś 200-220W w grach, dzieki czemu zasilacz jeszcze żyje, ponieważ jego realna moc to z pewnością poniżej 300W.Jeżeli wszystko działa, to- jak już wspomniał przedmówca- neich działa nadal, albo wymień na wspomnianego fortrona/deltę czy inne w miarę markowe coś z Alledrogo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/fortron-450w-80-gold-fsp450-60egn-oem-wawa-i3366991052.html jak masz kasę, nowy, wysoka sprawność, ilość wtyczek wystarczająca, gwarancja

http://allegro.pl/delta-400w-dps-400wb-a-wroclaw-i3383243525.html jak nie masz kasy, ale pewna marka i solidny sprzęt od pewnego handlarza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

200 napewno nie bierze, bez przesady ludzie. P4 maja opinie grza;ek i piekarnikow ale w tamtych czasach kiedy zasilacze 350W to bylo szalenstwo. jak komp nie lapie zwiech to  nie ma najmniejszego sensu wymieniac zasilacza, ten tracer to nie znowu takie wielkie dziadostwo jak niektorzy twierdza, fortron bylby oczywiscie lepszy ale jak juz jest to niech bedzie. Oczywiscie do momentu az zacznie tracic stabilnosc wtedy trzeba zmieniac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

. jak komp nie lapie zwiech to  nie ma najmniejszego sensu wymieniac zasilacza, ten tracer to nie znowu takie wielkie dziadostwo jak niektorzy twierdza, fortron bylby oczywiscie lepszy ale jak juz jest to niech bedzie. Oczywiscie do momentu az zacznie tracic stabilnosc wtedy trzeba zmieniac

Oczywiście wszystko będzie w porządku jeśli po prostu zacznie tracić stabilność gorzej jak "wybuchnie" i weźmie resztę sprzętu ;) można ryzykować i go trzymać ale niech autor będzie świadomy jakie są tego skutki. Szkoda w ten komputer inwestować, szczerze mówiąc myślałbym o nowym na Twoim miejscu. Za 800zł można coś dobrego już złożyć zostawiąc obudowe i 9600gt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi