Skocz do zawartości
Sn1PeReK

Podkładka pod mysz GIGABYTE M8000X ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od pewnego czasu posiadam myszke GIGABYTE M8000X zastanawiam się nad nową podkładkoa do niej.

Czy mógłby mi ktoś polecić jakąś dobrą podkładkę do 80 zł ?

Myslałem nad Razerem Goliathusem ale nie jestem do końca przekonany.

Prosze o odpowiedź :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy w jakie gry celujesz, ale Razer Goliathus to dobry wybór. Jak pewnie zauważyłeś są różne wersje tej podkładki:
- Razer Goliathus Fragged Control
- Razer Goliathus Fragged Speed

Wybierz:
Control jeśli preferujesz mniejsze tarcie podkładki - myszka idzie po niej szybciej (w ustawieniach gry lubisz niższą czułość)
Speed jeśli preferujesz większe tarcie podkładki - myszka idzie po niej wolniej (w ustawieniach gry lubisz wyższą czułość)

No i pozostaje jeszcze wybór rozmiaru ale to wiadomo. Jedyny jej minus - lubi się brudzić.

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy w jakie gry celujesz, ale Razer Goliathus to dobry wybór. Jak pewnie zauważyłeś są różne wersje tej podkładki:

- Razer Goliathus Fragged Control

- Razer Goliathus Fragged Speed

Wybierz:

Control jeśli preferujesz mniejsze tarcie podkładki - myszka idzie po niej szybciej (w ustawieniach gry lubisz niższą czułość)

Speed jeśli preferujesz większe tarcie podkładki - myszka idzie po niej wolniej (w ustawieniach gry lubisz wyższą czułość)

No i pozostaje jeszcze wybór rozmiaru ale to wiadomo. Jedyny jej minus - lubi się brudzić.

Dziekuję za info Krzem tak tez myslałem nad Razer Goliathus Fragged Control ale mam jeszcze jedno do ciebie pytanie jeżeli preferuje gry fps to lepiej Control czy Speed ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz to zależy Dołączona grafika Znam dobrych graczy FPS preferujących różne czułości. Trzeba zawsze mieć też na uwadze, że inaczej się poruszasz grając w UT3 a inaczej w CS1.6. Ale to oczywiste.

Najlepiej sprawdź sam:

- Włącz grę FPS o której myślisz kupując akcesoria do grania

- przyłóż myszkę do krawędzi podkładki

- wykonaj postacią którą kierujesz w grze pełny obrót przy użyciu poziomego ruchu myszki (tak aby celownik ponownie trafił w punkt z którego zaczynałeś)

- zmierz odległość jaką fizycznie pokonała po podkładce myszka (czyli od krawędzi podkładki do najbliższego krawędzi punktu myszki)

I teraz tak, jeśli uzyskałeś:

10 cm i poniżej - prawdopodobnie jesteś High sensitivity Gamer - lepsza będzie Fragged Speed.

10 cm do 25 cm - prawdopodobnie jesteś Mid sensitivity Gamer - obie podkładki będą pasować - przyzwyczaisz się.

25 cm i powyżej - prawdopodobnie jesteś Low sensitivity Gamer - lepsza będzie Fragged Control.

Błędem jest popularne myślenie, że najlepsi grają High sens. Wszystko zależy od gry. Jeśli temat wyda Ci się interesujący (CS1.6):

https://docs.google.com/spreadsheet/pub?key=0AkghPvIh7ZVwdGZ3WXE0dDlTdk5rT1ZKZm91VXVzREE&output=html

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz to zależy Dołączona grafika Znam dobrych graczy FPS preferujących różne czułości. Trzeba zawsze mieć też na uwadze, że inaczej się poruszasz grając w UT3 a inaczej w CS1.6. Ale to oczywiste.

Najlepiej sprawdź sam:

- Włącz grę FPS o której myślisz kupując akcesoria do grania

- przyłóż myszkę do krawędzi podkładki

- wykonaj postacią którą kierujesz w grze pełny obrót przy użyciu poziomego ruchu myszki (tak aby celownik ponownie trafił w punkt z którego zaczynałeś)

- zmierz odległość jaką fizycznie pokonała po podkładce myszka (czyli od krawędzi podkładki do najbliższego krawędzi punktu myszki)

I teraz tak, jeśli uzyskałeś:

10 cm i poniżej - prawdopodobnie jesteś High sensitivity Gamer - lepsza będzie Fragged Speed.

10 cm do 25 cm - prawdopodobnie jesteś Mid sensitivity Gamer - obie podkładki będą pasować - przyzwyczaisz się.

25 cm i powyżej - prawdopodobnie jesteś Low sensitivity Gamer - lepsza będzie Fragged Control.

Błędem jest popularne myślenie, że najlepsi grają High sens. Wszystko zależy od gry. Jeśli temat wyda Ci się interesujący (CS1.6):

https://docs.google.com/spreadsheet/pub?key=0AkghPvIh7ZVwdGZ3WXE0dDlTdk5rT1ZKZm91VXVzREE&output=html

A więc zrobiłem tak jak mówiłeś i wyszło mi 14cm robiłem to na grze Counter Strike 1.6. I teraz pytanie lepiej dopasować się do Speed czy do Control ?

Chciałbym aby myszka miała dobry poślizg ,ponieważ czytałem że laser avago 9500 w tej myszcze potrzebuje twardej powierzchni i zarazem śliskiej bo na miękiej się gubi ale nie jestem pewien do końca czy to prawda. I nie wiem czy brac tego razera ponieważ jego materiał jest wykonany jak pisze producent z "miękka z gumy antypoślizgowej".

Moja stara podkładka jest twarda i myszka spisuje sie na niej bardzo dobrze ale jej wymiary mi nie odpowiadają bo jest bardzo mała 150mm na 180mm.

Dlatego proszę Krzem od dalsze informację :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje preferencje są trochę niestandardowe Dołączona grafika Z jednej strony wysoka czułość, z drugiej duży poślizg. Ale patrzmy na fakty - bliżej Ci do High sensitivity - stąd na Twoim miejscu wybrał bym Fragged Speed. Poślizg będzie wystarczający (tym parametrem bym się martwił jak byś miał wynik pełnego obrotu w okolicach 40cm). Na temat Avago 9500 sam słyszałem różne (sprzeczne) opinie z czym lepiej współgra więc myślę, że jest to kwestia przyzwyczajenia. Polecam Ci Goliathusa, bo sam preferuje materiałowe podkładki i używam ich do myszy laserowych. Ale to są moje przyzwyczajenia i może się okazać że jednak wolałeś pozostać przy twardej. Tak czy owak wybrał bym Fragged Speed.

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje preferencje są trochę niestandardowe Dołączona grafika Z jednej strony wysoka czułość, z drugiej duży poślizg. Ale patrzmy na fakty - bliżej Ci do High sensitivity - stąd na Twoim miejscu wybrał bym Fragged Speed. Poślizg będzie wystarczający (tym parametrem bym się martwił jak byś miał wynik pełnego obrotu w okolicach 40cm). Na temat Avago 9500 sam słyszałem różne (sprzeczne) opinie z czym lepiej współgra więc myślę, że jest to kwestia przyzwyczajenia. Polecam Ci Goliathusa, bo sam preferuje materiałowe podkładki i używam ich do myszy laserowych. Ale to są moje przyzwyczajenia i może się okazać że jednak wolałeś pozostać przy twardej. Tak czy owak wybrał bym Fragged Speed.

W każdym razie bardzo dziękuję za pomoc bardzo mi pomogłeś :). I myślę że jednak wybiorę Fragged Speed.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz jakąś materiałową podkładkę, są najłatwiejsze w utrzymaniu (właśnie goliathus albo qck). Plastik (typu steelseries hd), się zużywa, tzn po pewnym czasie część podkładki się nieco wyciera, i jest w tym miejscu inne tarcie. Oczywiście to w sytuacji kiedy bardzo intensywnie używamy sprzętu. Ale jest to główna wada plastikowych podkładek.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi