Skocz do zawartości
(D)jur(on)

Najlepsz plyta dla overclockera-GLOSUJ!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Epox 8kha+ dzielniki PCI 1/6 1/6 Vdimm do 3.2V wysokie FSB

Epox 8k7a (AMD 761) Vcore do 2.2V dzielnik PCI 1/5

Epox 8k3a Vdimm do 3.2V Vcore do 2.2V wysokie FSB

Abit KX7 333 Wysokie FSB polecam recke na www.vr-zone.com

Iwill XP333R (ALi) heh dzielniki stabilnosc wypas

MSI KT3Ultra wysokie FSB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam epoxa 8kha+ i jest super zwlaszcza z v-modem, ale:

dzielniki 1/6 to sobie miedzy bajki mozna wlozyc, mimo ustawienia asynchronicznego zeby wyeliminowac ograniczajace mnie pamici najwiecej wyciagam fsb 186 przy pci 46 mhz czyli dzielnik 1/4. Probowalem kazdy bios i te bety tez i [gluteus maximus] sandra pokazuje 1/4, no chyba ze ona pokazuje tyle ile jest w specyfikacji kt266a :)

tak wiec max dzielnik jaki jest to chyba 1/5 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie i co z tego ze ma takie mozliwosci jak na 186 dlugo tobie dysk nie pochodzi i napewno bym nie pracowal na takiej magistrali . A ja sobie spokojnie siedze na 175mhz i mam 35 nhz na szynie Pci , a spokojnie pojdzie na 185 mhz komp ,ale po co mi chetac dyski .

Asus najlepszy dla overclokera nie jest ( Epox to jest wlasnie ta firma :) ) ,za to jest najwydajniejszy , jak to potwierdzaja testy ze strony glownej :) .

A...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epox 8kha+ napewno nie posiada dzielnika 1/6 - wynika to choćby z samej specyfikacji chipsetu, a i posiadanie 1/5 jest wątpliwe. Niemniej na KT266A zdecydowanie najlepsza płytka :)

Co do KT333 mam MSI KT3Ultra i polecam, za wysokie FSB - u mnie odpala synchronicznie na 200 MHz tyle że grafa(akualnie mam jakiegos 4MB Sisa :() pada i po załadowaniu windowsa zwis, ale na 190 rock stable :mrgreen: - niemniej wydajność przy standardowym taktowaniu dobra, ale nie wybitna :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam Solteka 75DRV5 na KT333 ! MA dzileniki 1/5 i 1/6 !

hehe akurat ten soltek to gowno dzielnik ma PCI tylko 1/5 a nie da sie na nim osiagnac synchronicznego FSB powyzej 150mhz. W ogle Soltek zjebal ta plyte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam epoxa 8kha+ i jest super zwlaszcza z v-modem, ale:

dzielniki 1/6 to sobie miedzy bajki mozna wlozyc, mimo ustawienia asynchronicznego zeby wyeliminowac ograniczajace mnie pamici najwiecej wyciagam fsb 186 przy pci 46 mhz czyli dzielnik 1/4. Probowalem kazdy bios i te bety tez i [gluteus maximus] sandra pokazuje 1/4, no chyba ze ona pokazuje tyle ile jest w specyfikacji kt266a :)

tak wiec max dzielnik jaki jest to chyba 1/5 :)

Sandre to se mozna o dupe obic ona pokazuje dzielnik taki jaki standartowo powinienm poisiadac chipset czyli viakt266a pci 1/4. Ale i tak za dzielniki jest odpowiedzialny generator ICS. Tak wiec dzielniki sa w tej plycie PCI 1/5 i 1/6 poniewaz jak bym mogls system stabilnie dzialac gosciowi na PCI 56mhz??? a tak gosciowi chodzilo stabilnie na FSB 221mhz na Epox 8kha+. kiedys dzies w necie widzialem jak oscyloskopem udosodnili ze plytka ma dzileniki PCI 1/5 i 1/6 a generator na niej umieszczony ICS posiada te dzileniki oficjalnie!. Wiec bierze Epox 8kha+. Ja niechcialbym miec Vcore powyzej 1,85V bo na takim procesor nie pochcodzi dlugo. Gdy zwiekszamy Vcore powyzej 1,85V zywotnosc procka maleje i to mocno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sandre to se mozna o dupe obic ona pokazuje dzielnik taki jaki standartowo powinienm poisiadac chipset czyli viakt266a pci 1/4. Ale i tak za dzielniki jest odpowiedzialny generator ICS. Tak wiec dzielniki sa w tej plycie PCI 1/5 i 1/6 poniewaz jak bym mogls system stabilnie dzialac gosciowi na PCI 56mhz??? a tak gosciowi chodzilo stabilnie na FSB 221mhz na Epox 8kha+. kiedys dzies w necie widzialem jak oscyloskopem udosodnili ze plytka ma dzileniki PCI 1/5 i 1/6 a generator na niej umieszczony ICS posiada te dzileniki oficjalnie!. Wiec bierze Epox 8kha+. Ja niechcialbym miec Vcore powyzej 1,85V bo na takim procesor nie pochcodzi dlugo. Gdy zwiekszamy Vcore powyzej 1,85V zywotnosc procka maleje i to mocno.

Przepraszam, ale co z tego ze generator obsługuje takie dzielniki, jeśli ich obsługa nie jest zaimplementowana w chipsecie?

Bo widzisz z tego co ja się orientuje to mierzyli oscyloskopem i wyszło iż płyta nie obsługuje ww dzielników :(

A uprzedzając pytania jak można by było pracować na tak wysokiej częstotliwości na PCI odsyłam tutaj: http://holicho.lib.net/bench/h_fsb.htm - 63,8 na PCI robi wrażenie :) nie mówiąc już o 255,5 na FSB :mrgreen:

Update: Teraz patrze i widze jeszcze wyższe FSB :) http://holicho.lib.net/wcpuidv3/26514.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak sądze bo to bardzo dobra płytka.

Pozdrawiam!

chodzilo mi raczej o płyty pod AMD ale w sumi i na Intele mozecie podawac.

p.s. forum overclockerskie a kuzwa tylko tyle osob sie wypowiedzialo :?: :!: nie kapuje tego :!: po co wiec ono jest :?: myslalem ze po to abysmy sobie pomagali :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to

1.EpoX 8K7A najlepsza plyta do OC nie ma lepszej!!! dzielnik 1/5 FSB nawet do 180MHz stabilnie i wogole EpoX nie zawiodl wydajna jak na czasy kiedy sie ukazala sentyment moj do tej plytki byla moja pierwsza do Amd :)

2.Iwill KTcos tam sorry, ale nie pamietam dzielniki wysokie napiecia dla proca i pamieci najszybsza plyta do Amd/EpoX KHA+ wysokie fsb i wydajnosc

3.Abit na KT333 i KT266A szybkie i stabilne, a przytym dobre do krecenia

To moje typy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, ale co z tego ze generator obsługuje takie dzielniki, jeśli ich obsługa nie jest zaimplementowana w chipsecie?

raczje w biosie a nie w chipsecieBo widzisz z tego co ja się orientuje to mierzyli oscyloskopem i wyszło iż płyta nie obsługuje ww dzielników :(

A uprzedzając pytania jak można by było pracować na tak wysokiej częstotliwości na PCI odsyłam tutaj: http://holicho.lib.net/bench/h_fsb.htm - 63,8 na PCI robi wrażenie :) nie mówiąc już o 255,5 na FSB :mrgreen:

Update: Teraz patrze i widze jeszcze wyższe FSB :) http://holicho.lib.net/wcpuidv3/26514.gif

!. Chipset nie ma nic do gadania jezeli regulator ma ustawiony niestandartowy dzielnik. Zeszta poszukaj na forum juz kiedys to tlumacyzlem Denowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...