darksoul Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2013 (edytowane) Witam Na wstępie pozwolę sobie zaznaczyć że nie dłubałęm się z linuxem od paru lat. Ale niedawno wpadł mi w łapy Power Max G5, z którym mogę sobie zrobić co chcę. Ponieważ ma na pokładzie dość starą wersję Mac OSa stwierdziłem że wrzucę sobie Debiana. Stary dysk wymontowałem i włożyłem czysty (tzn wyczyszczony po innych danych). Po dość upierdliwych bojach z partycjami udało się postawić system. Problem w tym że z jakiegoś powodu obraz wygląda bardzo dziwnie. Jest jakby zielonkawy, totalnie rozmazany i ledwo można cokolwiek odczytać. Z tego co chyba udało mi się rozczytać to fakt że GPU przeszedł w tryb pracy z TV. Nie wiem z czego to wynika, ani jak coś podmienić. Ma ktoś jakiś pomysł? UPDATE: Co jakiś czas na konsoli odpalonej na kompie wyświetla się komunikat (mam nadzieje ze dobrze przepisalem bo ciezko jest rozczytac czesc numerkow w chwili obecnej): [numerki] [drm] nouveau 0000:f0:10,0 setting dmps mode 0 on TV encoder (output 4) UPDATE 2: trafiłem na takie coś: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2127528 dodałem do yaboot.conf linię Linux nouveau.modeset=1 video=nvidiafb:1280x1024-24@60 video=DVI-I-1:d video=TV-1:d pacnąłem wg instrukcji ybin -v reboot i o uciecho ty moja obraz ostry i czytelny... ale... Problem pojawia się w momencie kiedy w xach otworze dowolne okno... staje się ono kwadratem z miękkimi krawędziami w którym nic nie widać. Więc tak jakby działa ale nie całkiem :S Jakies pomysły? Edytowane 12 Lipca 2013 przez darksoul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...