Skocz do zawartości
Frost12

Wysokie obroty wentylatora przy wysokiej temperaturze.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z zasilaczem CoolerMaster Elite Power 460W (RS-460-PSAP-J3). Kupiłem nie dawno używkę na allegro. I chodzi o to że gdy temp. procesora wzrośnie do powyżej 45 stopni to wentylator od zasilacza wchodzi na bardzo szybkie obroty i strasznie buczy dopóki temp. nie spadnie.

Nagrałem na dyktafon jak to mniej więcej wygląda: http://www.youtube.com/watch?v=ANEuwDjtFV0

Dodam że czyściłem go i ustawiłem wentylator żeby wciągał zimne powietrze lecz to nic nie dało.

Da się to jakoś naprawić, czy to już taka wada tego zasilacza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś pewien, że hałasuje wentylator zasilacza, a nie ten z radiatora na procesorze?

Wg komentarzy na amazon.com ten zasilacz niestety tak ma ustawione tryby pracy wentylatora. 

http://www.amazon.com/review/R1T5HNOAKII300/ref=cm_cr_pr_viewpnt#R1T5HNOAKII300

Jeśli nie ma już na niego gwarancji, możesz spróbować wymienić wentylator na cichszy, ale trzeba by tu wziąć pod uwagę dopuszczalne temperatury elementów zasilacza itd.

Edytowane przez Auguste Rodin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale w większości opinie świadczą że on jest cichy i najwyraźniej ludziom tak nie chodzi.  A może być tak  że to jakieś sztuki wyszły , które tak chodzą ? Czy po prostu ludzie mają tak głośnie komputery. Bo jak ten wentylator wejdzie  na ten "większy" tryb pracy to zdaję mi się że aż  u sąsiada słychać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no komputer jest stary. Żadnego OC nigdy nie robiłem. A procesor to stary P4 3,00GHz prescott, a karta geforce 7600gs. No w spoczynku nie buczy, dopiero jak gram np. W CS i temp. skoczy do 48 do on zaczyna tak chodzić i nie przestanie dopóki  temp. nie  opadnie a jak wzrośnie to znowu i tak w kółko. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz spróbować wyciągnąć zasilacz z obudowy i zobaczyć czy to coś zmieni. Może być tak, że zasilacz "zaciąga" ciepłe powietrze z procesora i zwiększa obroty aby się schłodzić.

Zawsze można też wymienić wentylator w zasilaczu, spc zephyr jest dość cichy i niedrogi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi