Skocz do zawartości
novy154

mały upgrade do ~500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż siada mi płyta w moim obecnym zestawie (szrot na s775), postanowiłem wiec, ze nie ma sensu w to inwestować i lepiej zmienić platformę.

Oczywiście przeglądałem podwieszone na stronie zestawy i metodą copy-paste mam :

- G2020/G1610 (opłaca się dopłacić ~50 zł dla kilku mhz i większego cache?)

- MSI B75MA-E33

- Elixir 1600mhz 4gb CL9 (warto tutaj próbować zaoszczędzić kilka złotych, szukając odrobinę tańszych pamięci, mających fabrycznie wyższe CL albo 1333? Podejrzewam, że i tak większość ramów 1333 mhz pójdzie na 1600@cl9 ? Mylę się?)

Mój obecny zestaw zasila Amacrox AX400-PNF - wystarczy?

Pozostaje kwestia grafiki - oba te procki mają jakąś integrę, tak? Co wypada korzystniej wydajnościowo, integra czy może mój stareńki 8600gt?

Rozumiem, że OC dla tych procków, przy tej płycie, ze względu zablokowanego mnożnika jest czysto symboliczne?

Może istnieje do tego jakaś sensowna alternatywa?

Pozdrawiam

Edytowane przez novy154

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G2020/G1610 - jak ma być to komp do grania to g2020

co do ram'ów - możesz wziąć najtańsze jakie znajdziesz

zasilacz wystarczy

Twoja 8600GT, pewnie będzie wydajniejsza - porównywałem integrę z 1610 do GT240DDR2 i 240 wypadała lepiej (na plus dla integry - ciągnie mniej prądu)

OC symboliczne, przez bclk

Ta wersja jest chyba najsensowniejsza.

Edytowane przez Leon166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wypada tak jak wygląda ;p Te płyty i tak nie oferują niczego ponad to że "działają" i mają określoną ilość różnych portów - wybierasz to co ci potrzebne.

MSI ma np. HDMI podczas gdy Giguś DVI

MSI ma PCI a Giguś 2x PCIex 1x

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na aukcjach szału raczej nie ma - zykle jest drożej niż w sklepach. W końcu to nowy sprzęt ;)

obecnie z allegro można tanio wyrwać Quady (Q8xxx, Q6600) + mobo s775 ;) całość <300zł, ale jeżeli nie grasz w nowe gry to lepiej jakieś nowsze dwa jajca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budżet na grafę się skurczył do ~100, więc prawdopodobnie wyląduję na 4850.

Chyba, że jest coś lepszego do stówki?

Jeśli nie, to czy mam się wystrzegać jakichs producentów? A może szukać konkretnego modelu? 

Amacrox to wytrzyma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy tym CPU wytrzyma - o ile jest w dobrym stanie, ten zasilacz ma ~65% sprawności Dołączona grafika

i tak nie masz budżetu więc nie ma co gdybać - musi wytrzymać

czego się wystrzegać ... pasywnych i referencyjnych konstrukcji Dołączona grafika pierwszy się już pewnie rozpłynął a drugi zagłuszy ci odkurzacz Dołączona grafika Z nowych konstrukcji nie polecam vertexów - zbyt często trafiają się z wadami kości ram.

Ale do 100zł to sobie raczej nie poprzebierasz, lepiej chyba zmienić CPU na G1610 i reszte dołożyć do karty.

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No generalnie to kombinuję po całości, jak tylko przyciąć koszta:

- na bank biorę g2160 ~160 (nikt nie sprzedaje używki, a szkoda, bo byłbym jakieś 3 dyszki do przodu)

- do tego Gigabyte/MSI na b75, powinienem za ~170 zł dorwać

- ram wylądował u mnie za 76 zł

- jakaś nagrywara za 30/40 do wyrwania

Planuję się zmieścić w 450 zł z tym wszystkim.

Zostaje 100-150 na grafikę, wolałbym się zatrzymać bliżej stówki. Chyba, że naprawdę warto dołozyć te 50 zł.

Edytowane przez novy154

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie tyle warto co nie znajdziesz żadnej sensownej karty w tej cenie Dołączona grafika HD4850 jak sie trafi to tylko przetyrany referent - z koszmarnym (i co gorsza - nieefektywnym) wyjcem na pokładzie

a cpu to chyba g1610 mas na myśli ;p bo te twoje numerki coś całkiem nie z tego świata ^^

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz tanio te msi:

http://allegro.pl/msi-b75ma-e33-lga1155-sataiii-usb3-0-hdmi-b75-gw36-i3395648645.html

Chociaż składając budżetowego kompa i nie korzystając z sata 3 i innych pierdół do tego cepa spokojnie starczyłoby to:

http://allegro.pl/plyta-glowna-msi-h61m-p22-b3-nowa-i3399355126.html

Chyba że preferujesz w przyszłości upgrade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi