dudek564 Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2013 (edytowane) Witam. Od razu przepraszam że taki temat na forum, ale jest bardzo szanowane i wypowiadają się ludzie z ogromną wiedzą. Nie mogłem znaleźć jakiegoś podobnego działu, jako że sprzęt sieciowy i wifi posiada też takie zasilacze może ktoś mi tu pomoże. Kupiłem zestaw telefonów stacjonarnych Panasonic KG-TG365 w USA, nigdy nie było problemu z stacjami dokującymi, wystarczyło wymienić zasilacz i hula. Natomiast w tych zasilacz jest zamontowany na stale w stacjach. Próbowałem znaleźć zamienniki lecz się nie udało. Posiadam zasilacze od starych telefonów czy jeśli od obecnych utnę kabel i dolutuje będzie działać? Niżej cała specyfikacja wraz z zdjęciami, proszę o poradę jak się z tym uporać. Zestaw : Panasonic KG-TG365 Model telefonów: Panasonic KG-TGA680 S Model zasilacza : Panasonic PNLV233 AC ADAPTOR INPUT: 120V~60Hz OUTPUT: 4.8V 160mA Model stacji dokującej: Panasonic PNLC1040 YA Model starszego zasilacza który by dolutować do stacji dokującej ZOLAN 9v/500mA Wejście 230v~50Hz Wyjście 9V 500mA Stary zasilacz Edytowane 20 Lipca 2013 przez dudek564 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzem Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2013 Zanim zaczniesz szukać zamiennika zastanów się co i dlaczego padło Ten zestaw przeznaczony jest do ładowania na zasilaniu 120V a w PL mamy dziś 230V... Rozumiesz Tak więc może być tak, że uszkodzone jest coś więcej niż zasilacz. Ten ZOLAN zupełnie się to tego nie nadaje, bo ma na wyjściu 9V a Ty potrzebujesz 4.8V (nie wspominając o miliamperach). Możesz go próbować dociążać szeregowo, tylko czy warto się w to bawić... Najlepiej szukać zasilacza dopasowanego do PNLV233. Jeśli nie znajdziesz dokładnie takich parametrów, to pewne odchylenia będą na pewno akceptowalne, ale niestety brak mi wiedzy, żeby je oszacować. A na przyszłość http://www.toroidy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=7&Itemid=14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudek564 Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2013 ale mi nic się nie zepsuło nic nie padło. Tylko chcę zamienić zasilacz by użytkować zestaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzem Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2013 Aaa To dobrze. Źle Cię zrozumiałem. Tak więc pomiń początek mojej wypowiedzi. Reszta aktualna: Ten ZOLAN zupełnie się to tego nie nadaje, bo ma na wyjściu 9V a Ty potrzebujesz 4.8V (nie wspominając o miliamperach). Możesz go próbować dociążać szeregowo, tylko czy warto się w to bawić... Najlepiej szukać zasilacza dopasowanego do PNLV233. Jeśli nie znajdziesz dokładnie takich parametrów, to pewne odchylenia będą na pewno akceptowalne, ale niestety brak mi wiedzy, żeby je oszacować. A na przyszłość http://www.toroidy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=7&Itemid=14 Jeśli masz więcej urządzeń tego typu warto pomyśleć o autotransformatorze - jeśli nie - pozostaje szukanie zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudek564 Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2013 nie ma zasilacza dopasowanego są to telefony na rynek USA, transformatorów 6sztuk to niezła zabawa... lepiej kupię zasilacze 4.8v i dolutuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzem Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2013 No dlatego piszę, że "Jeśli nie znajdziesz dokładnie takich parametrów, to pewne odchylenia będą na pewno akceptowalne". Właściwie to mógłbyś kupić rozgałęźnik do wtyczek USA. Ale wszystko rozbija się o koszta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2013 Zasilacz 4,5V 200mA (oczywiście pod 230V) powinien być w sam raz. Wystarczy przelutować kable. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudek564 Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2013 temat do zamknięcia. Znalazłem "fachowca" który przylutował chińskie ładowarki (niektóre 3,8v...) od telefonów komórkowych. Cóż, ta niewiedza kosztowała mnie 150 zł za 5 ładowarek które kosztowały może 10zł + robota. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faro666 Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2013 A nie prościej było kupić za max 50 zł transformator usa-> pl? Rodzice mieli tez telefon z usa i takie ustrojstwo wpiete pomiedzu oryginalny zasilacz a gniazdko zalatwilo sprawe. Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudek564 Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2013 5 transformatorów to mija się z celem. Telefony stoją przy łóżkach a transformatory wydają "swój dźwięk" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...