Frost12 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 Witam. Mam problem z zasilaczem CoolerMaster Elite Power 460W (RS-460-PSAP-J3). Kupiłem nie dawno używkę na allegro. I chodzi o to że gdy temp. procesora wzrośnie do powyżej 45 stopni to wentylator od zasilacza wchodzi na bardzo szybkie obroty i strasznie buczy dopóki temp. nie spadnie. Nagrałem na dyktafon jak to mniej więcej wygląda: http://www.youtube.com/watch?v=ANEuwDjtFV0 Dodam że czyściłem go i ustawiłem wentylator żeby wciągał zimne powietrze lecz to nic nie dało. Da się to jakoś naprawić, czy to już taka wada tego zasilacza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Auguste Rodin Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 (edytowane) Jesteś pewien, że hałasuje wentylator zasilacza, a nie ten z radiatora na procesorze? Wg komentarzy na amazon.com ten zasilacz niestety tak ma ustawione tryby pracy wentylatora. http://www.amazon.com/review/R1T5HNOAKII300/ref=cm_cr_pr_viewpnt#R1T5HNOAKII300 Jeśli nie ma już na niego gwarancji, możesz spróbować wymienić wentylator na cichszy, ale trzeba by tu wziąć pod uwagę dopuszczalne temperatury elementów zasilacza itd. Edytowane 21 Lipca 2013 przez Auguste Rodin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frost12 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 No ale w większości opinie świadczą że on jest cichy i najwyraźniej ludziom tak nie chodzi. A może być tak że to jakieś sztuki wyszły , które tak chodzą ? Czy po prostu ludzie mają tak głośnie komputery. Bo jak ten wentylator wejdzie na ten "większy" tryb pracy to zdaję mi się że aż u sąsiada słychać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2013 (edytowane) Napisz jeszcze jaką masz obudowę (ułożenie zasilacza góra czy dół obudowy) i czy w obudowie są inne wentylatory. Edytowane 22 Lipca 2013 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frost12 Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2013 Zasilacz jest z tyłu obudowy u góry. Mam 1 wentylator 120mm na bocznej klapie obudowy wieje zimne powietrze na kartę graficzną. A obudowa to jakiś Codegen ATX 6081L-CA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2013 Oprócz procesora coś jeszcze chodzi pod obciążeniem? Napisz jaki to procesor, czy jest oc, karta graf. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frost12 Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2013 Nie no komputer jest stary. Żadnego OC nigdy nie robiłem. A procesor to stary P4 3,00GHz prescott, a karta geforce 7600gs. No w spoczynku nie buczy, dopiero jak gram np. W CS i temp. skoczy do 48 do on zaczyna tak chodzić i nie przestanie dopóki temp. nie opadnie a jak wzrośnie to znowu i tak w kółko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2013 Możesz spróbować wyciągnąć zasilacz z obudowy i zobaczyć czy to coś zmieni. Może być tak, że zasilacz "zaciąga" ciepłe powietrze z procesora i zwiększa obroty aby się schłodzić. Zawsze można też wymienić wentylator w zasilaczu, spc zephyr jest dość cichy i niedrogi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frost12 Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2013 (edytowane) Problem rozwiązany. Temat można zamknąć Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez Frost12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...